一行四人來到長沙灣呢間Susan蘇山雞飯,原來元州街附近起咗好多單棟式新樓,相應條街都多咗好多唔同嘅食肆!星期五晚飯時間全場爆滿要等位,店內光猛,也同樣Scan QR code落單。我地落左好多order,不消數分鐘內就成枱都係,光速上菜,影都影唔切😂蘇山雞飯與61年老字號的雪山冰廳同一個老闆經營(據說是原來雪山茶餐廳的親戚頂手,1987年經營至今),而蘇山雞飯約上年12月開業。星洲龍蝦叻沙摻摻 ($98)算係其中一個招牌,成半隻龍蝦趴咗喺碗麵上面,雖然細細隻但都膏都係滿滿的,另外配菜有魚蛋、魚片、豆卜。叻沙湯底對啲唔係幾食辣既朋友黎講有啲辣+鮮油咖央多士 肥仔! 真係相中咁厚,目測有5mm,每件都有一半牛油一半咖央海南雞一隻 ($200)如果有睇@ 食評都知我好鍾意食雞胸,全枱人都唔食雞胸的情況之下,就係一個人食曬佢既時候喇 哈哈哈!肉質鬆軟夠滑,然後就係點醬 - 薑蓉、濃黑醬油、酸辣汁。濃黑醬油成濃稠質地,甜甜地,而酸辣汁平衡返油感,酸辣最開胃!係屋企見過婆婆過時過節斬雞,知道要斬一隻雞整齊的雞件唔容易,然後這次我們人多order一整隻雞,心裡讚歎呢門手藝技術不容易。Susan豬

星洲龍蝦叻沙摻摻 ($98)
鮮油咖央多士

海南雞一隻 ($200)

Susan豬手飯 轉油飯($80)
點都要試佢的油飯,話曬都係用特定份量電飯煲煮飯,令到粒粒都吸收到雞味,佢可以做到比平時食到的乾身,值得肥一次的。

豬手燜得軟淋和入味,仲有魚蛋,一set咁多野食,味道ok,個人覺得唔使跟我轉油飯,跟飯白飯會襯d~

泰式魚餅 ($22)·一碟6件辣辣地
輕怡肉骨茶($48)·胡椒味濃傳統味
參巴辣醬通菜 ($38)·自己選擇辣唔辣
Susan雞翼($28)·雞翼配鎚幾好味
小食孖寶($22)·孖寶包有一款適合你

恐龍美綠($28)·唔甜之餘又taste到美祿味!