2017-11-18 221 瀏覽
今日收工黎左荃灣食晚飯,揀呢間新新地嘅拉麵店,見評價都唔錯。我地黎到嘅時候大概八點鐘,可能因為星期五晚,客人都幾多,只剩番兩張枱同吧枱數個位置。餐廳裝潢普普通通,同好多拉麵店一樣都有吧枱位,可以望到師傅煮麵,都幾有風味。其餘都係木枱木櫈,乾淨企理本來以為只有拉麵食,原來晚市仲有飯同多款小食,價錢相宜,選擇都幾多,而且晚市都一樣免加一,講緊係飯六十零、七十蚊。飯有雞扒飯、鰻魚飯、牛肉生姜燒等,本來都想來一客,但見席上大部分人都係食拉麵,我只好都跟風一下,飯就留待下次。拉麵都有幾款,六十至八十蚊左右。我地揀左「赤紅」、「碧綠」,顧名思義,對於口味都略略猜到一二。同大部分拉麵店一樣,可以有自選部分:麵、麵質、咸度、蔥1) 我嘅赤紅,揀左直麵(唔鐘意食直麵,可選曲麵);麵選左中等硬度,始終第一次黎食;咸度都算正常,唔想太重口味;因為本人唔太鐘意食蔥,所以走蔥。呢碗麵本身有:沖繩叉燒、溏心玉子、飛魚籽、鮮蕃茄蓉、三文魚籽、木耳絲、紫菜,非常豐富。但因為我眼大睇過龍,以為冇玉子,所以就額外加左溏心蛋一隻($8)。紫菜即時食,夠脆。湯底方面係辣汁豚骨湯,豚骨味就冇乜,但本來見到顏色唔算好鮮紅,以為辣

同大部分拉麵店一樣,可以有自選部分:麵、麵質、咸度、蔥

紫菜即時食,夠脆。湯底方面係辣汁豚骨湯,豚骨味就冇乜,但本來見到顏色唔算好鮮紅,以為辣度一般,估唔到都有少少後勁,幾辛辣,辣得黎唔係用油堆砌,因為湯底飲落唔會油淋淋,都係我喜歡嘅類型,口渴就例牌,但唔會太過份

麵揀左中等硬度嘅辣麵,比起平時食嘅拉麵店,麵質腍身啲,所以如果鐘意煙韌啲、有嚼勁嘅拉麵,可選硬。直麵掛湯效果不錯,啖啖都有辣汁。配料相當多,比較罕見加入三文魚籽、飛魚籽呢兩款,感覺即刻矜貴左,比想像中都冇違和感,幾鮮味。
溏心蛋流心效果出色,雖然冇乜蛋味,但8蚊來說,已經好唔錯
叉燒唔會好肥,大大一片,正。

2)朋友點嘅係碧綠,呢款麵本身有:沖繩叉燒、溏心玉子、木耳絲、珍寶刺身帶子、黑魚籽,價錢係78蚊,都唔貴。
佢同我自選嘅差不多,一樣都係揀直麵,中等硬度、咸度正常,唯一係佢冇走蔥。
湯底係自家製菠菜汁豚骨湯,平時就好少食呢啲特別湯底,因為見幅圖幾吸引,試下,不料都唔錯

湯底有啲菠菜蓉,湯底唔油,都幾特別。叉燒肥瘦適中,帶子有足足三片,都揼本啦,幾鮮味;仲有麵中有黑魚籽,味道唔濃,唔會好腥

3)我地點左兩串雞骨腸串燒,燒得幾香,熱辣辣,個人黎講好鐘意呢隻腸

4)天婦羅炸蝦一客有三隻大蝦,38蚊都幾平,幾抵食,炸漿唔會太厚身,不過有少少硬,唔多鬆化,但呢個價錢,不妨一食。

5)拉麵可以加錢配飲品,有水果酒加18蚊;汽水加8蚊,我地揀左蜜桃烏龍茶加10蚊,配上冰塊。

本來以為係街坊拉麵店,不料都幾好食,諗唔到食乜會再訪。

2017-11-17