餐廳: 活一鮮
資訊:

2015-09-01 973 瀏覽
魚生呢,其實我就好少食。但奈何女仔朋友每次眾會都幾乎係揀日式餐廳,久而久之我都會食下魚生,但其實都只係三文魚同甜蝦XD今次同朋友仔去左西環既街坊日式小店:)睇個樣其實都唔係好街坊者,點解話佢街坊小店?其實老闆主力做街坊生意,個價大件夾抵食,魚生又夠新鮮,留住客仔都真係要落D本架XD前菜係送既,老闆特製既漬物,有少少中藥味又幾有嚼口。大大碟枝豆都係$22,都話係街坊價啦:)由於我肯食既魚生種類實在太少,所以決定今餐就黎個三文魚盛宴XD唔好以為三文魚係日本黎,其實挪威先係全球最大既三文鱼出口國,呢到用左挪威三文魚做刺身。先黎個拖羅,三文魚最肥美既部位,挪威水域凍到震,三文魚既魚油就更豐富啦。挪威三文魚既油脂分佈平均,一層一層,紋理靚到生熟都極有層次。紅酒三文魚唔洗點醬油入口又香又滑既呢!火灸芝士三文魚就夠哂香口。軍艦係三文魚X魚子既配搭,哈哈,好狠但好味!生食OK既,熟食一定唔會差,食魚我好鐘意一片片壓開食,只有油脂分佈平均既魚先得架咋:)燒都好食,香口度UP+嫌太肉肉肉,可以試呢個,包住生菜清新感返哂黎。呢個出面食唔到啦掛,外面天婦羅,入面包住茫果同三文魚,配搭新穎得黎仲口感十足。最後試
魚生呢,其實我就好少食。

今次同朋友仔去左西環既街坊日式小店:)

睇個樣其實都唔係好街坊者,點解話佢街坊小店?

前菜係送既,老闆特製既漬物,有少少中藥味又幾有嚼口。

大大碟枝豆都係$22,都話係街坊價啦:)

紅酒三文魚唔洗點醬油入口又香又滑既呢!

火灸芝士三文魚就夠哂香口。

軍艦係三文魚X魚子既配搭,哈哈,好狠但好味!

燒都好食,香口度UP+
嫌太肉肉肉,可以試呢個,包住生菜清新感返哂黎。
最後試埋個和牛,同埋個拼盤,都仲有三文魚喎XD

都話今日係三文魚盛宴囉XD

請為挪威三文魚默哀一秒鐘。
最後黎左個好Refresh既柚子雪芭作結:)