猶記得疫情前好喜歡到日本那間大蟹店刷番餐,如今通關未啟、蟹癮又發作,就去了銅鑼灣這兒一解”鄉愁”!蟹慶會席——‧蒸毛蟹大大隻毛蟹好震撼,毛蟹的毛硬綁綁,不要直接放入口。用工具剔出來就最安全。不說不知,大廚已將毛蟹硬殼分拆開再還原,所以絕對易剔易食啖啖肉,我最鍾意點少許水雲蟹醋,帶出蟹肉鮮甜和梅香。‧浜燒松葉蟹腳/浜燒鱈場蟹腳浜燒是日本的傳統食法,用來烹調海鮮至啱。用火炙燻香的蟹腳宥齊兩款,同樣已細心拆開,這個不用點汁,食原味至好味。‧蟹甲羅味噌燒加入蟹膏和味噌,仲有少少清酒香。食蟹一定要食膏,食完感覺好滿足。反轉看看蟹殼,有燒灼痕跡,真的以殼當盛器原隻燒。‧極品海鮮天婦羅盛合有原隻鮮蝦、成條蟹腳、日本蕃薯、南瓜……全部沾滿炸漿用天婦羅方式烹調,新鮮炸起又唔油,OK。‧蟹肉蒸蛋蟹肉蒸蛋日式做法,既有蒸水蛋的鮮滑,又有三文魚籽、磨菇片等。‧吸物材料豐富的味噌湯,又點少得蟹肉、蜆肉……味道不太鹹,好飲。‧松葉蟹飯首先由溫熱釜盤熱著,數分鐘後待應拿來芝麻、松露和香蔥,混和裡面的魚籽、蟹肉……熱辣辣分到兩大碗,上面放隻蟹鉗添。‧牛奶布甸清清喉嚨,用牛乳打成的布甸,面層鋪滿朱古力曲奇碎。前菜——有

蟹慶會席——

‧蒸毛蟹

‧浜燒松葉蟹腳/浜燒鱈場蟹腳

‧蟹甲羅味噌燒

‧極品海鮮天婦羅盛合

‧蟹肉蒸蛋

‧吸物

材料豐富的味噌湯,又點少得蟹肉、蜆肉……味道不太鹹,好飲。

‧松葉蟹飯

‧牛奶布甸

清清喉嚨,用牛乳打成的布甸,面層鋪滿朱古力曲奇碎。

前菜——有壽司盛合和蟹籽沙律,聽侍應講通常廚師發辦,食材或許每次不同。