2017-07-04
業主逼遷又係時候要搬屋,全部傢俬電器又要睇過晒。同女朋友係宜家行咗幾個鐘,佢都未揸定主意,心都煩曬!我見佢心情唔係太好,就帶佢去登龍街揾好野食。去到登龍街見到呢間鋪頭門口好吸引,而且傳出好香嘅蟹鮮味。七點半左右已經有四五個人喺度排緊隊,女朋友就話一於試吓。 我哋就叫左一個奈良七種盛釜飯,同蟹盛釜飯。先上既係前菜。七種盛既前菜:漬物-蘿蔔爽甜豆腐配芝麻沙拉醬-豆腐嫩滑,醬汁開胃茶碗篜-蒸既時間啱啱好,蛋比豆腐更滑。有冬菇大粒蟹籽同埋蝦肉,滋味十足。加埋上湯味道令到層次更加豐富。刺身肥美新鮮蟹盛前菜就有蟹腳三隻,蟹腳天婦羅。蟹腳其實已經剪咗殻,食得方便值得一讚。配上開胃清新既鮮柚子皮薑醋,食感新鮮滋味非常!天婦羅已經好仔細將蟹殼拆咗出嚟!蝦就食得多,但原來蟹天婦羅係咁鮮味!好出色。食完前菜就入正題,釜飯隆重登場:女朋友嘅蟹盛非常吸睛!好似成隻蟹係個飯上面咁。一打開,蟹膏蟹子仲有好多蟹肉,就係喺門口都聞得到嘅鮮味!用匙羹將佢撈勻再食,鹹香蟹味濃得化不開!直到最後有埋飯焦香到不得之了。原來我嘅七種盛都有好多蟹肉!正。鮑魚好大隻,肉質彈牙!大蝦食得出係游水蝦,又甜又香甘香多膏!本來以為士多啤梨唔
我哋就叫左一個奈良七種盛釜飯,同蟹盛釜飯。
先上既係前菜。七種盛既前菜
漬物-蘿蔔爽甜
豆腐配芝麻沙拉醬-豆腐嫩滑,醬汁開胃
刺身肥美新鮮
蟹盛前菜就有蟹腳三隻,蟹腳天婦羅。
食完前菜就入正題,釜飯隆重登場
女朋友嘅蟹盛非常吸睛!好似成隻蟹係個飯上面咁。
原來我嘅七種盛都有好多蟹肉!
本來以為士多啤梨唔係季節應該一般,點知都好甜。蜜瓜亦都唔會令人失望!又甜又多汁。
食完呢一餐見佢心情真係好返晒,證明美食真係最佳良藥!