2019-11-02 728 瀏覽
美好的星期五, 當然要好好咁獎勵自己同男朋友放工去左銅鑼灣食飯就揀左呢間奈良上釜之前係九龍灣試過一間好難食的釜飯其實心裡係有啲怕怕但今日呢餐完全冇令我失望!!! 個飯跟左個前菜, 超豐富!!!每一碟都勁好食, 特別係中間個茶碗蒸 ~勁滑, 入面又好足料, 我仲食埋男朋友果個TIM 至於個飯就唔記得影相我叫果個係鰻魚飯, 份量都幾多每粒飯都好JUICY, 好多汁包住而且鰻魚質地有咬口, 雖然冇日本果D咁好味, 但都絕對值得一試呀^_^(不過D位坐得有啲逼)
美好的星期五, 當然要好好咁獎勵自己
同男朋友放工去左銅鑼灣食飯

就揀左呢間奈良上釜
之前係九龍灣試過一間好難食的釜飯其實心裡係有啲怕怕
但今日呢餐完全冇令我失望!!!

個飯跟左個前菜, 超豐富!!!

每一碟都勁好食, 特別係中間個茶碗蒸 ~
勁滑, 入面又好足料, 我仲食埋男朋友果個TIM

至於個飯就唔記得影相
我叫果個係鰻魚飯, 份量都幾多
每粒飯都好JUICY, 好多汁包住
(不過D位坐得有啲逼
2019-10-14 259 瀏覽
d like 信唔過,可能而家d質素差左好多。 今日專登睇推介,想試d新野,點知完全失望,不會回頭或推介給任何人。我叫左一個午市優惠餐,都要108蚊,選擇少,而且冇特色,唯一個鰻魚飯會多人揀。而我就要左個免治雞飯,非常普通話都算啦,鹹到根本食唔落... 店員冇任何解釋,想加d飯溝淡少少都唔得,最後個飯我只喺食左一碗仔。服務態度差,有待改善。完全唔明白呢個價錢點可以提供咁嘅食物。性價比非常低。大家千其唔好試呢間餐廳...
免治雞飯
2019-10-14
第一次食,睇食評都不錯,就咁就去試下了!環境一般比較舊,地方比較細,當天晚市人不太多,所以都夠坐!三個人點了三個飯,分別有蜆肉、雪魚同蟹肉,分享咁食都好足夠,三個飯當中,最好食係蟹飯!前菜個蒸蛋都好足料,又有其他配料,食完都好滿足!如果再食,女仔三個叫兩個飯,再叫小食都可以,又可以食得無咁齋,唔洗係咁食飯食飯同食飯囉,不用一人一個飯,留個胃食甜品好似合理啲雪魚飯比較乾身,食到都覺得頂住喉嚨,蜆肉就一般!
第一次食,睇食評都不錯,就咁就去試下了!

環境一般比較舊,地方比較細,當天晚市人不太多,所以都夠坐!

雪魚飯比較乾身,食到都覺得頂住喉嚨,蜆肉就一般!

蟹肉飯
雪魚飯
蟹肉飯
  • 前菜
  • 茶碗蒸
  • 蟹肉釜飯
2019-09-26 196 瀏覽
山葵昆布柱貝釜 💲168鰻魚釜 💲168野菜天婦羅盛盒 💲88以上釜飯均配六味前菜🍱🤩指定時段用Eatxxx訂座,可享高達50% off💁🏻‍♀✅ 六味前菜賣相精緻🌈 朋友尤其鍾意中間既茶碗蒸🥚✅ 柱貝雖然比餐牌圖片份量小同較細粒 但都已經堆到一座小山丘🗻 半生熟既感覺好過癮👅❔ 本身想試雲丹釜但當日12點去到店員話未返貨😭 下次有機會再試👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♂️Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.25/5
山葵昆布柱貝釜 💲168

野菜天婦羅盛盒
鰻魚釜
2019-09-26
2019-09-14 197 瀏覽
奈良上釜喺銅鑼灣燈籠街開咗好幾年 一直都唔見有傳媒雜誌大肆宣傳不場捧場客亦有增無減 👏🏻👏🏻👍🏻所謂釜飯其實係日本一種傳統鍋飯🎎🏮大概好似日本人嘅煲仔飯咁樣 一般造法會將米、高湯用慢火燉煮最後放入主菜用大火煮熟🔥 味道主要在於吸收高湯嘅鮮味 感覺健康又好味☺️真係食過一次翻尋味啊!我至愛就係呢客鮭魚釜飯三文魚碎非常健康 配咗甜蛋粒同三文魚子口味同味道都更加豐富我懷孕嘅朋友都好鍾意食三文魚好好營養 不過緊記要拎開啲三文魚子呀
奈良上釜喺銅鑼灣燈籠街開咗好幾年
一直都唔見有傳媒雜誌大肆宣傳
不場捧場客亦有增無減 👏🏻👏🏻👍🏻
所謂釜飯其實係日本一種傳統鍋飯🎎🏮
大概好似日本人嘅煲仔飯咁樣
一般造法會將米、高湯用慢火燉煮
最後放入主菜用大火煮熟🔥
味道主要在於吸收高湯嘅鮮味
感覺健康又好味☺️
真係食過一次翻尋味啊!

我至愛就係呢客鮭魚釜飯
三文魚碎非常健康 配咗甜蛋粒同三文魚子
口味同味道都更加豐富
我懷孕嘅朋友都好鍾意食
三文魚好好營養 不過緊記要拎開啲三文魚子呀
2019-09-09 134 瀏覽
斧飯是日本一種傳統鍋飯,即是日本人的煲仔飯。香港專做斧飯的專門店不多,於是便找到奈良上斧,在open rice訂了位。每個飯都跟一set頭盤,包括豆腐、醃蘿蔔等小配菜,其中蒸蛋不錯,有黑松露、魚子鮮味。但其他表現就一般。我點了月見和牛斧飯,肉質好好味又嫩滑,似燒肉,上有一粒溫泉蛋,滑蛋撈牛呢個配搭就已經不用再說。不過感覺就似一般牛肉飯,吃不出釜飯的特色。釜飯是將米、高湯、所有食材放進鍋中慢火細煮,但感覺飯沒有高湯泡過,又或者是味道淡到食不出,肉和飯都是分開的。男友點的海鮮斧飯也有這個問題。而且價錢不平,我想其他款式的斧飯會比較好吧。

而且價錢不平,我想其他款式的斧飯會比較好吧。
2019-08-30 148 瀏覽
今晚開餐黎呢一間以日式釜飯為主打的日本料理店,佢既門面同室內裝修都以和式﹑木材為主。點左一份$198月見和牛釜飯﹑同一份$168鰻魚釜飯,每一份釜飯都會配六款前菜。另外每人加$58要一份刺身。六款可愛擺位既前菜:木魚絲凍豆腐﹑雜菜﹑蜜糖番薯﹑醃製物﹑酸蘿蔔,重有一何款我認為係最出色既『海鮮茶碗蒸』,,口感滑溜,材料豐富:蟹肉﹑冬菇三文魚籽﹑黑松露﹑蝦,每一啖都刺激味蕾。月見和牛釜飯,牛肉份量算多,鋪滿飯面,撈埋隻蛋,撈均味道都唔錯,但未至於會返轉頭,有D覺得咁樣煮有D浪費牛肉,同埋好老實無咩特別:一個牛肉粒加蛋飯。鰻魚釜飯,不過不失。無咩挑剔亦無野值得一讚。刺身:一隻蝦﹑一片三文魚﹑一片帶子。價錢埋單差唔多HKD$500。奈良上釜地址: 銅鑼灣登龍街39號地舖電話號碼: 35554111營業時間: 星期一至日12:00 - 15:00

鰻魚釜飯,不過不失。無咩挑剔亦無野值得一讚。

刺身:一隻蝦﹑一片三文魚﹑一片帶子。
價錢埋單差唔多HKD$500。

奈良上釜
地址: 銅鑼灣登龍街39號地舖
電話號碼: 35554111
營業時間: 星期一至日12:00 - 15:00
2019-08-11
2019-08-19 157 瀏覽
又热又肚饿,唔想行到皇室堡rocksalt,念住timesquare附近食下lunch咯。见到呢间觉得ok应该都差唔多啦。点知中晒伏....老公份wagyubeef 饭,每一粒牛肉都系劲chewy,每一粒牛肉都non-swallowable。waiter解释话呢d系正宗wagyubeef,ok 怪我们唔识食咯。话返我份鳗鱼饭都唔系好新鲜甘,d味好奇怪。哎,搞到成日都好唔开心,热+食到甘差既食物...唔会有下次啦

点知中晒伏....

2019-08-11
2019-08-16 152 瀏覽
這小店以日式釜飯套餐為主,還有各式各樣的天婦羅可以選擇。餐廳環境比較細,座位比較擠迫,但還可以接受的,不算太吵。本想點蟹肉飯套餐,但由於是日沒有蟹腳,所以就暫停了蟹肉飯套餐,於是點了海膽釜飯套餐。套餐包括數款前菜小碟、茶碗蒸蛋和刺身(刺身需要加幾十元)。非常滿意前菜和茶碗蒸蛋,味道很好,嫩滑的蒸蛋上有黑松露和蟹肉,很滋味。海膽釜飯就一般般,飯的份量很多,海膽份量也不小,雖然不算最鮮美的級數,但也算不錯的,性價比還可以。

本想點蟹肉飯套餐,但由於是日沒有蟹腳,所以就暫停了蟹肉飯套餐,於是點了海膽釜飯套餐。套餐包括數款前菜小碟、茶碗蒸蛋和刺身刺身需要加幾十元)。非常滿意前菜和茶碗蒸蛋,味道很好,嫩滑的蒸蛋上有黑松露和蟹肉,很滋味。

2019-08-14 105 瀏覽
午餐.光顧過這店好幾次了不過都是假日來這次試試午餐.櫻花蝦蜆肉釜飯 $98加一午餐的價格相對便宜不過就少了前菜只有飯和湯不過其實份量已很足夠甚至不太吃得下蜆肉的數量真是超級多!!!味道不錯飯也很濕潤不會太硬.有機會再來試試其他款式
光顧過這店好幾次了
不過就少了前菜
只有飯和湯
不過其實份量已很足夠
甚至不太吃得下
蜆肉的數量真是超級多!!!
味道不錯
飯也很濕潤
不會太硬
有機會再來試試其他款式
2019-08-13 112 瀏覽
之前在日本某家蟹店食過日式煲仔飯後念念不忘,聽聞銅鑼灣的登龍街有一釜飯餐廳,決定去一解相思之苦。聽店員講解,這裡每個釜飯套餐都會附上各式各樣的漬物、冷物,及茶碗蒸,共有六款,由不同顏色形狀的小碟盛載,非常吸引。這裡有多款釜飯,最吸睛的其實是奈良釜飯,也是台內最貴,眼見有磯煮鮑魚,海蝦。不過我來之前已經十分目標明確,一心已經決定吃蟹肉釜飯。釜飯是把上湯、食材和米飯放在木桶裡烹煮,所以飯粒煮得特別入味。配上足料的蟹肉,十分出色。茶碗蒸有著香濃蛋味,內有鳴門卷、冬菇、三文魚子。不過切忌立刻吃,因為食物真的熱得驚人。

2019-08-12 81 瀏覽
喺登龍街返咗咁耐工,一次都未試過宜家離咗職先走去食第一次試,同朋友一齊午餐首嚐一個釜飯及一客小食,由於我哋都唔食生野及朋友也不食魚,所以月見和牛釜飯會係我哋最好的選擇。因為事先睇過食評,有唔少客人都話份量足,所以我哋選擇搭多個小食就足夠,以免浪費。月見和牛釜飯 牛肉真係好多,飯都本身有牛汁,撈埋隻蛋就食得啦。味道唔錯,珍珠米吸曬啲牛汁,好味再食埋個牛肉,好軟好淋,可惜最後我哋發現一個扣分地方就係偏大舊嘅牛肉咬唔爛,因為仲係生嘅,入面仲係紅色,好可惜浪費咗好幾舊牛肉。因為呢款肉唔熟就會咬唔爛,唔會夾硬吞到落口🤣🤣唔似啲雪花油脂多嘅牛肉,就算未熟晒都會咬得開。所以建議餐廳一定要改善熟嘅程度,咁就good good 啦!呢個釜飯套餐會包一個小食拼盤,如下個茶碗蒸幾好味,唔會腥,呢樣好緊要🙈麻醬豆腐一磚 - 正常甜蕃薯一舊 - 正常迷你雜菜 - 普通白蘿蔔兩片 - 普通魚肉粒,似零食果種 - 有腥味,一般整體個拼盤除咗茶碗蒸,其他應該伋九視覺效果而加添的。最後個唐揚炸雞,不過不失,只係分量偏細好彩有好多沙律醬點,所以都過得去🤣🤣值得一提嘅係,侍應哥哥不停主動幫我哋添茶而且亦都冇催我哋交枱,傾得

喺登龍街返咗咁耐工,一次都未試過
宜家離咗職先走去食

月見和牛釜飯

呢個釜飯套餐會包一個小食拼盤,如下
個茶碗蒸幾好味,唔會腥,呢樣好緊要🙈
麻醬豆腐一磚 - 正常
甜蕃薯一舊 - 正常
迷你雜菜 - 普通
白蘿蔔兩片 - 普通
魚肉粒,似零食果種 - 有腥味,一般

整體個拼盤除咗茶碗蒸,其他應該伋九視覺效果而加添的。

最後個唐揚炸雞,不過不失,只係分量偏細
好彩有好多沙律醬點,所以都過得去🤣🤣

值得一提嘅係,侍應哥哥不停主動幫我哋添茶而且亦都冇催我哋交枱,傾得好開心。👍🏻👍🏻

整體都唔錯,會再去!試埋其他釜飯

2019-08-12
2019-08-06 165 瀏覽
約左朋友平日晚來銅鑼灣搵食,之前見OpenRice 都有唔少好評,咁岩我上個月先去完京都食過某出名釜飯,就試下香港嘅釜飯係咪都咁好食。所有釜飯都包埋六味前菜,好豐富好大碟。中間碗茶碗蒸超級好食!最鐘意佢有蟹肉同三文魚籽。木魚絲豆腐都非常好食!舊蕃薯好熱;漬物嘅魚仔方粒都好入味。我要左月見和牛釜飯($198),超級多和牛粒!! 啲牛粒粒都好淋,有少量筋。飯嘅份量同就同日本食到嘅差不多咁多,自己筆落碗仔度食,都筆到3-4碗。 個釜飯兜好保溫,每筆完一次com返住個蓋。好似我咁食得慢又鐘意邊食邊吹水嘅人,唔怕啲飯放到凍晒。😂 碗味噌都不錯,好多料,多海帶。朋友要嘅西京銀雪釜飯($188),俾左好多舊魚我地食。 啲魚肉好滑,完全唔怕焗到老晒。要小心啲魚骨。

木魚絲豆腐都非常好食!舊蕃薯好熱;漬物嘅魚仔方粒都好入味。

六味前菜

我要左月見和牛釜飯($198),超級多和牛粒!!
啲牛粒粒都好淋,有少量筋。

月見和牛釜飯

朋友要嘅西京銀雪釜飯($188),俾左好多舊魚我地食。
啲魚肉好滑,完全唔怕焗到老晒。要小心啲魚骨。
西京銀雪釜飯

西京銀雪釜飯
2019-08-02 113 瀏覽
銅鑼灣登龍街不嬲都出名多好嘢食,成日經過呢間餐廳都見佢出面大排長龍,而且門口裝修都非常搶眼。難得今次星期六嚟到竟然唔需要排隊,實在太好喇。間餐廳其實樓面有啲細,枱與枱之間都冇乜空位。前菜包括茶碗蒸同埋豆腐,茶碗蒸滑嫩鮮味,有蟹肉、三文魚子、蝦肉,非常足料,令人回味。其實食曬啲前菜都有少少飽。終於等到主角出場,個銀鱈魚釜飯有四片厚身嘅鱈魚,個飯吸收咗魚嘅鮮味,而且食到最尾仲有啲卜卜脆嘅飯焦,非常好食!
前菜

銀鱈魚釜飯

2019-07-27
前菜
銀鱈魚釜飯
2019-08-02 85 瀏覽
上一次係奈良食釜飯已經係一年前嘅事, 由於太掛住果個釜飯嘅味道, 所以就去試下e間奈良上釜, 順便懷緬一下😊 。同朋友book左8點半食, 一入到去已經有張枱reserved左比我地。由於間鋪唔太大間, 所以枱與枱之間都比較近。我地一心諗住食奈良七盛釜同蟹盛釜, 但可能我地太遲, 所以已經售罄😭😭 最後我同朋友就叫左一個極上釜飯, 一個海膽釜飯同一個海膽天婦羅😊😊🤗🤗😋😋頭盤同前菜豆腐, 酸蘿蔔同魚仔都不過不失, 正常味道, 茶碗蒸嘅蛋好滑, 料都算多嘅, 味道亦唔錯😋頭盤刺身刺身味道都係正常嘅~海膽天婦羅味道還好, 無太大驚喜, 但炸得ok而且係幾熱嘅~極上釜飯🍱釜飯嘅份量都ok, 飯焦都香脆, 鰻魚同蟹肉🦀都好食,但🐔嘅味道就有少少淡。佢另外仲有一小碟三文魚子比你撈落d飯到, 好味道😋朋友果個海膽釜飯味道都唔錯嘅, 有幾多海膽鋪面, 不過小妹都係比較中意食生嘅海膽多d🙈🙈

頭盤同前菜

頭盤刺身

刺身味道都係正常嘅~

海膽天婦羅

味道還好, 無太大驚喜, 但炸得ok而且係幾熱嘅~

極上釜飯🍱

2019-07-10