2022-11-08 70 瀏覽
週年紀念日 最好嘅活動梗係搵一間好嘅餐廳盡情地食番一餐蟹慶 在香港來說絕對係首屈一指的食蟹專門店 喺食材方面和烹調 在香港應該算係最好的一間今次選了二人餐 可以試到好多款蟹的菜式 日本活香箱蟹 浜燒鱈場蟹腳 松葉蟹釜飯 甲羅燒蟹肉蒸蛋 好滿足😍😍 我覺得這個套餐性價比算係好高首先來的是 蟹肉三文魚魚子沙律 沙律面放咗一隻炸好的蟹仔 好特別值得一提是沙律的sauce 特別好味 配上三文魚子和一梳梳蟹肉其他前菜亦都很開胃時令刺身深海池魚 珍寶帶子 赤蝦 中拖羅 帶子非常厚肉新鮮 中拖粉紅顏色 脂肪比例較高 魚油脂剛剛好非常甘香深海池魚肉質鮮嫩肥美油香 入口魚油甘香黑魚子海膽蟹肉蒸蛋這個算係食過最好食嘅蒸蛋 除咗師傅烹調食材當然亦都很重要 鮮味很足夠甲羅燒配米脆餅 將蟹膏和蟹肉放在蟹蓋上嚟燒 味道特別鮮甜日本活香箱蟹 因為食時令 今次食香箱蟹 其實是雌性松葉蟹 每年只有在11月至1月這兩三個月有得食 精髓主要是蟹籽和蟹膏雖然蟹係較為細隻 蟹肉會較少但係蟹味非常濃郁 師傅將全隻蟹的蟹肉先挑出 再配上蟹膏蟹籽放在蟹蓋上 啖啖肉 用上很多時間去處理 矜貴的功夫菜式鹽燒喜知次 非常高質食材 需要花上
週年紀念日 最好嘅活動梗係搵一間好嘅餐廳盡情地食番一餐

蟹肉蒸蛋 好滿足😍😍 我覺得這個套餐性價比算係好高

其他前菜亦都很開胃

時令刺身深海池魚 珍寶帶子 赤蝦 中拖羅
深海池魚肉質鮮嫩肥美油香 入口魚油甘香

黑魚子海膽蟹肉蒸蛋

甲羅燒配米脆餅 將蟹膏和蟹肉放在蟹蓋上嚟燒 味道特別鮮甜

鹽燒喜知次 非常高質食材 需要花上很多心機 魚皮香脆鹹香 非常嫩滑 這個必定要試一試

浜燒鱈場蟹腳 這個我最鍾意 燒烤的味道和鱈場蟹腳的味道非常配合

松葉蟹釜飯

這個有最大的驚喜 調味非常出色 加上豐富蟹肉 還有我最喜歡的蟹鉗

湯通常精緻的茶具盛載 清甜好味

甜品 芝士蛋糕 牛奶布甸配日本蕨餅