餐廳: Porterhouse - Seafood & Steak
資訊:

2018-09-20 5948 瀏覽
朋友為補祝我既生日, 相約我今晚放工到蘭貴坊, 話有味蕾上既驚喜比我。來到蘭貴坊一座高樓, 上到9/F, 係一間叫Porterhouse既西餐廳, 氣氛環境偏高級格調。放了大量既酒類飲品, 原來呢度除左飲酒, 仲會提供唔少美食比客人享用。侍應主要係外國人, 感覺上好似置身於外國餐廳一樣。朋友知我熱愛食牛, 於是點左全牛既dinner-set, 聽說只係上星期新推出呢~ 是一個半任食BUFFET, 選了意大利馬萊馬納安格斯混種牛同埋澳洲黑安格斯牛, 這些肉都是任食啊!先送上一小袋麵包同埋薄脆, 麵包質感不是軟熟, 而是實淨有咬口, 至於薄脆脆卜卜, 不過過鹹~重點還是放在Dinner上!餐湯: 有幾粒牛肉係碗中, 再倒入一小壺湯, 估計是不會令肉過份索左個湯, keep到肉味, 不是湯渣質素, 湯底清甜, 味道其實幾似羅漢果煲蘿蔔既中湯~自選項目, 我地二人揀左呢兩set share食:牛肉他他: 嫩紅新鮮, 撈入了鴨蛋黃汁, 有黏性, 但蛋味不太出, 點上沙律醬, 出奇地match。加上了蒜片, 入口非常香口! 牛舌 厚切牛舌食得多, 超級薄切都係第一次食, 沒有咬口感, 反而吃出不一

重點還是放在Dinner上!

餐湯:

自選項目, 我地二人揀左呢兩set share食:

牛舌 厚切牛舌食得多, 超級薄切都係第一次食, 沒有咬口感, 反而吃出不一樣既軟滑。雖然事後再看menu說醬汁為吞拿魚醬, 但其實唔太食得出~

任食:

FLANK 燒牛側腹扒:
沒有牛脂連帶, 肉質很乾, 完全冇肉汁

TOPSIDE 烤牛臀肉:
比較嫩滑, 有血水滲出, 牛味幾出

BRISKET 燒烤牛胸腩肉:
肉質最林, 唔洗用力切都可以輕易切開, 醬汁甜甜地

PICANHA RUMP 香炒牛臀肉:
帶有牛脂層, 肉味重, 肉質嫩而且札實

SIRLOIN 燒西冷牛扒:
同樣肉味重, 有根連帶, 很有趙口

最討我地歡心竟然是配菜既薯蓉, 甜甜地, 打得很幼滑

很粗既炸薯條, 薯味很重

還有西蘭花, 軟硬掌握得剛剛好~

最後就到甜品
雲呢拿雪糕併芒果雪葩, 以鬆化既餅碎伴碟, 每啖都黏上餅碎, 甜甜地又有口感, 很滿足!

套餐配有紅白酒選擇, 但唔飲酒既我地就轉左juice~

餐廳環境滿有氣氛, 上檯速度很慢, 岩哂同朋友飲住酒, 慢慢嘆住等食!
2018-09-18