2022-01-10 1058 瀏覽
一直冇發現原來韓國街入面,有咁高質嘅日本料理店,除咗單點,仲有omakase,可以一試。店內座位不多,omakase會坐吧台,我哋食單點就坐旁邊嘅4人枱,openrice book定位唔怕冇位。除咗刺身、壽司,亦有小食、熱嘅主食。單點三文魚腩刺身、帶子刺身三文魚腩不算厚身,口感比較單薄,不過好重油香,都夠肥美鮮甜帶子亦非常鮮甜晴空海之寶石特卷即係海膽三文魚子呑拿魚蓉壽司4舊大大件,賣相幾靚,一食落口非常香,海膽非常鮮甜,有口感不是淋晒一pat,三文魚子鮮,有d咸,呑拿魚蓉幾香炙燒三文魚、右口魚邊燒得好香,第一次食右口魚,好香魚油,塊紫菜唔會淋燒三文魚都好香,仍然食到魚嘅鮮味脆炸原條鰈魚比想像中更好食,好脆,骨都可以食埋,不過兩側魚鰭位就硬d,d魚肉仲好好味,唔會乾晒硬晒壽司12件每一件都唔錯,海膽好鮮甜口感亦好正三文魚子好鮮唔腥其他刺身都好有鮮味飯少酸,唔會太凍太硬牡丹蝦刺身比想像中細,以為係成隻蝦連埋頭同殼個種不過幾鮮甜海膽炒飯估唔到係直接裝落蟹蓋度海膽唔錯,幾鮮,不過少咗d炒飯有少許蟹肉,唔太多,不過飯炒得好香總結唔算太貴,食物質素算中上,服務亦好,下次可以試omakase

除咗刺身壽司,亦有小食、熱嘅主食。

單點三文魚腩刺身、帶子刺身
三文魚腩不算厚身,口感比較單薄,不過好重油香,都夠肥美鮮甜
帶子亦非常鮮甜

晴空海之寶石特卷
即係海膽三文魚子呑拿魚蓉壽司

炙燒三文魚、右口魚邊
燒得好香,第一次食右口魚,好香魚油,塊紫菜唔會淋
燒三文魚都好香,仍然食到魚嘅鮮味

脆炸原條鰈魚

壽司12件
每一件都唔錯,海膽好鮮甜口感亦好正
三文魚子好鮮唔腥
其他刺身都好有鮮味
飯少酸,唔會太凍太硬

牡丹蝦刺身
比想像中細,以為係成隻蝦連埋頭同殼個種
不過幾鮮甜

海膽炒飯
估唔到係直接裝落蟹蓋度
海膽唔錯,幾鮮,不過少咗d
炒飯有少許蟹肉,唔太多,不過飯炒得好香

2021-11-18