2018-08-11 96 瀏覽
一直都有聽過人講呢間四姐,朋友話打黎BOOK枱都要預返一個星期,超級誇張!今日終於同到個無辣不歡既朋友黎試呢間川菜。一坐低就感覺到濃濃既中餐氣息,碗碟、餐牌都係走中國風既路線,枱布都算整潔,一坐低就已經諗定食咩野。點菜方式幾得意,按人頭點菜,每人劃一收費,冇加一。我同朋友都係嗜辣之人,點左兩個涼菜、三個熱菜都係辣既!涼菜分別係口水雞同涼麵。口水雞同預期既分別不大,一黎到見到啲辣油我已經流哂口水,輕輕同底部既配料搞勻,就傳出一陣麻香。雞件咬落好軟身,醬汁加埋落雞肉度唔算太辣,偏香味多啲。骨唔算太多,而且雞皮唔油膩。比較欣賞既係佢唔會咬咬下出現啲碎骨,破壞整個口感。一開始以為涼麵係好細份,岩哂我地一人一啖就食哂既前菜,點知黎到係咁大碟,有小小嚇親。店員送到上枱之後,會係我地面前撈一撈個麵,等啲醬料同個麵底勻小小。同樣係好香麻味,不過入到口都唔係太辣既,醬汁小小鹹,成個麵好岩做前菜,涼涼地,夠開胃。糖醋里脊、水煮魚、辣子蝦,三份熱食,我最鐘意水煮魚!一開始黎到係出哂煙,熱辣辣,見到我已經流哂口水,即刻夾一舊入口,點知勁熱,係燙口既熱!魚肉好滑,就咁食既話唔太辣,但如果加多小小水煮汁一齊食就有

糖醋里脊、水煮魚、辣子蝦,三份熱食,我最鐘意水煮魚!一開始黎到係出哂煙,熱辣辣,見到我已經流哂口水,即刻夾一舊入口,點知勁熱,係燙口既熱!魚肉好滑,就咁食既話唔太辣,但如果加多小小水煮汁一齊食就有啲刺激感!最令我吃驚既係,個魚放左係度一段時間,都仍然係勁熱,保溫做得好好,去到後期再食個魚就會好有麻香,而辣味都豐富左好多!糖醋里脊個貌相好似咕嚕肉,但咬落係冇骨既,外皮好脆,醬汁夠濃稠,而且唔會太酸,比咕嚕肉仲多左份嚼勁,係一個幾岩配飯既菜!最後辣子蝦個蝦殼真係唔讚唔得,蝦係中間開左邊,而且蝦肉炸得剛好之餘,蝦殼係好脆身,可以連肉一齊咬碎咁吞,好正!建議熱菜黎到就可以叫定個飯,如果啲辣味卡左係喉嚨都可以食啖飯中和下!