2022-08-20
閨蜜就生日,比我搵到間好西方復古但係食日本嘢嘅餐廳,一於帶佢嚟慶祝啦🥳哩間餐廳叫「Honjo」,係上環皇后大道西,搭港鐵就係西營盤站出🚇餐廳格局係華麗嘅莊園風,帶一啲神秘感,就好似入咗哈利波特嘅世界咁😚睇完餐牌我地點咗個set叫 「The Dreamer 」,加 $380仲可以飲 Wine & Sake , 不過佢哋繼緊酒牌所以冇得點🫠✨Spinach 菠菜整成一個圓柱體好特別,成件感覺好高級,配上濃濃嘅芝麻醬非常香口醒胃✨King Carb Leg蟹腳非常酥脆,咬落香口唔油膩,令人回味🦀✨Hamachi油金魚刺身配上柚子醬油,微酸味道令人感到好開胃😌✨Beef tataki半生熟牛肉保留牛肉嘅鮮味,食落口牛味極為香濃,配上特別的醬油,鮮味更加突出✨Fish with vegetable魚柳配上紅椒等蔬菜絲,非常清新✨Sashimi由廚師發辦的刺身,當晚有三文魚,吞拿魚同埋紅甘魚,每一款都非常新鮮肥厚👍🏻✨Sushi同樣由廚師發辦,同樣有三文魚,吞拿魚,再加上鰤魚,鮮味十足👍🏻Main course 每個人都會唔同,總廚會根據你嘅喜好為你炮製屬於你嘅主菜✨Hamachi kama哩個烤
✨Spinach
✨King Carb Leg
蟹腳非常酥脆,咬落香口唔油膩,令人回味🦀
✨Hamachi
油金魚刺身配上柚子醬油,微酸味道令人感到好開胃😌
✨Beef tataki
✨Fish with vegetable
魚柳配上紅椒等蔬菜絲,非常清新
✨Sashimi
✨Sushi
✨Hamachi kama
哩個烤魚頭連下巴部分真係不得了,首先係烤得真係好香,但唔會有魚腥味,只係少少嘅鹽巴已經好好食,加上份量勁多,魚肉咬落結實👍🏻非常值得推薦
✨ Kamameshi (iron-pot rice)
釜飯有好多種,我地食哩個係用咗唔同嘅菇類製成,香氣十足,經理話哩個都係佢其中一個最喜歡嘅食物😊 經歷仲話製作過程係先用煮熟啲飯,最後用高溫再燒2分鐘令到啲飯產生飯焦,令到食落口感更為豐富
✨Matcha lava
抹茶心太軟配蕎麥餅乾同雲尼拿雪糕💓 抹茶味香濃但唔苦,食落口好順滑,而且微熱,配上冰凍雪糕一熱一凍,非常過癮
✨Mixed Fruit with ice-cream
新鮮生果配雪糕,非常透心涼,亦都為呢一個晚餐有個非常好嘅完結