週日打完麻雀,牌友六人就去咗一間大家不時都會幫襯o既「滿福樓」度開餐。由於之前已為餐廳寫過食評,深覺食物水準一向有保證,故今次再臨原本都只係諗住簡單影兩張相打吓咭就算,點知食飯中途發生咗段小插曲,令細佬不得不在此作出新評。屬酒店餐廳o既「滿福樓」舊年曾經裝修過,間隔冇乜大轉變,樓底一如以往般高,環境最明顯係新淨光鮮咗。最值得表揚o既就係負責我地張枱嗰位Ken哥,其態度極之誠懇,而且很是體貼!事因年過七旬但外型仍英偉非常o既蕃薯Uncle食食吓飯哽到雞骨,單睇表情足以知道佢好唔舒服,小肥就急忙搵大肥爸爸求救,可能情急下講電話o既聲線比較大,又提到可能要去急症室,Ken哥聽聞即趕上前問及有否能幫得上o既地方,我地有任何需要佢都盡力幫忙,當真落力又有心!有陣時真係唔好唔信邪,蕃薯Uncle當日一個輸三個,破咗財擋咗災,結果大肥一條秘方就成功搞掂咗哽骨事件,大家都鬆一口氣。當晚叫餸由XO仔發辦,五樣餸中叉燒同手打魚腐均為招牌菜。蜜汁烤叉燒($250/例):半肥瘦o既靚叉燒皮脆肉鬆軟,蜜汁調味甜美可口,長輩門都話。花雕牛肋條煲($290):經理哥哥推介o既牛肋條煲熱辣香濃,牛肋條肉質厚而半帶軟腍

當晚叫餸由XO仔發辦,五樣餸中叉燒手打魚腐均為招牌菜
蜜汁烤叉燒,花雕牛肋條煲,沙薑香妃手撕雞,蒜茸炒豆苗,魚湯手打魚腐浸時蔬
蜜汁烤叉燒
花雕牛肋條煲($290):經理哥哥推介o既牛肋條煲熱辣香濃,牛肋條肉質厚而半帶軟腍,一啲都唔嚡唔乾,雖則話係用花雕吊味,但其淡薄o既香氣又唔會話好搶,大家都覺得好有驚喜。
花雕牛肋條煲
沙薑香妃手撕雞($240/半隻;$480/一隻):個人覺得個微辣o既手撕雞都幾嫩滑惹味,除咗雞肶同雞翼位之外全部都去哂骨,最啱好似XO仔咁怕骨o既朋友食,不過如果個「沙薑」可以改為「麻油」,效果可能會更為清新
沙薑香妃手撕雞
蒜茸炒豆苗($260):翠綠色o既豆苗嫩中帶脆,香甜美味。
蒜茸炒豆苗
魚湯手打魚腐浸時蔬($198):如相所示,手打魚腐粒粒都脹卜卜
,睇頭十足!
魚湯手打魚腐浸時蔬
Ken哥喺出邊幫我地分成六碗後,魚腐都未見縮水,勁呀!魚湯濃而不俗,雜菜清脆爽甜,手打魚腐鬆軟爽脆,鮮味無窮,實屬必吃之選
魚湯手打魚腐浸時蔬
香蜜蛋散($48):蛋散鬆化香脆,甜而不溜,正當大家都不斷話飽時,卻又一分鐘內清碟
,咁即係唔錯啦!
香蜜蛋散
滿福樓」環境高雅衛生,菜式精美高質,當中手打魚腐可算為代表作,最重要係服務生不單客套有禮,其關懷細心之情更能令食客可以安心進食
,實屬難得。
2017-01-15
蜜汁烤叉燒
花雕牛肋條煲
沙薑香妃手撕雞
蒜茸炒豆苗
香蜜蛋散
  • 蜜汁烤叉燒,花雕牛助條煲,沙薑香妃手撕雞,蒜茸炒豆苗,魚湯手打魚腐浸時蔬
  • 花雕牛助條煲