觀塘一向都係一個臥虎藏龍既地方,工商業雙管齊下既發展,當然就係一眾食肆林立既契機啦。今次就帶你去一間隱世得黎性價比極高既日本菜,呢到有一位師傅又係老闆之一既Ocean曾經係電視節目亮相過,所以一見到佢我就認得出,真人仲幾型仔!店鋪裡面大部份既餐具同埋裝潢都好有日本特色,仲可以近距離欣賞師傅既功架,學力威果胡師父話齋,「我就係要呢D!」👇📌焰月 - $980/Head♦ 先付 -▪  新癮燒帶子 ▪  白飯魚乾 ▪  海葡萄▫  前菜用左三種唔同食材做既特色小食,每種由淡到濃既味道激發未預備既味蕾,為之後既刺身做足準備,當中比較印象深既係第一次試呢個海葡萄,原來味道真係幾清新,口感幾似食緊蟹籽,卜卜聲幾特別。♦ 時令季節刺身五點 -▪  間八 ▫  聽Staff講,老闆為求精益求精,堅持用高質既食材留住每一個客人既心,自然一試難忘。今次試既刺身都好有特色,例如係間八本身有少少鹹味,再沾少少芥辣食就夠哂完美。▪  深海池魚 ▫  裡面師傅已經擺左舊醃左既蘿蔔,夾埋一齊更加有果種鮮味。▪  秋刀魚 ▫  係面頭上加左蔥、辣椒蘿蔔蓉,輕輕點返酸汁就最夾。▪  金目鯛 ▫  擺左少少薑係魚身上面

學力威果胡師父話齋,「我就係要呢D!」👇

📌焰月 - $980/Head
♦ 先付 -
▪  新癮燒帶子
▪  白飯魚乾
▪  海葡萄
原來味道真係幾清新,口感幾似食緊蟹籽,卜卜聲幾特別。

♦ 時令季節刺身五點 -
▪  間八

▪  深海池魚

▪  秋刀魚
▫  係面頭上加左蔥、辣椒蘿蔔蓉,輕輕點返酸汁就最夾。

▪  金目鯛

▫  擺左少少薑係魚身上面,夾埋一齊食,可以將刺身既鮮甜味更加有層次。

▪  大拖羅

▫  油脂分佈好靚,肥厚適中,內裡已經放左岩鹽,唔需要額外醬油都夠哂入味,相當好食。

♦ 漬物 -
▪  牛蒡漬
▪  茄子漬
▪  蒜頭漬
▪  小女子魚乾
▫  通常有得揀我都唔會點食漬物,不過今次既然係廚師發辦,我信得過師傅安排既一定誠意之作。
當中我最鍾意既係牛蒡漬,都係第一次食,入口有種脆脆地,幾有咬口。而茄子漬都幾特別,
口感軟腍又夠入味,唔錯。

♦ 鐵板燒二款 -
▪  鵝肝多士

▫  輪到世界級既兩大重頭戲既燒物,先黎左個鵝肝多士,鵝肝外脆內嫩,
入口融化果種滿足感係難以用筆墨形容!最底仲墊左塊多士麵包,
用途係為左入口既油膩感。而夾埋一齊食,特別滋味。

▪  安格斯肉眼扒

▫  睇住師傅係塊鐵板慢慢將每一塊肉眼扒切落黎果下畫面真係好震撼,
而呢塊扒脂肪均勻,食落肉質非常豐富,牛肉味香濃到不得了。
旁邊既油脂仲將每一塊肉都提升到最極點,不得不讚呀!

♦ 吸物 -
▪ 昆布清湯
▫ 昆布清湯係鐵板燒最常見既之一既清埸,飲得出係無太多添加既味噌,
完全有種好Fresh既昆布味,再加埋大量既蜆肉,想厭佢唔夠鮮都幾難啦。

♦ 手握壽司五貫 -
▪  赤身
▪  黑𩶘
▪  鰤魚
▪  日本海膽

▪  醬油漬帆立貝

▫  講到最愛當然係海膽啦,味道夠新鮮濃甜,而且入口即化,無任何異味,一個字正;
有我平時比較少食既鰤魚、黑𩶘肉質鮮嫩,仲幾有彈性;赤身比普通既吞拿當然再高一層次,
色澤好似牛肉既嫩紅仲好有光澤,肉質夠細緻;帆立貝粗身肉質軟滑,裙邊爽脆。用左醬油漬,
將濃度大大提升,唔錯!

♦ 手卷
▪ 蔥碎拖羅蓉手卷
▫ 至於最後既手卷拖羅蓉輕輕薄薄鋪係飯卜上面,
加埋香蔥,有種融和感覺,

♦ 時令果物
▪ 日本蜜瓜
▫ 食鐵板燒食到最後一定要有一份清甜多汁既
日本蜜瓜,除左可以降低飽肚感,又可以滋潤下。
埋單每人大概HK$1000,我覺得以呢個價錢食到既
鐵板同刺身兩者結合既配搭,加上Omakase黎講,
可以話係it’s worth over the prices!
2019-10-31
15 分鐘 (堂食)