2023-10-25 1230 瀏覽
鯛魚丼二食配白鯛魚湯鯛魚剌身好多片啊~ 店員姐姐教我地先點日本豉油同wasabi,好似平時食剌身丼咁,食到咁上下再加鯛魚湯,就可以食出兩種唔同口味。鯛魚剌身幾新鮮爽口,配合飯素已經好好食! 我估因為啲珍珠米要適合魚湯嘅關係,所以係暖暖的,同剌身丼嘅凍飯好唔同,每一啖都要先腦補「飯係暖嘅,飯係暖嘅」,係一個有趣新嘗試。食到半路開始加湯,魚湯清甜完全無腥味,微微嘅鹹味又帶出返魚片嘅鮮味,後悔應該早啲加湯食。嫰雞煨日式拉麵外觀睇落似上海湯麵,的確職員姐姐都話係上海湯麵的煮法,但改配上了拉麵,可以試試個口感。白雞湯有淡淡清香,唔似平日的拉麵濃湯咁膩,有清甜嫩滑雞肉,配上硬度適中的拉麵,令到食物重心落返去雞肉度。加上滿滿的菜粒,完全係健康之選~飲品我地揀咗non-alcoholic ~兩杯都賣相好靚~ 加埋環境燈光好有feel~Fuji Mountai外表好靚啊~ 真係有那種富士山的藍~ 如果奶泡再厚啲更好~ 味到好清爽, 有檸檬+菠蘿汁的酸甜,如果溝埋酒一定再上一個層次。我見到bar枱哥哥係先用冰凍杯再上飲品, 欣賞細緻的製作~Matcha Mint Latte呢杯係偏奶味較重的抹茶,加咗薄荷
鯛魚丼二食配白鯛魚湯

鯛魚剌身好多片啊~

嫰雞煨日式拉麵

Fuji Mountai

我見到bar枱哥哥係先用冰凍杯再上飲品, 欣賞細緻的製作~

Matcha Mint Latte

呢杯係偏奶味較重的抹茶,加咗薄荷提升清爽感,平衡返。