Vision 8

是日小妹同男友去到荃灣愉景新城內新開既韓服店shopping, 那麽就順利成章地在荃灣開餐吧!要數多選擇下, 還是番去千色店附近搵食,忽然發現一間頗為別緻的西餐廳Vision8,心想就這間喇~由於時間尚早,店内只有三,四枱客,環境尚算舒適,不會有侷促感; 由於一開始坐近門口的風口位,店員主動提議我們換位,貼心既安排不得不讚呀接過餐牌, 點了香煎帶子配波菜忌廉汁意粉和蜜汁燒德國咸豬手(我地見到枱枱都有點佢,咁一定係招牌菜喎),加左$38轉餐,有竹炭麵包及是日餐湯(忌廉南瓜湯)連飲品先來的是麵包與南瓜湯,麵包熱熱的,南爪湯好creamy,質感相當幼滑(冇渣架),好香南瓜味再來是意粉,隻帶子都幾大隻下, 而且肉剛熟透,很是彈牙; 波菜仲keep到嫩口,可是忌廉汁比較淡及意粉硬了少許(自己偏好軟身一點的口感喔),下次可以試下其他款式既意粉/飯最後上枱的是豬手,單睇賣相已非常吸引,店員仲好nice咁話影完相後, 可以叫他幫手切開豬手豬手皮因用蜜汁燒過,所以甜甜地,豬手肉很是軟滑,配上有酒香的醬汁,完全不覺油膩,一改我對豬手的印象(總是油淋淋似的), 旁邊既配菜薯仔都唔錯, 個sauce好似sou
豬手皮因用蜜汁燒過,所以甜甜地,豬手肉很是軟滑,配上有酒香的醬汁,完全不覺油膩,一改我對豬手的印象(總是油淋淋似的), 旁邊既配菜薯仔都唔錯, 個sauce好似sour cream; 一份豬手兩個人食都飽左8~9成, 3~4個人share會比較好
說時遲那時快,轉眼間,店子已經坐滿哂人,多數是情侶添!我們仲發現到差唔多3枱客就有2枱order豬手,可能真是這裡的招牌菜。順帶一提,這裡竟然不收加一服務費,店員的服務相當抵讚!!
題外話/補充資料: 全日不收加一服務費
2015-01-03