2016-04-01 1118 瀏覽
十幾年前係荃灣打工, 當年香港經歷SARS, 一餐下午飯超過$10都要唸得好清楚, 計好數先好食. 但係咁既環境下, 每個月總要有幾日(其實想日日) 食下個米線. 當年既味道一路都好記得. 因為個時做野間公司係我入去大半年就執鬼左, 人浮於事之下四維去工作。而家去左柴灣區工作, 琴晚好突然有種好掛念當年幾辛苦都要食返餐好既味道. (係呀, 當年用$26食一餐對當日既我係食餐好架啦) 於是, 夜晚收工即刻係柴灣極速飛左黎荃灣就係為左食返個啖米線. 其實個度D呀姐好鬼多野做, 叫吾停佢好好地叫野食架. 要一早唸好晒一黎就好快講晒咁叫野食. 所以, 我次次去只係識叫同一個酸辣腩肉炸醬米線加豆漿. $45 + $11 (十幾年真係返一返, 個價)叫完到上都係幾分鐘, 同以前無咩分別. 吾好講多, 整啖湯入口試味........嘩, 當年既酸辣味道返晒黎......你知道嗎? 個陣工作有幾辛苦, 有幾酸, 有幾辣, 只有自己知, 入口個下咪就只有自己知咩味道囉. 可能就係個份心底既辛酸感, 加上口中我認為好特別既酸辣味道. 內心既感覺真係講吾到你知.以一編食評黎講, 吾應該咁感情化, 不過係小弟
腩肉炸醬酸辣米線

以一編食評黎講, 吾應該咁感情化, 不過係小弟當年到今日既一D內心感覺. 分享下啫. 不喜勿插.

講返個米線喇, 其實我真係覺得佢做到個味道吾係度度食得到咁正! 小弟只有係另外兩間食過近似既味, 但都有好少差異. 要形容不如自己一試, 不過OPENRICE 建議我要多形容食物本身及先可以批評登出, 所以係無咩墨水既情況下, 盡最大能力形容一下我食既美味炸醬腩肉酸辣米線吧! 首先, 我建議大家去食的話要先試下個湯底, 因為個湯底既酸辣味係我認為最正既地方. 酸味叫醒晒所有味覺, 個下成個人醒左, D胃口出晒黎. 平時只食一半份量既話, 今次就食完仲好想追食. 而味道係似酸菜加入調味料咁囉. 而我每次只會叫小辣都食到鼻水同汗水出晒黎, 因為真係好鬼行氣活血. 我其實吾係好頂到太辣既味, 但佢有小小麻, 又酸酸地咁辣下辣下就好想食. 而佢既每一種配料都吾會好似無味咁放係湯入面. 佢地最好味就係配料都整得好好食. 腩肉係帶辣同似爆醬既味道 (吾知係咪真係, 我覺得咋). 食落又係好想追食既感覺. 而個炸醬又係辣辣地, 配合成件事好MATCH既感覺令到個米線好有豐富感. 正因為咁樣, 真係食返十幾年前既味道......包括個時工作既辛酸感都出晒黎......(講到想咸呀真係......)

如果大家想去試下, 真係要記得搵個吾多人既時段, 吾係呀姐太忙無人理你, 下一個食評應該會係投訴服務吾好而蓋過左食物本身喇.
題外話/補充資料: 整鬼佢, 十幾年前又係排晒隊, 十幾年後又係排晒隊.......
2016-03-31
腩肉炸醬酸辣米線