2008-12-23 2112 瀏覽
因為要還神,我哋一家人慣咗每年都要買一隻乳豬,今年啲原隻乳豬好貴,我哋喺唔同嘅區分格過晒啲價錢,都要四百八十至五百八十不等!我記得楊屋道街市啲嘢係荃灣區最平嘅,就過去睇吓入面有冇燒味舖,上咗一樓果然見到有一間,一問之下,呢間燒味舖嘅原隻乳豬只需三百五十,真係平好多,就訂咗一隻嘞!基本上係今日訂,第二日就有嘅,我落咗一百蚊做訂金,還神日再攞!之後我又問阿叔朝早開幾點,佢話六點幾,仲問我要唔要早啲,真係好週到喎!還神日朝早上到去,佢成個檔口都企滿晒人,因為佢啲燒味真係好平,好多街坊都嚟買啩!我比張單佢,佢雖然好唔得閒,但知道我趕時間,就叫個阿姐幫手整比我!啲乳豬燒好晒,掛喺檔口度,阿姐仲叫我慢慢揀添! 我要咗隻比較瘦嘅,阿姐好殷勤咁幫我為隻豬插頂花,鋪紅玻璃紙,包乳豬醬,袋乳豬醬入面閒閒地都有十幾包,不過阿姐佢仲係咁問我夠唔夠,搞掂晒之後又好有禮貌講多謝,仲提我小心地下好滑,真係細心!還完神返到屋企,我哋就斬開隻乳豬一家人一齊食嘞!隻乳豬攤咗咁耐,一攞出嚟仲係好香,塊皮係芝麻皮,食落好香之餘,竟然仲好脆而且冇肥膏!呢隻乳豬唔會因為平只係得層皮食吓,啲肉都幾厚,亦好似阿姐講咁,一啲都唔肥,又

還完神返到屋企,我哋就斬開隻乳豬一家人一齊食嘞!隻乳豬攤咗咁耐,一攞出嚟仲係好香,塊皮係芝麻皮,食落好香之餘,竟然仲好脆而且冇肥膏!呢隻乳豬唔會因為平只係得層皮食吓,啲肉都幾厚,亦好似阿姐講咁,一啲都唔肥,又嫩又滑,我揀咗嚿豬脾肉食,嘩!
真係啖啖肉,味道鮮美兼肉質細密,冇得頂,乳豬醬都唔駛點呀!
我哋成家人都未曾試過一餐差唔多食晒成隻還神豬嘅,次次都要食兩三日,今次真係第一次!

下次買燒味,唔駛諗我都知道去邊啦!

燒味好平!
原隻乳豬
肉好多,切切埋埋都有兩碟全部係肉!!
皮脆肉嫩味美冇肥膏!
$350 (其他)
燒味好平!
原隻乳豬
肉好多,切切埋埋都有兩碟全部係肉!!
皮脆肉嫩味美冇肥膏!
  • 乳豬