2019-05-18
今日朋友帶我去荃灣嘅一間特色菜,裏面嘅裝修古色古香,真係一面食一面可以懷緬過去,雖然地方唔算太寬躺,但係勝在招呼一流,哥仔動作爽快,有求必應,今時今日香港嘅呢種服務態度真係好難得啊。首先嚟咗一味滷水拼盤,裏面有紅腸,豬腸,豆腐,墨魚,同埋五花腩,最重要嘅係仲有我最愛嘅流心蛋,份量好大,而且夠晒入味,留心蛋嗰心雖然唔係好流,但係夠晒眩惑,墨魚爽口,點上佢哋比嘅醋,酸酸地,好滋味,豬腸,唔算好油膩,勝在入口彈牙,又厚身,真係減肥都唔理得咁多啦。沙嗲牛肉炒芥蘭,沙嗲牛肉嘅份量超多多到睇唔到芥蘭,牛肉食落覺得係新鮮牛肉,因為好有牛肉味,完全唔會覺得用好多粉去醃過,芥蘭炒得好有鑊氣,而且有清脆,果然好味。仲有呢碟係盤龍鱔,呢度只係半條,呢條線,超級肥美,最緊要嘅係正嘅火候啱啱好,唔會太過火,入口香口軟滑,但係食多兩舊都真係有啲流流地嘅感覺。