2024-06-27
【荃灣懷舊大排檔|CP值高打卡鑊氣美食🍻】🐨黃金椒鹽粟米 $76推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一碟有八件,對半切開咗嘅粟米,份量好多~黃金粟米顧名思義就真係鹹蛋黃粟米,粟米表面搽滿咗滿滿嘅鹹蛋黃,每一啖都食到,鹹香味好足!!!加埋本身粟米自帶嘅甜味,令你有食唔停口嘅快感🤤.🐨菠蘿拔絲咕嚕肉 $119推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐酸酸甜甜嘅咕嚕肉就食得多,咕嚕肉預先起咗骨,每一件都外脆內軟,就連啲肉都係唔韌值得加分!另外,配咗焦糖拔絲喺側邊,小編就認為可以試吓......一絲絲嘅口感配埋咕嚕肉到,增加多咗份甜味,令本身酸味嘅咕嚕肉更有層次~小編大愛,但朋友就話唔加好食啲🙊大家可能自行決定!!!!.🐨煲仔香焗白胡椒蝦 $169推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐一上枱煲仔熱辣辣「渣渣」聲,滿足咗視覺同聽覺嘅體驗👂未食已經聞到胡椒香,一煲有6大隻蝦,清潔得好好,切開咗蝦背食落都好方便!最重要就係白胡椒味真係好濃好入味,連側邊嘅粉絲、洋蔥等都同樣食到白胡椒味~.🐨楚撚豬油撈飯 $25推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️好耐未試過有餐廳提供豬油撈飯,佢係俾一個白飯,另外配上豬油、豉油同蔥花俾你自己落,份量就可以自己決定!可能小編落得唔算太多,所以覺得味道係偏
【荃灣懷舊大排檔|CP值高打卡鑊氣美食🍻】
🐨煲仔香焗白胡椒蝦 $169
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
🐨楚撚豬油撈飯 $25
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️
好耐未試過有餐廳提供豬油撈飯,佢係俾一個白飯,另外配上豬油、豉油同蔥花俾你自己落,份量就可以自己決定!可能小編落得唔算太多,所以覺得味道係偏為清淡,想體驗一下豬油撈飯又怕肥嘅朋友,就可以揀啦~!
🐨嘉士伯 $37
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
當然唔係淨係評分比嘉士伯咁簡單,而係想讚賞一下,餐廳係俾咗一對戰鬥碗我哋🍻等你做得番懷舊大排檔大大啖飲酒嘅儀式感~
——☼——☼——☼——☼——☼——
楚撚記大排檔