2020-10-28
最近喜歡上素食,之前去過尖沙咀分店嘅雅‧悠蔬食,食物唔錯,唯一係嗰時同朋友食飯坐唔耐,傾唔到計。上星期去荃灣嘅天· 悠蔬食,環境比尖沙咀分店闊落好多,坐得舒適!我點咗一個set dinner,有飲品,主菜和甜品,再+$20額外點了前菜和湯品,非常豐富!湯品有中式及西式選擇,平時喺屋企少飲燉湯,所以點咗猴頭菇竹笙黃耳無花果百合燉湯配鮮味百靈菇刺身。燉湯好鮮甜,真材實料,火候十足。百靈菇刺身口感爽滑似鮑魚,蘸上醬汁似食緊刺身。原來百靈菇刺身唔容易整,因為百靈菇水分較多,一唔小心就會容易爛呢!主菜點咗白松露露筍茄子紫薯焗千層闊麵,我覺得比平時嘅肉醬千層麵更勝一籌呢!因為入面材料好豐富,有露筍,茄子及紫薯,仲有焗得金黃嘅芝士鋪面,加埋一齊食到唔同嘅層次,好滿足!甜品推薦宇治抹茶之旅(+$30),雖然天· 悠蔬食係素食店,但呢個抹茶甜品絕對媲美出面甜品店!蕨餅口感軟糯,不會過硬,配上濃郁的抹茶啫喱,煙煙靱靱的白玉,口感豐富!有呢個甜品作結,真係非常圓滿!套餐仲奉送飲品,我呢杯蘆薈柚子蜜酸甜開胃,滿足!
套餐仲奉送飲品,我呢杯蘆薈柚子蜜酸甜開胃,滿足!