餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

2022-01-10 606 瀏覽
超適合一家大細嚟,裝潢充滿樂天嘅感覺🥳門口位置更放置咗兒童免費扭蛋區,相當窩心☺️ 素食款式甚多,食物質素高👍🏼絕對係素食者嘅恩物。無論係菜式定裝潢都比人一種好新穎嘅感覺😙❣️香芒牛油果蔬苜蓿芽手卷 $38呢個手卷比想像中有驚喜‼️芒果同牛油果可以中和返苜蓿芽較清淡嘅味,而且睇得出係即叫即整🤤,紫菜仍然好脆及挺身,可以作為一道開胃小食👍🏼❣️照燒汁素鰻魚薄餅 $158滿滿嘅芝士配紫椰菜、菇、素鰻魚、紫菜而且薄餅底部好脆,口感好豐富🤤加上照燒汁嘅襯托,完全唔覺得食緊素😳所有配料味道超夾🤤必食之選‼️ ❣️牛肝茵乾燒伊麵 $128牛肝茵同伊麵好夾😋 麵底唔會好乾,而且每條麵都好入味🤤估唔到呢個配搭咁有驚喜😆份量都好足👍🏼讚讚☺️❣️酥脆腐皮卷 4件 $68外皮炸得超清脆又香口‼️裏面濕潤唔會乾,令我對腐皮好感大增😆 再配甜酸醬食更吊引😋環境🌌經精心設計嘅裝潢,以粉紅色為主,店內放置咗小量公仔裝飾🧸天花板中庭位置更以天空及氫氣球作裝飾,氣氛舒適令人用餐愉快🥰

❣️香芒牛油果蔬苜蓿芽手卷 $38

❣️照燒汁素鰻魚薄餅 $158

❣️牛肝茵乾燒伊麵 $128

❣️酥脆腐皮卷 4件 $68

環境🌌
2022-01-06
荃灣區都幾多素食餐廳,位於荃新天地2期的 天‧悠蔬食 是我其中一個心水之選,這天就特別來吃個豐富的素食午餐,有啖老火湯飲又有甜品食,絕對好味又滿足。荃新天地2期其實在荃灣站和荃灣西兩個站中間,兩邊去都行差不多的路程。我就搭西鐵去荃灣西,行幾條天橋經過幾個商場好快就到。餐廳裝修係非常少女心的夢幻風格,天花有藍天白雲又有熱氣球,再加上粉紅色座位,你真係估唔到食素可以去童話世界。店內大部分都係沙發座位,坐得舒服。午市套餐有九款唔同選擇,附自選飲品一杯,前菜和湯就要加 HK$10。想食甜品加少少就有得食,全部都幾吸引架。粉葛陳皮甘筍赤小豆湯配迷你滷水拼盤 (+HK$10)揀左中式老火湯,足料好味又完全唔會油膩。滷水拼盤亦滷得入味,有幾件麵筋和好多花生,份量好豐富。鹹柑橘蜜(熱)自選飲品大部分都係滋潤蜜茶之類,非常適合養生人士。蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚配日本珍珠米 HK$98掛住日本當然要來一客賣相精美的素鰻魚飯,最鍾意有鰻魚汁撈日本珍珠飯,玉子燒仲做成心形咁靚喎!淮山蓉做的素鰻魚薄薄一片,下面還有海苔有模有樣,真係有去左日本的感覺呢!素鰻魚薄薄一片有咬口,味道香濃惹味。栗子千層班戟 (+HK$28

店內大部分都係沙發座位,坐得舒服。

想食甜品加少少就有得食,全部都幾吸引架。

粉葛陳皮甘筍赤小豆湯配迷你滷水拼盤 (+HK$10)

鹹柑橘蜜(熱)
自選飲品大部分都係滋潤蜜茶之類,非常適合養生人士。

蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚配日本珍珠米 HK$98

素鰻魚薄薄一片有咬口,味道香濃惹味。

栗子千層班戟 (+HK$28)
千層班戟做得好細緻,每一層都夠均勻,入口滿滿栗子清新香氣,味道清爽唔會太過甜膩。

在荃灣區想找可以影相打卡的靚靚素食餐廳,記得 mark 低天‧悠蔬食啦!
2022-01-05
4天前 0 瀏覽
臨近母親節政府開放返8人晚市,一向鍾意熱鬧既媽咪梗係話要出街食😂媽咪話今年佛誕咁岩前後一日,所以提議食素…我上open rice搵到呢間餐廳,見佢有別平時既齋舖!佢個裝修好夢幻、好卡通,成個童話世界咁,好啱影相打卡佢哋既餐牌係中西式混合小食拼盤真係岩晒我地呢d乜都想成既人千層蛋糕跟餐+$28芋香黑糖珍珠奶茶+$10野食整體唔錯,不過不失!不過我覺得服務麻麻地,因為我個女12歲,但係生得高大,佢地唔俾我個女玩game,一定要出示到身份證明,出街食飯冇特登帶!我覺得呢度會扣分

佢哋既餐牌係中西式混合

小食拼盤真係岩晒我地呢d乜都想成既人

千層蛋糕跟餐+$28
芋香黑糖珍珠奶茶+$10

野食整體唔錯,不過不失!

這幾年間人際關係經歷巨變十年沒見的成了最親密的人十年的知己卻再也無法同行連約個飯都得先好好整理情緒備好講辭只能慶幸選址環境清靜在滿滿童話風的溫暖下至少沒被回憶殺虐哭感到氣氛冰冷、想要暖暖身的我很自然選擇了素北菇雞膿腸煲仔飯及素土匪雞翼以素食而言絕對是驚豔級的高質肉質絕對幾可亂真而且足料程度是真正感動著實感受到店家推廣素食的用心也許是對話內容終歸還是出賣了我們店家不知甚麼時候換上了10多年前的流行音樂綿綿頭上飛花散聚了無牽掛誰能求漫天雪地裡這足印不退下可惜時光不會逗留轉眼飄走滿月的今晚我相信你是幸福的往後也許無法再相聚的我們いまふたりに God bless
這幾年間人際關係經歷巨變

連約個飯都得先好好整理情緒備好講辭

只能慶幸選址環境清靜

在滿滿童話風的溫暖下

至少沒被回憶殺虐哭

感到氣氛冰冷、想要暖暖身的我

很自然選擇了素北菇雞膿腸煲仔飯

いまふたりに God bless
2021-11-19
柚子蛋糕
2022-04-26 100 瀏覽
耐唔耐都會去食吓齋,不過坊間質素好參差,一係就好味但係好貴,一係就味道好普通,之前食過尖沙咀間雅悠蔬食,覺得佢做得好味價錢又合理,原來有分店天悠蔬食係荃灣,嗰度環境好靚,好似親子餐廳,就算唔係初一十五都令人好想去食。今次食咗lunch set,揀咗芝士南瓜焗飯,$88,加$10有埋湯,中西湯都有得揀,我就鍾意忌廉湯,仲有兩塊好香嘅香脆法包。焗飯真係好多芝士,見到都流晒口水,仲有幾塊厚切素午餐肉,好好味😋之後仲可以加$10升級餐飲,我揀咗最邪惡嘅芋香珍珠😆最後仲可以加錢要埋甜品,見到紅茶千層蛋糕又忍唔住叫嚟食。其實一個咁嘅餐已經好豐富,足夠一個大人加一個小朋友食,加埋環境咁靚,小朋友一定會好鍾意❤️

2022-04-20 43 瀏覽
呢日lunchbreak老公來陪我食中午,成日經過見到餐廳好靚,就入去試下!.天花板佈滿熱氣球,餐廳以粉色綠色格調好夢幻!坐係梳化卡位好舒服又夠光猛,呢間主打健康素食,睇menu好吸引完全唔覺得係素食😂.🍆如香茄子豆腐煲配珍珠糙米飯 $78味道同想像中好唔同,平時港式係香辣惹味,而呢款醬汁甜甜辣辣一樣好食,但無左平時魚香茄子的油膩,仲有好多菇、豆腐、茄子,感覺滿健康,配上珍珠糙米飯幾搭好有口感!.🍍泰式鳳梨炒飯配腐皮卷 $88一樣都係用上珍珠米,感覺滿有趣泰式風味用上珍珠米又炒得好有咬口意外地不錯,非常香辣惹味🌶腐皮卷脆卜卜辣辣的岩哂老公好辣之人,伴碟有生菜同青瓜夠哂健康😂.呢間素食餐廳充滿驚喜質素相當不錯,好岩又愛食愛美、素食、愛健康飲食的你,環境又靚又舒服價錢又親民,推介👍🏻

🍆如香茄子豆腐煲配珍珠糙米飯 $78

🍍泰式鳳梨炒飯配腐皮卷 $88
2022-04-19 24 瀏覽
最近興起一股素食熱潮,今日難得休息一日,專登嚟到荃灣幫襯呢一間素食餐廳。野菜粟米忌廉濃湯🥣配香脆法包🥖(加$10 )今次專登加錢換咗前菜:有西湯同埋法包忌廉味好重,估唔到就算唔落牛油,入口仍然非常順滑。一粒粒嘅粟米亦都非常香甜,係一道唔錯嘅開胃菜至於法包上面塗抹了一層薄薄的青醬,又出奇地好食😋鮮茄芝士菠菜南瓜新餐肉焗飯🍛( $88)餐廳落咗勁多芝士🧀落去,每一啖都可以拉絲。蕃茄🍅嘅酸甜中和左芝士飽滯感覺,而且蕃茄汁下邊有勁多蔬菜:🥬西芹、菠菜、蘿蔔……感覺唔會好單調,令人有種一口接一口嘅衝動。至於新餐肉:食過某間快餐店嘅新餐肉,大家都知係非常之乾同埋難食。本身對佢冇乜期望, 不過今次出奇地好食喎!😗🍹柚子青檸蘆薈冰茶呢一杯冰茶係唔使特別加錢嘅!我覺得佢非常之清新,都唔會甜過龍,最驚喜係食到一粒粒嘅蘆薈,感覺清爽得來好滋潤。伯爵紅茶千層班㦸(加$28 )🍰伯爵紅茶極之清香,佢嘅面有一層伯爵茶嘅cream,餅皮同餅皮之間亦都塗滿左伯爵茶cream,入口香味喺口腔四逸,作為今次素食體驗嘅休止符簡直係一絕。——————為食分界線——————📍 天 · 悠蔬食 (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2

野菜粟米忌廉濃湯🥣配香脆法包🥖(加$10 )
今次專登加錢換咗前菜:有西湯同埋法包
至於法包上面塗抹了一層薄薄的青醬,又出奇地好食😋

鮮茄芝士菠菜南瓜新餐肉焗飯🍛( $88)

🍹柚子青檸蘆薈冰茶

伯爵紅茶千層班㦸(加$28 )

——————為食分界線——————
📍 天 · 悠蔬食 (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G08-11號舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $130
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #天悠蔬食 #荃灣 #荃新天地 #素食 #忌廉湯 #法包 #粟米 #蕃茄 #芝士 #菠菜 #南瓜 #新餐肉 #焗飯 #柚子 #青檸 #蘆薈 #冰紅茶 #伯爵茶 #pancake #蛋糕 #港女 #環保 #綠色 #地球 #低碳
2022-04-14 43 瀏覽
曾經食過素食自助餐,令我呢個無肉不歡嘅人大開眼界🤩 原來素食都可以好好食😆經過荃新天地見到呢間好夢幻嘅素食餐廳~就嚟試下啦😆海底椰桂花雪梨茶 $38有好香嘅桂花味,有淡淡的雪梨味,仲有一粒粒嘅清甜嘅海底椰~整體飲落去有種鹹柑桔嘅感覺,有啲潤喉嘅感覺🤣前菜(set +10連湯)偏酸嘅醬汁,食落去都幾開胃🤩加埋富有口感嘅藜麥,及薯仔嘅清甜,食落都幾fresh~木雪耳花生潤肺湯粟米嘅清甜味比較突出,冇味精,完全飲到食材嘅原味,飲落去好清甜,簡直係家的感覺🤣 真係唔講唔覺係素湯😆鰻魚炒飯 $88有鑊氣嘅炒飯,食落去真係有種肉味,係幾香~~真係唔會輸比真正有肉嘅炒飯👍 而且見佢啲素鰻魚外表真係仿得好似真嘅一樣😆 勁🤣

海底椰桂花雪梨茶 $38

前菜(set +10連湯)

木雪耳花生潤肺湯

鰻魚炒飯 $88
2022-04-14 35 瀏覽
Lunch time係一個Me time 好時光😇不過日日都要諗食咩真係好頭痛🤣🤣行行吓荃新天地二期見到一間粉紅色有靚裝修嘅餐廳🍴 (俾佢嘅裝修吸引咗)咦🥳 原來係一間素食餐廳🍴,平時好少食素 ,今次第一次食~唔錯唔錯環境好寬闊,成間餐廳都用粉紅色來做主題🥰🥰🥰粉紅控真係要過打下卡📸️🤣🤣🤣🤣⭕️焗烤牛油果墨西哥薄餅 $98配紅菜頭蘋果藜麥沙律及香脆薯角薄餅🫓入面蕃茄·菜·牛油果·素牛柳·芝士再加一個香脆墨西哥餅皮🤤🤤🤤🤤同埋每舊薯角係好厚身🤭🤭🤭⭕ 香芒牛油果苜蓿芽手卷 $38香甜嘅芒果🥭+牛油果配合新鮮嘅苜蓿芽加上沙律醬 食完落去嘅口感豐富之餘,仲好夠飽喎😇😇😇食完仲零負擔添🤪🤪⭕️ 青檸百香果冰茶(凍)(跟餐加$10)叫咗少甜嘅冰茶,香濃百香果味道,行到周身汗既時候坐低飲杯凍野,好爽😄原來餐廳都有啲故事,因為老闆鍾意小朋友,佢都會特登喺埋裝修方面都係想營造出一個小朋友喜愛嘅地方,夢幻啲😍😍好似一個童話國咁,而且餐廳入面放一個玩具corner ,等D小朋友食完野之後可以去玩👍🏻👍🏻👍🏻
Lunch time係一個Me time 好時光😇
不過日日都要諗食咩真係好頭痛🤣🤣

⭕️焗烤牛油果墨西哥薄餅 $98
配紅菜頭蘋果藜麥沙律及香脆薯角
同埋每舊薯角係好厚身🤭🤭🤭

⭕ 香芒牛油果苜蓿芽手卷 $38

⭕️ 青檸百香果冰茶(凍)(跟餐加$10)

• 香芒牛油果苜蓿芽手卷
  • 大啡菇白松露手作薄餅
一進來就覺得這家餐廳的環境十分高雅舒適,從裝飾可以看到少女心思,擺放了一些我很喜歡的卡通公仔,十分可愛呢!🌸 這裡打造成一個悠閒自在的餐飲空間,以推廣健康飲食🌿、環保🌿和護生🌿為概念,貫徹健康清新的素食文化,適合追求美味和健康的foodies~我點了:▫️午市套餐(自選主食)$88▫️前菜 & 湯品 +$10▫️升級飲品 +$10▫️甜品 +$28💖 伯爵紅茶千層班戟 Earl Grey Crepe Cake相信甜品永遠是女生們的no. 1 choice!✨✨ 這裡的千層班戟比想像中多層次,而且吃下去口感滑溜,伯爵紅茶忌廉很富茶味🍵,整體都不錯!👌🏻🥰💖 泰式鳳梨炒飯配沙嗲串燒(微辣)Fried Rice with Pineapple in Thai Style, served with Satay Skewers這個炒飯很可以!!!! 🌶🍍🍚 辣辣的非常惹味,而且還能吃到香甜的菠蘿粒😗😗 配上串燒真的很好吃!😋😋😋💖 木瓜雪耳花生潤肺湯 Papaya, Peanut & Snow Fungus Soup 🥣這個湯非常滋潤,味道清甜,值得試試!🧡💖 孜然薯仔沙律 Cumin Potato Sa

我點了:
▫️午市套餐(自選主食)$88
▫️前菜 & 湯品 +$10
▫️升級飲品 +$10
▫️甜品 +$28

這個湯非常滋潤,味道清甜,值得試試!🧡

💖 孜然薯仔沙律 Cumin Potato Salad 🥔🥗
薯仔沙律裡面有藜麥,幾健康!

💖 藍蝶花雪梨汁(凍)Iced Butterfly Pea & Pear Juice
藍蝶花🦋的漸變色很夢幻,賣相超美~ 雪梨汁有助止咳潤肺,生津清熱。
2022-04-08 29 瀏覽
身為一個粉紅控,經過荃灣呢間餐廳以粉紅色為主題嘅裝修設計,忍唔住衝左入去打卡影相,再睇餐牌是先驚覺原來係素食館,仲要幾好食添😍和風素鰻魚炒飯🍚 $88一上枱就噴到香噴噴😋用鰻魚汁炒飯,識落充滿鰻魚香味,加上素肉粒真係可以以假亂真💯日式咖喱野菜吉列新漢堡扒飯🍛 $88吉列漢堡扒炸得非常酥脆,咬落感覺紮實,同食肉真係冇分別🤣加上咖喱汁撈飯超正👍🏻💫蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 $28💫香芒牛油果苜蓿芽手卷 $38用苜蓿芽代替米飯做手卷都係第一次食,食感好清新,入面有沙律醬,加埋芒果、牛油果等配料就好似食緊沙律咁🉐跟餐仲可以加錢配甜品🍮,我就加咗$18食咗紫薯乳酪蛋糕,不得了啦,紫薯香味好濃郁,加埋乳酪酸酸甜甜,呢個飯後甜品真唔錯❤️我呢個食肉獸食得太多肉都會有罪惡咁,而家流行素食,健康之餘又不失食肉嘅質感,我喜歡💕

和風素鰻魚炒飯🍚 $88

紫薯乳酪蛋糕
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
  • 柚子青檸蘆薈冰茶
2022-04-08 31 瀏覽
店內裝潢非常少女,座位寛敞,驟眼望以為是打卡cafe。後來發現是素食餐廳。菜式選擇甚多,有多國的素食餐單。 午市套餐有主食,可另加10元配湯和沙律,再加約20元左右就有甜品。 中式湯這個素湯味道清甜,沒有油面,湯水顏色源於花生。湯中配料還有木瓜,粟米、雪耳等。木瓜和粟米是湯水甜味的來源。雪耳味道天然。孜然薯仔沙律薯仔表面附有孜然粉,而且外皮被煎得微微脆口的,非常惹味。沙律還配有醋汁、蔬菜和藜麥。白藜麥不黏身,粒粒分明,口感煙韌,配上薯仔粒,更能刺激味蕾。 餐飲:檸檬蜂蜜生薑茶真材實料,杯內有一條條生薑。姜的辛辣被蜂蜜中和,是一杯養生飲品。 主食:日式咖哩吉列漢堡扒飯素漢堡扒表層炸到金黃香脆,內裏有絲絲的植物纖維,口感不「鞋濕濕」。我還需稍為用力才能切下。扒已被香料、黑胡椒等調味,味道較濃,所以顯得咖哩味偏淡。在外觀和口感上,素扒在與真漢堡扒並無二致,但前者提供更多食物纖維。餐廳亦有提供,日式料理不可缺的珍珠米。甜品:伯爵茶千層班戟班戟含有蛋和奶,不食奶和蛋的人士要注意。伯爵茶的甘味突出,吃下去不會有死甜的感覺。

中式湯

孜然薯仔沙律

餐飲:檸檬蜂蜜生薑茶

主食:日式咖哩吉列漢堡扒飯

甜品:伯爵茶千層班戟
班戟含有蛋和奶,不食奶和蛋的人士要注意。
伯爵茶的甘味突出,吃下去不會有死甜的感覺。

2022-04-08 15 瀏覽
放假日,覓食日。囡囡放我半天假,立即約閨蜜出街放鬆下,閨蜜話要帶我去荃灣呢間素菜館,好食又健康之餘,仲有個好精緻嘅Candy corner,而且仲有靚靚打卡位。好適合一家大細光顧嘅素菜館。一行二人行完街立即去體驗下。💎 蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 $28棄用傳統制作手卷嘅方法,用苜蓿芽代替米飯,紫菜脆,口感爽口。💎 香芒牛油果苜蓿芽手卷 $28配上芒果同牛油果,口感甜甜酸酸,更見醒胃。💎 日式咖哩野菜吉列新漢堡扒飯 $88漢堡扒用上芋頭煎香再炸,芋頭味香,炸完香口,配上咖哩汁送飯一流。💎 和風素鰻魚炒飯 $88鰻魚配上蛋液炒飯,火候夠,飯粒乾身同分明。💎 紫薯乳酪蛋糕 $38午市套餐的話加$18就可以享用,紫薯味濃,乳酪味香。人均消費💰 : $ 150總結✍ : 食物新穎,打破傳統制法。店舖感覺温韾。
放假日,覓食日。

💎 蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 $28

💎 香芒牛油果苜蓿芽手卷 $28
配上芒果同牛油果,口感甜甜酸酸,更見醒胃。

💎 日式咖哩野菜吉列新漢堡扒飯 $88

💎 和風素鰻魚炒飯 $88
鰻魚配上蛋液炒飯,火候夠,飯粒乾身同分明。

💎 紫薯乳酪蛋糕 $38
午市套餐的話加$18就可以享用,紫薯味濃,乳酪味香。

人均消費💰 : $ 150
總結✍ : 食物新穎,打破傳統制法。店舖感覺温韾。

2022-04-07