2022-07-31 46 瀏覽
喺上環PMQ附近有一間頗受😋歡迎嘅日式串燒店「南亭」。今日行完PMQ 正好有時間和朋友到那裏拜訪。接近放工時間人流不少,充滿居酒屋嘅氣氛🍶🍻店員先放下蔬菜條,爽脆冰涼,開胃清新☘️餐牌有多款串燒,特色料理。巨峰梳打,乳酸梳打吃串燒配有汽凍飲不能少⋯⋯😋月見•免治軟骨雞肉棒 (2串)店家自製,打碎雞軟骨加入免治雞肉,日本蛋黃+醬油,更令雞肉棒味道提升。燒雞翼食過最好味嘅串燒雞翼,火候啱啱好,雞皮好脆,炸到極乾身唔油膩,裏面嘅肉仲保持嫩滑多汁,簡單用鹽調味已經非常好吃!蘆筍豬肉卷蘆筍嫩口,包住嘅豚肉燒得好乾身好脆口。日本香蔥豚肉卷日本蔥和豬肉實在太配,香蔥爽口清甜同時有豬肉香。燒白鱔腩,每日限定。白鱔本身肥美加上係腩位,魚油香味超爆但絕不油膩,外皮亦燒到脆卜卜,好吃到極!燒蠔蠔🦪味好濃,入口鮮嫩多汁!我哋仲試咗其他日式料理:關東煮百份百感覺自己在日本嘅居酒屋🏮😁關東煮唔會好甜,湯夠熱,味道溫和,入面嘅配料唔會浸到冧晒。大根吸滿湯汁👍🏻麻薯豆皮包,蒟蒻,竹輪風味十足!用高湯煮嘅雞蛋軟熟美味!推介芝士年糕,軟綿綿煙煙韌韌的,入面嘅芝士少少鹹加上有味嘅紫菜,perfect !女生一定會愛上!燒番薯

接近放工時間人流不少,充滿居酒屋嘅氣氛🍶🍻
店員先放下蔬菜條,爽脆冰涼,開胃清新☘️
餐牌有多款串燒,特色料理。
巨峰梳打,乳酸梳打
吃串燒配有汽凍飲不能少⋯⋯😋
月見•免治軟骨雞肉棒
月見•免治軟骨雞肉棒 (2串)
蘆筍豬肉卷
蘆筍嫩口,包住嘅豚肉燒得好乾身好脆口。
燒白鱔腩
日本香蔥豚肉卷
日本蔥和豬肉實在太配,香蔥爽口清甜同時有豬肉香。
香蔥豬肉卷
燒白鱔腩,每日限定。
燒生蠔
燒蠔
蠔🦪味好濃,入口鮮嫩多汁!

我哋仲試咗其他日式料理:
百份百感覺自己在日本嘅居酒屋🏮😁
關東煮唔會好甜,湯夠熱,味道溫和,入面嘅配料唔會浸到冧晒。
大根吸滿湯汁👍🏻
麻薯豆皮包,蒟蒻,竹輪風味十足!

用高湯煮嘅雞蛋軟熟美味!
燒芝士年糕
燒番薯
燒番薯
燒番薯夠香甜乾身。
燒秋葵
略嫌古月粉味道較重。
明太子燒飯團
明太子燒飯團
一定要趁熱食,唔係飯焦凍咗會較硬。
冷蕎麥麵
蕎麥麵汁調校得唔錯,香蔥、芝麻、生鵪鶉蛋、薑蓉和芥末醬汁靈魂所在~蕎麥麵入口又爽又滑。
月見•免治軟骨雞肉棒
燒白鱔腩