之前已試過幾次芝士雞煲,最近想回味一下,便即興同朋友來太子<米走雞>。餐廳地理位置便利,在太子地鐵站不足五分鐘的距離,場內環境寬躺。我們二人先叫了細黃金芝士雞煲($178),想不到份量足夠得可供三人分享。因為朋友不吃芫茜和葱的關係,我們便在點餐紙上寫上額外要求。雞煲芝士味十分濃厚,雞肉亦多肉嫩滑,一個字:正!除了雞煲外,我們亦點了其他火鍋配料,如手打五寶拼盤、公仔麵、蟹柳、芝士腸和蘿蔔等等。五寶拼盤的手打丸很有鮮味,特別是黑椒牛丸,黑椒味突出但又不會太辣。最後我和朋友都吃得捧腹離開呢!總括來說,若愛芝士的朋友必定要試試這間雞煲。個人建議先叫了雞煲再慢慢加點小吃,份量會較容易因應呢

細黃金芝士雞煲

2019-04-25