餐廳: Greenhouse
資訊:

2019-03-17 521 瀏覽
好姊妹聚會當然要選舒適嘅環境。選擇咗地點方便嘅time Square, 好鍾意呢度嘅食通天餐廳, 大部份都是環境較闊落,同埋樓底高。今日就揀咗Greenhouse.中環姐妹店townhouse已經結業, 想食到同系列嘅食物就要嚟greenhouse。 當然呢到就冇窗邊位,落地玻璃欣賞中環美景。而這裡充滿田園氣息, 牆上掛著很多漂亮的蝴蝶圖案。 周圍擺放著植物裝飾,彷彿置身園林。實在太多選擇令人花多眼亂 , 叫人難以選擇 。 最後揀咗四樣嘢食, 龍蝦法包配薯條、 黑胡椒醬烤雞炒意粉、 鮮蝦牛油果米紙卷、 即焗牛油軟曲奇配雪糕。龍蝦法包配薯條-- 令我感到驚喜,薯條非常好食, 薯條外層是十分鬆脆,內裏是十分 軟滑的薯蓉龍蝦包就略有失色, 醬汁同配料不錯, 但是主角龍蝦係處理上應多加留意, 龍蝦肉有雪水, 唯一美中不足的地方。黑胡椒醬烤雞炒意粉-- 份量比townhouse嘅多一倍意粉爽口彈牙, 雞扒煎得剛剛好, 嫩滑多汁。鮮蝦牛油果米紙卷--- 豐富嘅層次感, 米紙卷外皮煙韌, 鮮蝦彈牙,牛油果軟滑, 配上黑白芝麻, 大大提升了米紙卷嘅美味,不用幾分鐘已經被我們吃光了。即焗牛油曲奇配雪糕-
好姊妹聚會當然要選舒適嘅環境。
今日就揀咗Greenhouse.

黑胡椒醬烤雞炒意粉-- 份量比townhouse嘅多一倍
意粉爽口彈牙, 雞扒煎得剛剛好, 嫩滑多汁。

即焗牛油曲奇配雪糕-- 雲呢拿雪糕配上熱軟曲奇, 冰火融合。

星期六下午時段並沒有太多顧客, 環境舒適和沒有限時,店員沒有把客人的座位安排得太擠迫。 我們朋友大約逗留了三小時

期間發現了一些情況, 這裏的侍應,態度有著天與地的分別, 有些極端地好
和 個別 極端的差。

我很慶幸,幫我點菜和安排座位的waitress, 非常貼心而且十分有禮貌。

後來我看見一枱客人,自行調位到我旁邊的卡座, 另外一個waitress 即時阻止轉檯 ,並向他們興師問罪
質問他們為什麼突然轉枱。( 當時仲有好多枱係冇人坐的
)客人不忍受辱, 憤然離開

個人認為就算餐廳唔希望客人轉枱,都唔好用咁差嘅態度。 好嘅餐廳都要有好嘅侍應
終於明白點解openrice嘅食評,greenhouse會有啲食評係服務勁差。 應該個別員工服務態度問題了。

• 龍蝦法包配薯條
  • 黑胡椒醬烤雞炒意粉