同朋友聚會都少得打邊爐?今次去左火水爐。舖頭門口個招牌都好搶眼,一入到去個佈置都好得意,充滿舊式香港情懷,到嘅時間比較早,未到晚飯時間,可以隨意咁同朋友影相。其中一樣裝飾係滿座嘅燈牌,搞笑係當餐廳滿座佢真係會著,幾榮幸見證依一刻!一坐底就有人幫我地上醬料車同小食—炸陳皮魚蛋同燒賣。醬料車有蔥、芫茜、炸蒜、生蒜同麻醬,而且人到車就到,非常方便,客人唔洗郁就拎到啱自己口味嘅醬。今次同朋友點左舖頭主打嘅花膠雞安格斯海鮮火鍋套餐($258/人)。個湯底一上黎就聞到好濃雞味,趁住佢仲清清地嘅時間飲左一啖,好香甜,而且有種屋企飲雞湯嘅感覺,唔錯!花膠同雞都十分足料,又爽又滑,比預期中好食!另外套餐內都包左唔少野食,唔同種類都有,基本一般打邊爐必食嘅都有。首先上嘅係海鮮拼盤。有大大隻嘅蝦,鯇魚,墨魚滑,肥嘟嘟嘅蠔同埋白貝。睇上去同實際食落都好新鮮。同埋佢好貼心咁用竹籤串好曬d 蝦,食起黎好方便,剝殼都容易啲,而且擺上黎都個造型都幾啱用黎影相。肉方面我地點左特級安格斯牛、美國珍寶肥牛、黑毛豬肉片。雖然兩種牛肉都唔錯,但我個人就鐘意安格斯牛多d ,口感比較嫩口同埋都幾香牛肉味;黑毛豬肉片口感幾爽。3款肉

肉方面我地點左特級安格斯牛、美國珍寶肥牛、黑毛豬肉片。雖然兩種牛肉都唔錯,但我個人就鐘意安格斯牛多d ,口感比較嫩口同埋都幾香牛肉味;黑毛豬肉片口感幾爽。3款肉都幾新鮮,冇雪藏味,亦唔會太硬或者韌。

配料方面,我哋嗌咗脆炸響鈴、鮮腐竹、滑豆腐、鵝腸、午餐肉等等。
當中我最鐘意炸響鈴,大大條又脆卜卜,吸埋湯底好好食。欣賞鋪頭上親枱嘅食物份量都幾足夠,令大食嘅我成哋唔洗忙住食啲又嗌啲,不過當然要食得哂,唔好做大嘥鬼啦。

丸類有成8樣選擇,而且唔係常見嘅丸,例如蟹子丸、爆漿魚丸、墨汁墨魚丸,鐘意試唔同嘢嘅我當然冇錯過。

另外手包雲吞水餃系列我都覺得唔錯,有雲吞(有蝦嘅)、水餃(菜肉)、魚皮餃同韮菜餃。好少火鍋鋪頭會有咁多款,韮菜餃就更少見,餡料滿韮菜香,唔食丸嘅朋友有多樣選擇。

菜就點左金菇、娃娃菜同白蘿蔔等等,個人覺得花膠雞湯底幾啱淥菜,好過食麻辣味,清啲健康啲。

飲品係汽水任飲,食到熱辣辣飲冰凍汽水真係好爽,如果想飲其他特飲就要加錢。

食咗大概1.5小時,店員會上甜品。今日嘅甜品係懷舊嘅紅豆雜果涼粉冰,第一次打邊爐之後食咁特別嘅甜品,甜度適中,食完成個人透心涼。

整體嚟講覺得裝飾有特色,食物新鮮而且上枱速度快,幾啱一班朋友或者一家大細食,我諗好快我又會再嚟食。
2019-04-15