2020-11-09 1992 瀏覽
一家人5人難得嚟西貢,首選一定去六福飲茶食下海鮮,除咗佢得到米芝蓮外,仲有2道我至愛必點菜式!六福門面好細,地下果層只有一枱....我想係for takeaway 為主,次次堂食都要上2或3樓....店內比一般酒樓decent 啲~ 整體感覺高檔少少及衛生,想幽靜啲同屋企人飲個茶必選呢度! 屋企人好鍾意魚湯,侍應向我們介紹一道地貢地道魚湯...我們即刻要一個大既,嘩~果然鮮甜好滋潤,一啲都唔腥,我地每人都飲咗起碼2碗,飲完個胃暖曬 跟住就嚟我既至愛 "椒鹽奇趣豆腐" 及 "蜜糖雞翼",呢兩道菜可以係全香港我覺得最好味既 ~!!豆腐外皮炸到又薄又脆,椒鹽味道啱啱好,裡面豆腐好滑嫩,沾上醋簡直perfect,絕對係屋企整唔到!! 而蜜糖雞翼一上枱時係熱到辣口的,香濃蜜糖加芝麻既外皮,入面雞肉又入味,成隻雞翼都炸到脹卜卜咁,好正!!   我爸媽比較愛叫海鮮,叫咗個蟶子及開邊蝦俾佢地,蟶子都夠鑊氣,不過味道及蟶子質感差少少。 蒜茸半邊蝦,啲蝦都幾鮮甜,整得幾乾淨無蝦腸果啲,鋪滿蒜茸及葱,好惹味!! 可以一試~下次要試下油鹽水花甲及鮑魚先~

西貢地道魚湯

椒鹽奇趣豆腐

蜜糖雞翼

豉椒炒蟶子

蒜茸半邊蝦

下次要試下油鹽水花甲及鮑魚先~
西貢地道魚湯
椒鹽奇趣豆腐