2024-02-16 830 瀏覽
🥰 當年 “師姐” 帶我見識 西貢 “勝記”, 一戰難忘, 今年計劃喺西貢攪團年飯, 原來經理已經過檔 “六福”, 食嘢講緣份, 決定一試呢間米芝蓮一星餐廳. 今日八人飯局, 搵經理寫菜. 老實講, “六福” 出名又貴又唔抵食, 預咗將貨就價, 睇完菜單冇乜信心.魚湯浸花甲黃金脆豆腐欖角蜜糖骨椒鹽鮮鮑魚天婦羅桶蠔生菜包薑蔥炒蟶子煎米粉芝士龍蝦炒飯黑醋蒜蓉炒芥蘭🥢 “六福” 位於市場街, 舖面唔算起眼, 聽講一樓係包廂, 大廳係二樓三樓, 飯店格局, 光猛闊落, 每層大概8-10張中細型枱, 牆上掛滿米芝蓮戰績.🤗 魚湯浸花甲. 花甲啱啱熟, 忌廉口感, 魚湯非常鮮甜, 粉絲索晒湯汁, 我最後負責清碟, 一滴不留. 第一道菜已經超驚喜.🧀 黃金脆豆腐. 外型堅挺, 賣相加分. 外脆內嫩, 熱辣辣, 掂!🍯 欖角蜜糖骨. 豬肉肥瘦適中, 欖角蜜味平衡, 過關.🥰 椒鹽鮮鮑魚. “椒鹽鮑魚” 真係西貢 “名物”, 差唔多每間飯店都推介, 相反, 流浮山 三聖邨 仍然主打傳統嘅 “果皮清蒸鮑魚”. “六福” 用上南非鮑魚, 用刀叉切, 口感煙韌彈牙, 椒鹽味均勻, 非常出色, 一路食一路讚.🦪

黃金脆豆腐
🍯 欖角蜜糖骨. 豬肉肥瘦適中, 欖角蜜味平衡, 過關.
椒鹽鮮鮑魚
🦪 天婦羅桶蠔生菜包. 美國桶蠔非常厚肉, 炸粉鬆脆, 絕配清脆生菜, 加埋屈機沙律醬, 天作之合, 非常精彩.
天婦羅桶蠔生菜包
🐚 薑蔥炒蟶子煎米粉. 砂鍋煲上, 熱騰騰, 薑蔥惹味, 蟶子啱啱熟, 肉質鮮嫩, 唔韌喎. 米粉煎脆, 又吸哂薑蔥味, 一流!
薑蔥炒蟶子煎米粉
🦞 芝士龍蝦炒飯. 南澳龍蝦, 賣相吸引, 啖啖肉, 食落鮮甜彈牙. 薄薄嘅芝士汁, 冇搶唒龍蝦味, 炒飯份量非常慷慨.

📖 翻查資料: 波士頓龍蝦唔係龍蝦. 波士頓龍蝦又名 “美州鰲龍蝦”, 係一種鰲蝦, 跟大陸盛行嘅小龍蝦同一個種類, 其實唔算係龍蝦.

📖 翻查資料: 波士頓龍蝦唔係來自波士頓. 波士頓龍蝦生長於北大西洋寒冷海域, 包括加拿大和美國緬因州, 而波士頓係龍蝦集散地, 產品貼咗 “源自波士頓” 嘅標籤!

📖 澳洲龍蝦主要分南澳同埋西澳. 南澳龍蝦 (又名澳洲石龍), 肉質飽滿鮮甜細緻, 非常適合刺身. 而西澳龍蝦 (又名澳洲紅龍), 相對冇咁厚肉, 又較抵食.
芝士龍蝦炒飯
🍀 黑醋蒜蓉炒芥蘭. 芥蘭嫩滑, 誠意之作.
黑醋蒜蓉炒芥蘭
🤗 總結: 雖然預算有限, 餐廳定價又貴, 竟然覺得抵食喎! 相比其他米芝蓮一星中西餐廳, “六福” 嘅格局明顯屬另類層次. 飯店裝修, 冇爛枱爛凳, 環境舒適, 座位闊落. 服務貼心到位, 有溫度, 十個讚! 講番食物, 食材新鮮優質, 烹調功夫一流, 菜式設計具心思, 唔係齋蒸齋烚, 驚喜位包括 椒鹽鮮鮑魚, 天婦羅蠔包生菜, 薑蔥炒蟶子, 事隔數日仍然回味.

📖 江湖傳聞: “勝記” 原持有少少 “六福” 股份, 近年 “勝記” 某股東 買起 “六福”, 兩間餐再無股東股權關係
2024-03-30 58 瀏覽
今日同老婆兩人慶祝自己生日,去到西貢一定要食吓海鮮。之前同親友買過幾次海鮮去六福煮。佢最拿手我地一致覺得係椒鹽鮑魚。我地係艇家買咗本地龍蝦,角螺仔,鮑魚當然唔少得去六福整。上湯米粉底龍蝦非常正,椒鹽鮑魚唔食唔得。但今次啲白灼角螺仔就出咗少少事。可能係啲螺太新鮮,白灼完縮得好入,入到係撩唔。其實之前係屋企整過都知有可能會咁,所以問侍應希望廚房幫忙打碎個螺頭方便撩出。不過六福位男侍應只係一句話好難撩都無辦法,廚房亦無工具,還笑說如果食唔到就帶返屋企。最後有位好好嘅資深女侍應叫男嘅攞去用錘試下,同提醒佢整好記得洗淨先好比返客人食。最後當然係無成功到。我地為有用盡酒樓有嘅工具,千辛萬苦先整到出嚟食。味道係鮮味。但對於收$260白灼煮功嘅六福,我個人係有微言:廚房師傅應該可以多些明白食材特質,同為怎樣令食客可以享用美食多一點心思。舉例廚房可以唔切開隻龍蝦煮,但為咗能入味同食客可以容易食都會切開;侍應亦可以做多些幫忙,不應該只係說無能為力。這次經驗實在令我對這店有點失去信心。
白炮角螺
2024-03-30
生日
白炮角螺
2024-02-22 207 瀏覽
品嘗美味海鮮📞 非常值得推介嘅一家海鮮餐廳,好幸福呢餐友好人請客,完全唔使擔心價錢,我哋只要留肚按時入座就得啦,亦因為友人跟經理相熟,所以能夠食到靚海鮮,而且經理有耐心講解,服務相當周到,仲免咗開瓶費。📝 六福菜館——米芝蓮一星,西貢四大嘗鮮餐廳之一,以高品質烹飪作招徠,位於西貢市場街,佔地三層,廚師根據客人推薦菜餚:黃金脆豆腐魚湯浸花甲薑蔥炒蟶子煎米粉椒鹽鮮鮑魚芝士龍蝦炒飯天婦羅捅壕生菜包欖角蜜糖骨黑醋蒜蓉炒芥蘭🎖️ 呢餐係我體驗最深印象嘅一餐,自己一個人就絕對唔會食到,今次除了獲取嘗鮮嘅新知,也重新認識了同行友人們嘅多面,互相認真學習分享嘅樂趣。
品嘗美味海鮮

2024-01-26
2024-01-20 219 瀏覽
走進呢間西貢嘅食肆,第一樣打入眼簾嘅就係佢個窗外嗰一片翠綠。擺正一預心情,諗住今晚要來一場味覺盛宴🍽️。第一輪上嘅係特色小菜——椒鹽豆腐,外皮嘅脆口度同裡面嘅嫩滑完美啲融合,個味夠晒惹味,一啖一啖無咁快食完都好難嘅!緊隨其後嘅係金黃色嘅蜜糖欖角骨,輕咬一口,外 crispy 內嫩,啖啖肉感加上淡淡欖香,簡直係雞同蜜密嘅完美結合。仲有個豉椒炒蟶子皇,正宗度喺天秤嗰一端重!海味夠哂,蟶子夾住豉椒嘅鮮香,大啖屙汁,食中仲伴隨微微辣味,爽口得嚟惹味。最後嘅招牌鹽水蒸小魚,喺呢家食肆裡面,佢真係做到明星級嘅表現。梗係要食最好嘅一刻,任憑蔥花唱主角,個魚鮮甜得嚟肉質Q彈,一啖落去,全世界都靜止咗🤤。食完之後,感覺唔錯,好似食咗一場有情調嘅音樂會,每一款菜都好有層次,宜家胃囊滿足,心情都大好。来啲冰凍檸檬茶,完美收官🍋。呢個夜晚,真係餐餐好滋味!

咋食海鮮,係西貢必試啊!今次黎到這間,一試就愛上。黃金脆豆腐勁受歡迎,餸色誘人,脆皮酥軟,入口即化,塊面金黃得嚟口感又扎實,豆味正!😋四季豆涼拌嘅,清新解膩,食落啖啖都覺得健康。再點咗椒鹽鮑魚,話咁快就端咗上嚟,啖啖肉,鮑味正,鹽香味剛好,肉質韌而不硬,正!客家蝦米浸乾魚標,湯底鮮味十足,融入嗰啲客家嘅鄉情滋味,真係飄香四溢,湯咕溜咕溜嘅,令人飲到停唔到口。最後,落嚟嘅西貢艇仔蒸飯,簡直係壓軸出場。蒸到啱啱好,飯粒粒分明,上面鋪滿海鮮,質素一流。係啊,唔使豉油都已經夠晒香!幾款食物食落都鮮美無比,仲有種返鄉嘅親切感,食到肚子都暖笠笠嘅。下次走過西貢,一定要再嚟訪!🍽️👌🤤

2023-11-21 229 瀏覽
擁有米芝蓮一星榮譽, 它的收費也是全西貢最貴的, 例如點了蟶子, 是一般酒樓的一半Size, 卻要收費一百元一隻, 而且手工費要接近二百元, 平均一隻蟶子要一百七十多元, 處理得很不錯, 但是是一般酒樓的兩倍, 對於其海鮮有點卻步. 反而是其定額定價菜式很有驚喜, 例如是黃金豆腐的外皮香脆, 內裏卻如豆腐花般順滑, 沒有起泡也沒有任何老化. 蜜糖骨的蜜糖平均沾在排骨上, 排骨肉質夠嫩, 一咬骨肉分離. 砵仔海味飯的飯身夠乾爽也夠飽滿, 海味精華浸在飯上, 不用添加豉油就以相當夠味. 只是如果我們只點小菜, 餐廳應該支持不住呢! 哈哈!With a Michelin one-star honor, it is also the most expensive in Sai Kung. For example, if you order mantis shrimp, it is half the size of a regular restaurant but costs 100 HKD per piece. Additionally, the handling fee is close t

With a Michelin one-star honor, it is also the most expensive in Sai Kung. For example, if you order mantis shrimp, it is half the size of a regular restaurant but costs 100 HKD per piece. Additionally, the handling fee is close to 200 HKD, so on average, each mantis shrimp costs over 170 HKD. Although they are prepared well, they are twice the price of a regular restaurant, which makes one hesitate when it comes to their seafood. On the other hand, their set-price dishes are surprisingly good. For instance, the outer skin of the golden tofu is crispy, while the inside is smooth like tofu pudding, without any bubbles or signs of aging. The honey-glazed ribs evenly coat the meat, which is tender and separates easily from the bone with a single bite. The clay pot seafood rice has a dry and satisfying texture, with the essence of seafood infused into the rice, making it flavorful enough without the need to add soy sauce. However, if we only order appetizers, the restaurant might not be able to handle it! Haha!

2023-10-24 187 瀏覽
Nestled in the charming town of Sai Kung, Loaf On is a renowned Cantonese restaurant that has been delighting diners for years. Step into the restaurant and be greeted by a warm and inviting ambiance, with tasteful decor that exudes a sense of traditional elegance. The menu at Loaf On showcases the best of Cantonese cuisine, with an emphasis on fresh seafood dishes. Indulge in the succulent steamed fish, expertly cooked to retain its natural flavors, or savor the wok-fried vegetables that burst with vibrant colors and textures. The roasted meats, such as the crispy-skinned roast duck and char siu (barbecue pork), are also must-try items on the menu. Each dish is meticulously prepared, showcasing the culinary expertise and attention to detail that Loaf On is known for. The attentive and friendly staff enhance the dining experience, ensuring that every visit to Loaf On is a memorable one.
2023-10-17 1750 瀏覽
休漁期過後,大家都趕快想嚐魚鮮,今日就約了幾位好友到西貢米芝蓮名店「六福菜館」食好野。友人是常客,跟店員很熟絡,所以叫店員介紹當日最新鮮海鮮和烹調方法,我們亦投以充足的信心一於好好的品嚐。白灼赤米蝦先來的是不常有的海赤米蝦,體型雖然細小,但食落便知蝦味濃郁,鮮味十足,真係令人食唔停口。椒鹽奇脆豆腐件件外皮炸至金黃,又薄又脆的外皮,包裹住豆香嫩滑的豆腐,外脆內嫩,正到不得了。豉椒炒聖子皇用豉椒來烹調聖子皇,肉厚鮮甜,惹味可口。蜜糖骨用一字骨先炸後燴,肉質紮實而不韌,外層沾滿了蜜汁,香甜可口。油鹽水蒸油臘魚睇過名人介紹「六福菜館」用簡單的油盬水蒸出鮮味海魚。今晚店員也特意挑選手吊油臘魚仔來配合油鹽水蒸,上檯時外觀沒什麼特別,但用筷子輕輕一推,潔白的魚肉從骨骼脫出,放入口中濃郁魚香和豐厚魚油在口中迅速爆發,真係好唔捨得食完,滋味到想再點多兩條來食。薑米炒龍蝦球我們想食龍蝦,店員馬上介紹新食法,將龍蝦作兩食。首先用薑米炒龍蝦配上西蘭花,龍蝦球肉質一梳梳,雪白彈牙,味道帶有清香的薑味。龍蝦食法一直以來大多上湯燴或芝士焗,原來用薑米來炒龍蝦球都十分清爽清新。龍蝦折肉焗飯第二食是將龍蝦折出來的肉來炒

豉椒炒聖子皇
用豉椒來烹調聖子皇,肉厚鮮甜,惹味可口。

龍蝦折肉焗飯
第二食是將龍蝦折出來的肉來炒飯,再用芝士汁焗飯,咸香適中,連食兩大碗都不成問題。
龍蝦折肉焗飯

醋炒芥蘭
將芥蘭去除外層的粗硬纖維,再加入醋內炒,味道獨特有趣。
醋炒芥蘭

總括來講今晚的美食,真令人充滿驚喜,原來有咁多不同的新食法,一是一餐極享受的晚餐。
2023-10-09 1204 瀏覽
香港探店,一早聽聞西貢有間米芝蓮海鮮食府,今日終於相約閨蜜去聚聚。店員好細心講解今日有什麼靚海鮮,怎樣烹調最好,服務態度一流👍🏻我地聽店員講今日龍蝦好新鮮,於是點了來試:🥢薑米龍蝦炒球一上檯視覺上已經好震撼,整個龍蝦活現在碟上。新鮮的龍蝦肉,搭配薑絲經過炒熟而成。這道菜的獨特之處在於薑的香氣口感,以及鮮嫩的龍蝦肉。薑的辛辣和香味可以提升整道菜的風味。另外,將餘下龍蝦肉炒飯,加入芝士。龍蝦肉的鮮甜與芝士香濃融合在一起。使得炒飯豐富多樣。🥢豉椒蟶子-肉質鮮嫩彈牙,新鮮蟶子與豉椒調味恰到好處,烹調時間掌握得宜,使蟶子保持最佳口感及鮮度,令人回味無窮。🥢白灼赤米蝦-赤米蝦含有豐富蛋白質,白灼會突顯到肉質鮮美,味道鮮甜,體型雖然比較細,但比一般蝦鮮。🥢椒鹽奇趣豆腐-豆腐外皮炸到又薄又脆,椒鹽味道啱啱好,豆腐入面好滑嫩,沾上醋好味無比。🥢鹽蒸油臘魚-鹽蒸的烹調方法,使魚肉更鮮嫩多汁,提升其天然的鮮味。這些魚夠新鮮,才能用弄得這麼鮮甜👍🏻🥢蜜糖骨-必食推介,蜜糖賦予肉骨一層香甜的外觀,內裏肉質嫩滑,又有juice肉汁,包保你能垂涎三尺。🥢醋炒芥蘭芯-醋酸酸甜甜,能帶出芥蘭的甜味,芥蘭搣去外層,餘下最

我地聽店員講今日龍蝦好新鮮,於是點了來試:

芝士龍蝦肉炒飯

豉椒炒蟶子

椒鹽奇趣豆腐

鹽蒸油鱲魚

蜜糖骨

🥢醋炒芥蘭芯-醋酸酸甜甜,能帶出芥蘭的甜味,芥蘭搣去外層,餘下最嫩的芯,實屬上菜。
醋炒芥蘭芯

米芝蓮果然是不同的,推介招呼朋友及旅客🥂
芝士龍蝦肉炒飯
豉椒炒蟶子
椒鹽奇趣豆腐
鹽蒸油鱲魚
醋炒芥蘭芯
  • 椒鹽奇脆豆腐
  • 豉椒炒蟶子皇
2023-09-17 325 瀏覽
平時入西貢次次嘢食都好似麻麻,今日心血來潮睇Openrice,就試下入黎六福菜館食,今次應該係我帶小朋友咁多次西貢食得最開心一次。我同先生,2歲半仔一齊叫佐一個海鮮魚湯例牌,一份炸豆腐,一份欖角骨,粉絲蒸扇貝,蒜蓉西蘭花,埋單約1100幾。魚湯好甜,我仔一下飲2碗,食埋半碗飯,4-5塊西蘭花。嘢食唔係好多但每一樣都好味,無嘢係伏。最關鍵係!呢間餐廳真係我見過呢個價位做好服務既餐廳,光頭哥哥好有禮貌,每一個Staff都好有禮貌,俾服務費都覺得好值得。只係呢份人情味,已經值得一去再去。我會再去噶!
2023-09-17
  • 西貢地道魚湯
  • 蜜糖欖角骨
2023-09-13 395 瀏覽
太太生日 之前問過住朋友西貢食好少少有邊間介紹 佢推薦六福 所以就訂位來同家人慶祝 先講服務就完全唔值得有星 因為我點菜時想食風沙雞 但係待應話要預訂先有 但係今早菜館打電話比我確認訂枱時無講食雞要預訂只話龍蝦要留 ,我都同佢講預訂2斤澳龍 但係其他菜式要預訂就一句都無講過 餐廳要改善 先試海鮮湯魚味有 但係唔鮮 飲落比較濁 奇怪有蕃茄粒 椒鹽豆腐 網上睇係必點食物 首先名字改錯 只可以話叫脆皮豆腐 因為一點椒鹽味都無 只係好普通上炸粉炸 豆腐裡面溫度都係不夠熱 少少暖 椒鹽鮮魷同豆腐一椒 無理頭整啲炸米粉墊底 但係米粉又淋唔脆 鮮魷亦都無椒鹽味 魷魚是急凍貨 偏細和薄 薑蔥聖子之後等了25分鐘先再上菜 星級菜館竟然上菜次序禁差 這道菜好味 薑蔥炒得好香 夠乾身 略嫌聖子過咗火少少 有啲un 薑米龍蝦炒球食完濃味嘢同待應叫了汽水 但係一直無送嚟 我都完全放棄佢哋嘅服務質素 所以無再叫 這道我食不出有薑味 普通咸味 龍蝦肉有啲過火這菜式是兩味 另一個炒飯就差 一啖咸 一啖正常 估計係放鹽唔均雲 偏乾 菜粒帶苦 2000蚊一道菜完全失望 總結服務只有屋邨油樓質素 食物一般唔但
先試海鮮湯
魚味有 但係唔鮮 飲落比較濁 奇怪有蕃茄粒
椒鹽豆腐
椒鹽鮮魷
薑蔥聖子
這道我食不出有薑味 普通咸味 龍蝦肉有啲過火
總結服務只有屋邨油樓質素 食物一般唔但敢嘅價錢 去大街幾間可能會更好

2023-09-12
生日
2023-09-10 1121 瀏覽
放工後,第一時間搭車入西貢食飯是第一次。和朋友約好在西貢米芝蓮一星菜館相聚,當然要準時赴會。菜館樓高三層,門庭簡潔,沒有搶眼的大魚缸, 驟眼看是一間尋常菜館,不過玻璃門上連串米芝蓮標記,卻又顯得有點不平凡。~ 椒鹽奇脆豆腐 ($48)必點菜式之一,温熱的豆腐滑嘟嘟,口感佳,外層炸漿厚薄適中,入口香脆有質感,炸得乾身不油膩,只混入少許椒鹽調味,已相當好味,確是一款老少咸宜的粵式小菜~蜜糖欖角骨  ($108)大大粒,非常有嚼勁,口感酥脆肉嫩,外層沾滿混入了黑欖碎的蜜糖汁,吃起來不但滿腔蜜甜,又可減低膩覺,融合甘甜與骨肉的咸香,實在叫令人難以抗拒~豉椒炒蟶子皇 (4隻)火喉剛剛好,咬起來肉質爽彈,鮮味濃郁,配豉椒炒份外惹味~鹽水蒸小魚  ($498)視乎當日來貨 (今天是油鱲魚),菜館以鹽水蒸的方法烹調,上檯前撒上蔥花。別小看此魚體積細, 銀白色魚皮下,昰鮮味十足、肉質細滑鮮甜的表表者,蒸出來的魚汁也是精華所在,淋上魚身同吃,味道叫人神往。要品嚐鮮魚的原汁原味,鹽水蒸,不加豉油,確是不錯的做法。~赤米蝦 此蝦體型的骰,但蝦味不比大蝦遜色,而是更鮮甜爽口,令人印象難忘🦞這隻龍蝦估計有三斤幾重
~ 椒鹽奇脆豆腐 ($48)
椒鹽奇脆豆腐
~蜜糖欖角骨  ($108)
蜜糖欖角骨
~豉椒炒蟶子皇 (4隻)
火喉剛剛好,咬起來肉質爽彈,鮮味濃郁,配豉椒炒份外惹味
豉椒炒蟶子皇
~鹽水蒸小魚  ($498)
要品嚐鮮魚的原汁原味,鹽水蒸,不加豉油,確是不錯的做法。
鹽水蒸小魚
~赤米蝦
赤米蝦
🦞這隻龍蝦估計有三斤幾重,正好值得一味兩食

~薑米龍蝦炒球
先來薑米炒龍蝦球,擺盤很精美 活現龍蝦生猛景象。
拆殼起肉後,用切碎了的薑粒炒,香氣撲鼻,肉質爽實彈牙,味道鮮甜,蝦味濃郁,熱辣辣,啖啖肉的口感令人吃得非常滿足。
~龍蝦拆肉炒飯
嘆完龍蝦身,當然不會浪費那大好的蝦頭,因為入面還很多肉,用蛋、蔥花和蝦頭起出來的肉來炒飯,最後淋上極度邪惡的芝士汁,香噴噴,令人難以抗拒。
芝士汁質地厚,但又十分之滑,放久了 也不會凝固成一團,仍是很滑溜的質感 飯炒得十分乾身,蛋液包圍著每一顆飯粒,配搭爽口的龍蝦肉,滿腔鮮味與芝香
龍蝦拆肉炒飯
~醋炒芥蘭 ($160)
平時吃的多數是薑汁炒芥蘭,今次醋炒芥蘭,別有一番風味。只保留菜莖中心最嫩滑的部分,入口爽脆無渣,加上陳醋調味快炒,陣陣醋香,味道清甜
醋炒芥蘭
菜館直接向附近艇家入貨,因應當日漁獲,調整用料、向客人推介菜式,不時不吃,加上烹調有法,地方雅緻,自然俘虜一眾老饕及連續多年獲選米芝蓮星級美譽。
蜜糖欖角骨
鹽水蒸小魚
赤米蝦
龍蝦拆肉炒飯
2023-08-26 944 瀏覽
同幾個朋友因役情很久沒見,很難才約齊人,所以大家一於今晚食豪一點,去西貢食海鮮。來到這裡當然去西貢出名的食店,所以大家不約而同地選了這間六福菜館。六福菜館除了地舖,還有樓上舖,我們今日就上樓上坐,坐位擺置都很寛敝,我們沒有在其他店買海鮮來,都是在這間店買和煮,今次就叫了幾味海鮮,希望大家食得開心。豉椒炒蟶子皇,我們叫了四隻,蟶子是海鮮中我頗為喜歡的,因它肉質鮮嫰,帶有一種特殊的甜味,而這豉椒炒蟶子,豉椒將蟶子的鮮味梗加提升,蟶子質地柔軟,口感豐富而爽滑,還有點彈牙,而且食落去真的很鮮甜,令人會搶著吃下去。椒鹽奇脆豆腐,表面炸得金黃,內裡卻非常滑溜,表面的金黃只是炸到薄薄一層,但就出奇地香脆,我們都非常欣賞。灼赤米蝦,赤米蝦平時在街市都不是很易買到,今日就有幸吃到白灼赤米蝦。赤米蝦有著鮮艷的紅色,令人感覺充滿活力,它的鮮艷令到吸引食客眼球,雖然這些赤米蝦細細隻,但味道鮮美,帶有一定的甜味,肉質鮮嫰,食時還聞到海鮮的香氣,令人再三回味。薑米龍蝦炒球,淨看賣相已經很吸引,今日我們將龍蝦分為兩食,龍蝦身用作炒球,龍蝦肉質豐滿有彈性,炒得很鮮嫰,但有不失咬勁,用蕈米來炒,吃上去有淡淡的薑味,層次

炸豆腐
灼赤米蝦
薑米龍蝦炒球,淨看賣相已經很吸引,今日我們將龍蝦分為兩食,龍蝦身用作炒球,龍蝦肉質豐滿有彈性,炒得很鮮嫰,但有不失咬勁,用蕈米來炒,吃上去有淡淡的薑味,層次豐富,令人不自覺地一件接一件的食下去。
薑米龍蝦炒球
鹽蒸西貢海魚仔,店舖是看今日有什麼魚就會有什麼魚,所以日日都會一樣,今晚就是油立魚,蒸的時間啱啱好,油立魚非常鮮甜,店主很聰明將它鹽蒸,油立魚的味道中融合了適度的咸味,這種咸味並不過於強烈,而是和魚肉的鮮味相互平衡,令整體味道梗加豐富和令人滿足。我們一路吃,大家都一路說很不夠喉,很想再吃多一點。
鹽蒸西貢海魚仔(油立魚)
醋炒芥蘭,芥蘭用上芥蘭最鮮嫰部位,真是吃得刁鑽,加上陳醋,味道帶酸酸甜甜,芥蘭口感也很鮮嫰爽脆,第一次這樣食芥蘭,真的喜出望外。
醋炒芥蘭
蜜糖骨,蜜糖骨炸得很香脆,一咬上去就已經聽到果種脆脆的聲音,味道香甜,炸得外脆內嫰多汁,還吃上去只得少少骨,大大件肉,很滿足呢。
蜜糖骨
龍蝦芝士炒飯,龍蝦身用作炒球,龍蝦頭的肉就用作炒飯,大廚用上芝士炒這個龍蝦飯,味道香濃,但又不會搶過龍蝦的鮮味,炒飯亦都炒得很乾身,用上芝士配炒飯非常惹味,大人和小朋友一定喜愛。
龍蝦芝士炒飯

第一次來這間菜館食海鮮,給我很多意外驚喜,真的估不到他們對海鮮的煮法有著那麼高的要求,令我們大表驚喜,下次一定要帶老兩過黎品嘗一下。
炸豆腐
2023-08-19 651 瀏覽
雖然黃雨,但是史提芬周做美、多謝六福宋先生為我搜羅到兩條「等到花兒也謝了」的荷包魚🙏🙇🏼 對上一次食到荷包與都是若干年前-位中學同學幫我搜羅隨即墮入愛河,魚味濃、肉質柔嫩細滑、知我識今次個魚頭油分沒有第一次食的那一條那麼重,簡單用上油鹽水蒸完全把荷包魚的鮮味「射」出來「笑」油蝦亦是西貢特產,但是這麼大隻的也是可遇不可求、配上自家製辣椒絲豉油、無語美味🥹。再來半斤跳螺、再加隻鮑魚,最後再來一隻鹽焗奄仔蟹、鴨脷洲一隻奄仔大約$70、金X大楊千嬅收$420, 你收$480, 儘管海鮮當然有海鮮價、為免有點離譜聯賽你幫我原隻拆殼解剖、再附送一些辣椒豉油給我拿回家慢慢嘆、算了吧,不過真的是有點離譜,來到六福,叫一碗魚湯和金磚豆腐乃是常識吧,一個幸福的下午

2023-05-25 1845 瀏覽
想食海鮮就一定諗起西貢,況且揸車入去都只係半小時,心血來潮想吃海鮮,就特登揸車入去,四人行去大擦海鮮餐一去到餐廳附近已經有咪錶位或者代客泊車,好方便揸車人士,海鮮菜館有三層高,店員隨即安排我哋上2樓嘅位置見到菜館已經差不多滿座,除咗本地人亦有好多外籍人士用餐店員隨即奉上餐牌,我哋就先order咗每人一杯飲品,朋友的青檸梳打看來不錯呢!有一些餐前小食有花生以及辣菜甫,一邊食一邊揀菜式見到每一台都有order椒鹽豆腐,而且網上好評如潮,就即管試一試,每人一件豆腐真係唔夠喉呀,因為佢嘅椒鹽混合在脆卜卜嘅外皮中,裏面嘅豆腐超滑,真係必食之選!夠晒獨特嘅芝士焗龍蝦香煎米粉,龍蝦肥肉甜美,微焦的米粉帶一點脆口,又可以撈Creamy芝士汁食,仲好索味添墨魚刺身大大片,配上豉油Wasabi,令其刺身鮮味更為突出,滑嘟嘟又有咬口嘅口感,令人記憶猶新炸蠔是朋友們的最愛,即叫即炸每一件生蠔,放上碟更加肥大,為了中和油炸感,特意配上生菜,再加沙律醬,一啖食落口味道鮮甜醇厚,實在太邪惡呀海鮮龍吐珠即時東星斑魚,一碟裏面就有兩食,白色的就是用了炒香的烹調方法,可以着重食到魚嘅鮮味,食落去完全冇骨,而且魚肉好嫩滑,

見到菜館已經差不多滿座,除咗本地人亦有好多外籍人士用餐

有一些餐前小食有花生以及辣菜甫,一邊食一邊揀菜式

海鮮龍吐珠即時東星斑魚,一碟裏面就有兩食,白色的就是用了炒香的烹調方法,可以着重食到魚嘅鮮味,食落去完全冇骨,而且魚肉好嫩滑,另外的就是魚骨腩炸成金黃色,很香脆無比

朋友大贊薑蔥炒蟶子皇,同一般原汁原味嘅蒸蟶子相比, 用薑蔥烹調味道更香濃惹味

風沙雞亦都係必食之選

最後食咗咁多肉肉,食返啲清清地嘅米水白菜,可以清一清腸胃

#六福菜館
地址 : 西貢市場街49號地舖