2025-07-01 0 瀏覽
連續多年榮獲米芝蓮一星推介餐廳榮譽的「六福菜館」,是我來西貢吃海鮮的首選之地,這一天,我又再和多位好友一同在這米芝蓮星級菜館一嚐它的拿手好戲「椒鹽焗鮑魚」和其他美味菜式。第一道上桌的是「奇脆椒鹽豆腐」。這豆腐新鮮炸起,熱辣燙口,外層恰如其名,奇脆無比,內裡卻又軟滑無比,外金黃而內雪白,色澤吸引,刺激食欲,椒鹽亦下得恰到好處,夠味道而不過鹹,是這天我最喜歡的菜式之一。「西貢地道魚湯」用的雖只是魚仔,但味道不失鮮甜,下了大量蕃茄和薯仔的魚湯,看似家常,已是相當美味的湯水。同樣用上了椒鹽烹調的招牌菜「椒鹽焗大連鮮鮑魚」厚身而彈力十足,無論口感還是味道都是上乘之作,絕對是一流的出品。「米湯低溫慢煮元貝」特別地以粥水低溫慢煮原隻元貝,鮮甜的元貝浸潤在同樣鮮甜的粥水中,既是新穎的配搭,也是一個好主意。一魚兩食的「野生海斑龍吐珠」,足有26兩重,份量十足,「碧綠炒斑球」魚肉結實白滑,「鹽酥骨腩」骨香酥脆,配以嫩綠的西蘭花,又是一道讓人十分滿意的菜式。帶有中日合璧味道的「天婦羅桶蠔伴生菜」的桶蠔超級大隻,炸得香口,塗以少許沙律醬,以爽脆的玻璃西生菜夾著吃,充實而滿足。「脆皮風沙雞」用的是新鮮雞,雞肉滑

脆皮風沙雞」用的是新鮮雞,雞肉滑而有雞味,好吃。
醋炒芥蘭」的芥蘭只取中間最翠嫩的部分奉客,口感軟嫩無渣,醋味不算濃,但味道仍佳。
最後的甜品是泰式的「椰青大菜糕」。原來六福將會大展拳腳,在現在舖位的斜對面開一間主打泰式甜品甜品店,這天的「椰青大菜糕」正是小試牛刀之作。這份量不少的大菜糕,夾有椰子肉在裡面,味道清甜而不濃膩,作為飯後甜品,都算相當適合。
下次再來「六福」幫襯的話,吃罷海鮮,再去甜品店吃甜品作為餘興節目,行程就更圓滿了。
午餐
  • 奇脆椒鹽豆腐
  • 西貢地道魚湯
  • 椒鹽焗大連鮮鮑魚
  • 米湯低溫慢煮元貝
  • 野生海斑龍吐珠
  • 天婦羅桶蠔伴生菜
2025-06-14 718 瀏覽
為母親慶生豪擲三千幾品嚐米其林一星海鮮盛宴!💸 坦言:初見4人套餐$3288的價格確實有點遲疑但為慶祝母親大壽,終究預訂了這家連續16年榮獲米芝蓮一星的六福菜館品嚐後必須說——每道菜都在重新定義「高端餐飲」的價值‼️1️⃣ 椒鹽奇脆豆腐(驚艷開場)外酥香口,內嫩似豆花,堪稱豆腐料理的極致演繹。2️⃣ 薑蔥炒蟶子王(鮮嫩驚人)鑊氣十足!蟶肉鮮嫩彈牙,連配菜薑蔥蒜都飽吸海鮮精華。3️⃣ 椒鹽焗鮑魚(全場之最)外層酥香,內裡溏心,連配料的蒜酥都美味得令人難忘。4️⃣ 天婦羅桶蠔生菜包(創意融合)超巨大桶蠔爆漿程度令人驚嘆,外層炸煎天婦羅酥脆更添層次,加上沙律醬及生菜清新又不油膩。5️⃣ 上湯焗開邊龍蝦(絕妙搭配)龍蝦肉鮮甜、彈牙就不在話下,伊麵完全吸收龍蝦膏醬的精華,個人認為風味甚至勝過龍蝦本身!一定要留肚食伊麵!6️⃣鮮菠蘿生炒骨(粵菜經典)做得相當出色!排骨外脆內嫩,裹著酸甜適中的醬汁,最驚喜的是新鮮菠蘿果香自然清甜,完全不是罐頭菠蘿的假甜味。7️⃣ 米湯浸時蔬(營養豐富)菜心清甜爽脆,完全沒有一般水煮蔬菜的寡淡。媽媽這個老饕一口就吃出玄機:「這米湯是用炒香的米熬的」難怪這麼香濃!米湯裡還飄著細細的薑絲和大蒜,我們最
為母親慶生豪擲三千幾品嚐米其林一星海鮮盛宴!

💸 坦言:
初見4人套餐$3288的價格確實有點遲疑

1️⃣ 椒鹽奇脆豆腐(驚艷開場)
外酥香口,內嫩似豆花,堪稱豆腐料理的極致演繹。

2️⃣ 薑蔥炒蟶子王(鮮嫩驚人)
鑊氣十足!蟶肉鮮嫩彈牙,連配菜薑蔥蒜都飽吸海鮮精華。

3️⃣ 椒鹽焗鮑魚(全場之最)
外層酥香,內裡溏心,連配料的蒜酥都美味得令人難忘。

4️⃣ 天婦羅桶蠔生菜包(創意融合)

5️⃣ 上湯焗開邊龍蝦(絕妙搭配)

6️⃣鮮菠蘿生炒骨(粵菜經典)

7️⃣ 米湯浸時蔬(營養豐富)
菜心清甜爽脆,完全沒有一般水煮蔬菜的寡淡。媽媽這個老饕一口就吃出玄機:「這米湯是用炒香的米熬的」難怪這麼香濃!米湯裡還飄著細細的薑絲和大蒜,我們最後連湯底都喝得一滴不剩。

8️⃣ 椰青大菜糕
泰籍員工自製制度甜品,清新自然的椰香彷彿現開椰子非常清甜,面層的椰肉增加口感。

📌 後記:
海鮮份量及質量超出預期,調味精準不會浪費了海鮮原油的鮮味,服務周到。結帳時反而覺得物有所值,人均八百餘元品嚐到如此精湛的粵菜,相較某些高價餐廳更顯誠意。

• 椒鹽奇脆豆腐
  • 天婦羅桶蠔生菜包
2025-05-25 1297 瀏覽
大家會覺得我寫了很多次六福菜館,自從我病了之後就只能去西貢,如果其他地方有車都是勉強可以去的,她是之前在南寧地方她替我針灸的,所以她難得到香港幾天都要好好招待她,今天她的表妹也一起來,首先帶她去我朋友的船上遊玩,然後去連續十六年米芝蓮一星的六福菜館吃晚飯。我們點了西貢地道魚湯(一窩,$248)、椒鹽奇脆豆腐(6件,$60),椒鹽鮮魷($188)、米湯低溫慢煮元貝(每人一隻,每隻$126.7)、 椒鹽焗大連鮮鮑(每人一隻,每隻$136.7)、椒鹽瀨尿蝦一隻(七両,$495)、蒜蓉粉絲蒸茄子($148)及豉油王炒麵($168),另外我又叫了一支水($22),連3位茶芥共$54,之後連加一共2,391,連香港的朋友表妹也說是合理價錢。其中一個名物:西貢地道魚湯,是由廿幾種雜魚與蕃茄薯仔湯底一起煲成的,好難不好喝;而另一個名物:椒鹽奇脆豆腐,基本上豆腐做得內脆外軟,吃時要小心很熱;這裏的椒鹽菜式是有信心的保證,其他也做得很好,所以我點了椒鹽鮮魷;米湯低溫慢煮元貝,TVB的陳煒也都吃過的菜色,米湯味道剛好,而且元貝都弄到剛剛熟,朋友都大讚;椒鹽焗大連鮮鮑,我知道這裏是全港第一、二位做椒鹽焗鮮鮑的

椒鹽鮮魷
米湯低溫慢煮元貝(3隻)
椒鹽焗大連鮮鮑(3隻)
椒鹽瀨尿蝦
蒜蓉粉絲蒸茄子
豉油王炒麵

其中一個名物:西貢地道魚湯,是由廿幾種雜魚與蕃茄薯仔湯底一起煲成的,好難不好喝;而另一個名物:椒鹽奇脆豆腐,基本上豆腐做得內脆外軟,吃時要小心很熱;這裏的椒鹽菜式是有信心的保證,其他也做得很好,所以我點了椒鹽鮮魷;米湯低溫慢煮元貝,TVB的陳煒也都吃過的菜色,米湯味道剛好,而且元貝都弄到剛剛熟,朋友都大讚;椒鹽焗大連鮮鮑,我知道這裏是全港第一、二位做椒鹽焗鮮鮑的地方,之後坊間就有很多人都模仿他們的做法,但可以模仿到多少成相似就只有經常去的食客才知道,這個也是朋友讚不絕口的其中一個菜式;椒鹽瀨尿蝦一隻,這裏有一個特別服務,就是會替我們剝掉瀨尿蝦殼,因為經常吃,所以只給她們兩表姊妹吃,而我亦見到她們吃得津津樂道;蒜蓉粉絲蒸茄子,茄子是本身是我喜愛的,好難吃不完;最後一樣是豉油王炒麵,麵炒得夠乾身,加了芝麻更好,而且味道當然很好,整體而言她們都非常滿意這一餐。
2025-05-24
椒鹽鮮魷
米湯低溫慢煮元貝(3隻)
椒鹽焗大連鮮鮑(3隻)
椒鹽瀨尿蝦
蒜蓉粉絲蒸茄子
  • 椒鹽焗鮑魚
連續幾年攞米芝蓮一星✨西貢嘅六福菜館我想試好耐!上到去二樓就係典型廣東菜館feel冇花巧裝修環境貼地裝飾左好多米芝蓮獎狀啲侍應對住外籍客人都好熱情感覺呢度真係好受遊客歡迎呢次同屋企人order咗四人海鮮餐C一次過試哂招牌菜!🔹 椒鹽奇脆豆腐炸到金黃脆卜卜一咬開係超滑豆腐外脆內嫩椒鹽味香到痴線🤤!🔹 薑蔥炒蟶子王蟶子王超大隻!肉質爽口又彈牙嫩滑無沙店家猛火快炒薑蔥香氣十足但又冇掩蓋海鮮原汁原味🔹 椒鹽焗鮑魚炸到金黃香脆外皮微辣撒滿蒜蓉同椒鹽咬落去係滿滿嘅鮮甜味🤩!口感外酥內嫩真係會食到停唔到口!🔹 天婦羅桶蠔生菜包呢道一上枱已經覺得好吸引🔥!炸漿夠薄夠脆每啖都係超香口嘅炸漿+桶蠔🦪重點係完全唔覺得油膩!咬落去仲有桶蠔啲汁滲出嚟鮮甜到不得了!加埋生菜包住食冇咁滯,好爽!🔹 上湯開邊龍蝦伊麵龍蝦肉厚身爽彈配埋濃郁鮮甜嘅上湯味道層次超豐富😋!伊麵完全吸哂龍蝦汁每條都滑嘟嘟🔹 鮮菠蘿生炒骨酸酸甜甜好開胃肉質嫩滑仲好有鑊氣!食完海鮮再食返啲肉夠哂滿足!🔹 米湯浸時蔬菜心大大棵🥬煮完仲保持爽口配埋炸蒜粒香味加倍!食完咁多重口味海鮮嚟返啖菜,好解膩六福菜館作為老字號海鮮夠新鮮炸物又夠香口水準穩定價錢喺
連續幾年攞米芝蓮一星✨
西貢嘅六福菜館我想試好耐!

上到去二樓
就係典型廣東菜館feel
冇花巧裝修
環境貼地

裝飾左好多米芝蓮獎狀

侍應對住外籍客人都好熱情
感覺呢度真係好受遊客歡迎

呢次同屋企人order咗四人海鮮餐C
一次過試哂招牌菜!

🔹 椒鹽奇脆豆腐
炸到金黃脆卜卜
一咬開係超滑豆腐
外脆內嫩
椒鹽味香到痴線🤤!

🔹 薑蔥炒蟶子王

🔹 椒鹽焗鮑魚
炸到金黃香脆
外皮微辣
撒滿蒜蓉同椒鹽
咬落去係滿滿嘅鮮甜味🤩!
口感外酥內嫩
真係會食到停唔到口!

🔹 天婦羅桶蠔生菜包
呢道一上枱已經覺得好吸引🔥!
炸漿夠薄夠脆
每啖都係超香口嘅炸漿+桶蠔🦪
重點係完全唔覺得油膩!
咬落去仲有桶蠔啲汁滲出嚟
鮮甜到不得了!
加埋生菜包住食
冇咁滯,好爽!

🔹 上湯開邊龍蝦伊麵
龍蝦肉厚身爽彈
配埋濃郁鮮甜嘅上湯
味道層次超豐富😋!
伊麵完全吸哂龍蝦汁

六福菜館作為老字號
海鮮夠新鮮
炸物又夠香口
水準穩定
價錢喺米芝蓮星級餐廳入面算抵食!
鐘意港式海鮮嘅話
唔洗諗
直接衝!
2025-03-16
  • 椒鹽奇脆豆腐
2025-03-22 2058 瀏覽
今天的天氣特別好,我和朋友決定去西貢行山,午膳時選擇了西貢市場街的(六福菜館)。這家餐廳雖然分為三層,但每層面積不大,卻裝潢得優雅舒適,讓人感到輕鬆愉快。服務員熱情周到,老闆推薦的招牌套餐看了讓人垂涎欲滴。椒鹽奇脆豆腐(8件)這道豆腐的外皮炸得金黃酥脆,裡面卻是柔軟嫩滑,撒上椒鹽後,香氣四溢,口感非常開胃。姜蔥炒蟶子皇(4只)新鮮的蟶子皇搭配香濃的姜蔥,炒出來的味道鮮美,每一口都能感受到海鮮的鮮甜,令人陶醉。椒鹽焗鮑魚(4只)鮑魚外層微脆,內裡卻依然保持著嫩滑,椒鹽的調味讓其更加美味,適合喜愛海鮮的人士。天婦羅桶蠔生菜包(4只)這道創意菜將新鮮的生蠔和酥脆的天婦羅結合,外加清新的生菜包裹,口感層次豐富,吃起來清爽不油膩。上湯開邊龍蝦伊面(2只)作為餐廳的招牌,這道菜的龍蝦肉質鮮甜,搭配濃郁的上湯和滑順的伊面,每一口都是享受。鮮菠蘿生炒骨這道菜將甜酸的菠蘿與嫩滑的豬骨完美結合,口感豐富,菠蘿的酸甜提升了整道菜的層次感。米湯浸時蔬這道健康的米湯浸時蔬,清淡又保留了蔬菜的原汁原味,米湯的香氣為時蔬增添了不少風味。總的來說,六福菜館的每道菜都展現了廚師的創意和心思,無論是色香味還是食材的新鮮度

椒鹽奇脆豆腐(8件)

姜蔥炒蟶子皇(4只)

椒鹽焗鮑魚(4只)

天婦羅桶蠔生菜包(4只)

上湯開邊龍蝦伊面(2只)

鮮菠蘿生炒骨

米湯浸時蔬
總的來說,六福菜館的每道菜都展現了廚師的創意和心思,無論是色香味還是食材的新鮮度,讓人印象深刻,實至名歸的米芝蓮一星餐廳!

午餐
3天前 52 瀏覽
朋友係半個西貢地膽,咁耐無食過六福又要去,中間有兩次朋友食過都話好,幫人搞局多,自己心癢又要去食下。先上場的西貢地道魚湯,甜到不得了,薯仔同蕃茄其實好正,可惜太多野食,唔夠膽食湯渣。呢度嘅名物椒鹽焗大連鮮鮑魚,食過就知市面上雖然都有出品,但都唔夠呢度做得好。例牌嘅魚湯粉絲浸花甲鮮甜到一個點,粉絲一條都無剩。我好耐無食嘅前菜生扣北菇雞腳同客家鹹菜木耳炆腩仔,都係呢度嘅出色出品,前菜計,北菇大隻到嚇死人,仲有超入味嘅雞腳,鹹菜木耳炆腩仔就又係可以送一碗大白飯。呢個野生海斑龍吐珠,兩吃係碧綠炒斑球同鹽酥骨腩,又靚又夠啖啖肉,鹽酥骨腩送杯啤酒一流。呢個薑蔥炒蟶子皇配煎米粉係朋友F推薦,熱辣辣用個煲仔上,至少蟶子皇夠壯同襯上個啲薑蔥醬汁撈米粉先係最正。席上有熟人好搞作,本身叫菜想睇下可以加乜嘢伴菜,西蘭花原來只能單點,但識人off menu可以加帶子。尾聲想食飯,都係點西貢艇仔蒸飯,有臘味,吊桶仔,蝦米,加上蝦醬同配料,唔駛撈,就咁食已經好精彩。唔夠喉,整多個豉油王炒麵 ,多芝麻夠香,麵又炒得夠好,次次無失拖。而家要單點的椰靑大菜糕又係好精彩,不過跟人食就當然有得送,怪不得六福都會開甜品店,由泰

例牌嘅魚湯粉絲浸花甲鮮甜到一個點,粉絲一條都無剩。

而家要單點的椰靑大菜糕又係好精彩,不過跟人食就當然有得送,怪不得六福都會開甜品店,由泰國人主理嘅椰靑大菜糕係好出色,期待年尾再黎,如果搞局,你又有冇興趣?
1K
2025-07-01 0 瀏覽
難得假期又係入西貢好時機都係揀返上次大家一致讚好六福菜館西貢地道魚湯(例半) 上次飲過念念不忘,新鮮魚煲起,再加上番茄同薯仔,鮮甜無比椒鹽焗大連鮮鮑魚 炸醬非常薄身,鮑魚新鮮彈牙椒鹽惹味加分魚湯粉絲浸花甲 鮮甜到一滴湯都不淨生扣北菇雞腳 ,炆得好軟淋野生海斑龍吐珠賣相精緻,一魚兩食有碧綠炒斑球/鹽酥骨腩鹽酥骨腩炸到好酥脆,碧綠炒斑球啖啖肉薑蔥炒蟶子皇配煎米粉熱辣辣用煲仔上,蟶子皇夠大隻,再加上薑蔥汁同煎米粉真係好好味豉油王炒麵 大大碟炒得乾身唔油膩,鑊氣十足西貢艇仔蒸飯(細)用上蝦乾,銀魚仔,吊筒仔,臘腸等等再配上大量薑絲,芫荽,蔥,蝦醬咸鮮味十足,回味無窮最後由泰國人主理嘅椰青大菜糕又係好出色

難得假期又係入西貢好時機
都係揀返上次大家一致讚好六福菜館

西貢地道魚湯(例半)
上次飲過念念不忘,新鮮魚煲起,再加上番茄同薯仔,鮮甜無比

椒鹽焗大連鮮鮑魚
炸醬非常薄身,鮑魚新鮮彈牙
椒鹽惹味加分

魚湯粉絲浸花甲
鮮甜到一滴湯都不淨

生扣北菇雞腳 ,炆得好軟淋

野生海斑龍吐珠
賣相精緻,一魚兩食
有碧綠炒斑球/鹽酥骨腩

鹽酥骨腩炸到好酥脆,碧綠炒斑球啖啖肉

薑蔥炒蟶子皇配煎米粉

大大碟
炒得乾身唔油膩,鑊氣十足

西貢艇仔蒸飯(細)
用上蝦乾,銀魚仔,吊筒仔,臘腸等等
再配上大量薑絲,芫荽,蔥,蝦醬
咸鮮味十足,回味無窮

最後由泰國人主理嘅椰青大菜糕又係好出色

2025-07-01 0 瀏覽
美味嘅餐廳永遠都會令人留下深刻印象,而且一定有會下次。西貢地道魚湯依個係其中一個值得回味的魚湯,看似平平無奇嘅蕃茄薯仔湯,但湯頭味道濃郁,鮮甜無比。椒鹽焗大連鮮鮑魚依到嘅食材件件新鮮,大連鮑魚炸得金黃酥脆,入口勁熱,內裡仍保持細嫰,好正。魚湯粉絲浸花甲 $268花甲隻隻鮮甜,粉絲盡魚湯、花甲精華,唔會有得輸。生扣北菇雞腳雞腳炆得好淋、勁入味,北菇隻隻大到癲,啖啖爆汁,勁滿足。野生海斑龍吐珠(碧綠炒斑球/鹽酥骨腩,例牌) 將海斑起肉炒成碧綠炒斑球,肉質爽彈,魚朋當然唔會浪費,將魚骨炸成鹽酥骨腩,立即變成一道搶手菜,入口香脆。薑蔥炒蟶子皇配煎米粉一上枱已感受到佢嘅鑊氣,大家都唔好掛住影相打卡,因為蟶子再煮耐左就會出事,裡面嘅米粉焦香惹味,就連薑蔥都成為依道菜嘅其中一位主角。另外叫左豉油王炒麵和一份細嘅西貢艇仔蒸飯豉,豉油王炒麵炒得夠乾身,配上佢個辣油,味道提昇不炒。艇仔飯嘅配料非常豐富,有大量蝦米、臘腸、吊桶仔、蝦醬等,開頭食會覺得平平無奇,但食兩啖開始停唔到口,鮮味漸漸充斥你嘅味蕾。千祈唔好錯過佢地嘅椰青大菜糕,由泰國師傅制作,入口清甜,裡面重有啖啖嘅椰青肉令口感更豐富。
美味嘅餐廳永遠都會令人留下深刻印象,而且一定有會下次。

椒鹽焗大連鮮鮑魚

魚湯粉絲浸花甲 $268
花甲隻隻鮮甜,粉絲盡魚湯、花甲精華,唔會有得輸。

生扣北菇雞腳
雞腳炆得好淋、勁入味,北菇隻隻大到癲,啖啖爆汁,勁滿足。

野生海斑龍吐珠(碧綠炒斑球/鹽酥骨腩,例牌)

薑蔥炒蟶子皇配煎米粉

2025-07-01 0 瀏覽
在地友人帶路半日遊,晚餐首推這家非臨海卻便利的海鮮餐廳。如今西貢海鮮店都係套餐制,免去「海鮮價」煩惱,吃得安心又盡興!薑蔥炒蟶子 蟶子肉鮮甜飽滿,裹著薄脆的炸薑片,蔥香徹底滲入肉中,鑊氣十足火候精準,大家都識食,食埋吸晒味嘅薑蔥。椒鹽奇脆豆腐 金黃外衣輕薄酥香,內裡豆腐嫩滑如BB肌膏,鹹香椒鹽更突顯豆香原味。 天婦羅桶蠔生菜包 蠔肉炸衣比豆腐更顯鬆脆,用冰涼生菜與沙律醬包著食,油膩盡消又夠清爽。 椒鹽鮑魚 厚身鮑魚彈牙得驚人,餐刀輕切即開,入口味道出奇清淡,椒鹽提鮮不奪味,盡顯鮑魚的鮮味。上湯焗龍蝦伊麵 龍蝦肉浸潤奶黃色上湯,龍蝦肉鮮味十足,肉質清甜又彈牙,鮮甜與彈牙兼具,最緊要個伊麵,伊麵吸盡精華,好吃到不得了。 菠蘿咕嚕肉最考師傅功夫的一道菜,外皮炸得香脆,個咕嚕汁味道好自然,唔會過酸,加上新鮮菠蘿,係幾出色嘅一道菜。米湯浸菜心 菜心只取嫩莖無渣,米湯稠度介乎高湯與琉璃芡之間,青菜入口感格外清甜及柔滑。 最後一個清甜嘅椰青甜品凍,味道清新,全餐人均八百餘元,比海邊排檔貴得有理—從刀工技法到火候,特別是炸物,掌控皆見功力,難怪有米芝蓮嘅一星及成為街坊推介的隱藏名單

薑蔥炒蟶子

天婦羅桶蠔生菜包

椒鹽鮑魚

上湯焗龍蝦伊麵

菠蘿咕嚕肉

米湯浸菜心

最後一個清甜嘅椰青甜品凍,味道清新,全餐人均八百餘元,比海邊排檔貴得有理—從刀工技法到火候,特別是炸物,掌控皆見功力,難怪有米芝蓮嘅一星及成為街坊推介的隱藏名單!
2025-07-01 0 瀏覽
天氣幾熱都無阻去食好西嘅決心今日約咗幾個朋友入西貢食一間連續多年米芝蓮一星嘅中菜館:六福菜館菜館位置唔算顯眼,响海鮮街牌坊右手邊轉入一條小巷,但都算容易搵同朋友商量後覺得簡單唔想煩,就食咗個四人套餐首先上枱有椒鹽奇脆豆腐,係店舖嘅名物,豆腐表皮炸到香脆仲加咗椒鹽去炒香,而豆腐入面仍然保持嫩滑,但食嘅時候要小心燙嘴,因為真係新鮮即叫即整薑蔥炒蟶子王,蟶子通常食豉椒炒比較惹味,今次試薑蔥炒,只係加咗適量嘅豉油吊味,反而食到蟶子本身嘅鮮甜。而蟶子子又大隻又厚肉,炒到剛剛熟非常好食椒鹽焗鮑魚又係新嘗試,鮑魚應該係用南非,本身已經非常腍,用椒鹽爆炒過,惹味之餘又唔太濃味,唔會搶咗鮑魚嘅鮮味,大大隻食得好滿足天婦羅桶蠔生菜包係店家嘅另一名物,桶蠔本身已經夠大隻,用日式天婦羅嘅整法,個脆漿非常薄非常脆,加埋沙律醬食特別滋味上湯焗開邊龍蝦加伊麵底,龍蝦先走油再用上湯燴煮,生熟程度啱啱好。上湯嘅芡汁加埋伊麵一齊食非常夾又唔會太滯鮮菠蘿生炒骨,果然係用新鮮菠蘿,味道特別鮮味。生炒骨個芡汁調得啱啱好掛到上啲肉度唔會水汪汪,酸甜鹹味都適中,係合格以上嘅生炒骨米湯浸菜芯,食完咁多濃味嘢食返個清清地嘅米湯浸菜芯,
天氣幾熱都無阻去食好西嘅決心

同朋友商量後覺得簡單唔想煩,就食咗個四人套餐

米湯浸菜芯,食完咁多濃味嘢食返個清清地嘅米湯浸菜芯,米湯略帶鮮甜菜心揀最靚嘅部份,對得住名店嘅出品

甜品係用新鮮椰皇肉整嘅大菜糕,椰皇肉鮮甜大菜糕爽口,而且甜度適中,適合香港人對甜品要食唔太甜嘅要求🤪
2025-07-01 0 瀏覽
上星期六,我同幾個朋友去咗西貢嘅「六福菜館」食飯,真係一個字:正!呢間多年米芝連一星嘅海鮮餐廳真係無人不曉,坐低嗰陣已經聞到陣陣鑊氣,胃口即刻大增。番茄薯仔魚湯:呢碗湯真係暖心暖胃!番茄嘅酸甜味好濃,配上薯仔嘅軟綿同魚肉嘅鮮甜,飲落好似屋企湯咁有愛。魚湯好新鮮,無腥味,湯底清甜到飲晒一碗仲想encore,絕對係開胃首選!海班龍吐珠:哇,呢道菜係全餐飯嘅焦點!海班起骨,肉質彈牙,成條魚骨煎得脆卜卜,充滿驚喜。薑蔥蟶子:蟶子新鮮到不得了,爽口彈牙,薑蔥嘅香氣完全滲入蟶肉,炒得啱啱好,唔會過火。底層嘅米粉吸晒啲汁,滑溜溜又夠味,食到停唔到口,連我個平時唔食蟶子嘅朋友都話正!北菇雞腳:呢道菜係懷舊嘅滋味!北菇好香,雞腳炆得軟腍入味,啜一啜連骨都甩得開。醬汁濃而不膩,撈飯一流,差啲連碟都舔晒!炆腩仔:肥瘦適中嘅腩仔,炆到入口即化,肥肉油香四溢,瘦肉又唔會柴。醬汁帶點甜香,真係好邪惡但好過癮!艇仔飯:呢個艇仔飯好有西貢特色,飯粒粒分明,配料有蝦乾、魷魚同臘腸粒,仲有啲蝦醬青蔥提味。整體好似一場海鮮party,食材新鮮,份量又夠,食到好似坐喺西貢海邊咁chill。豉皇炒麵:炒麵真是一個「香」字了得!

豉皇炒麵:炒麵真是一個「香」字了得!豉皇醬汁好濃郁,麵條炒得乾身爽脆,仲有陣陣芝麻香扑鼻而來。咬落去,麵條有啲微焦嘅鑊氣,配上芽菜同蔥段,簡單但好滋味!

椒鹽鮑魚:鮑魚做得好出色!外層炸得金黃香脆,鮑魚肉質軟嫩有彈性,椒鹽嘅香辣味好搶,仲帶點蒜香同蔥花,食落好似喺食高級小食咁過癮,唔夠喉啊!

鹽水浸花甲:花甲好新鮮,每隻都肥美飽滿,鹽水浸得啱啱好,保留晒海水嘅鮮味。加咗少少蔥同薑,食落清爽又惹味,係一個好簡單但好滿足嘅菜式,啜到最後連汁都飲晒!

六福菜館真係無得彈,無論係海鮮、炒菜定湯水,每道菜都好有水準,仲要好有西貢嘅海邊風味。服務員態度親切,上菜快,價錢又合理,係一間值得再encore嘅餐廳。
2025-06-30 0 瀏覽
又好一陣子沒有入西貢食海鮮,難得今個週末有半圍人得閒,就來個六福海鮮局。連續多年的米芝蓮一星店,實力自然有番咁上下,每次就都唔會失望。感謝搞手訂了枱,寫好菜單,大家依時出席就是。幾款招牌菜式做膽,大家有咩想食既再開聲,自會安排妥當。先來的奇脆格鹽豆腐,是六福的名物。外皮薄又脆,豆腐嫩滑,又夠惹味,不過吃時要小心燙咀巴。在這類店子喝魚湯,肯定唔會出事。大量的什魚,簡簡單單加些番茄,已經清甜無比,有時做事真不需太複雜。米湯慢煮元貝,我是首次品嚐。粥水般的米湯跟帶子又幾夾,少許金華火腿作點綴及釣味,已經很好,當然元貝既火侯要拿捏得精準,才有這樣的水準。野生海斑龍吐珠,說白了就是兩食,分別是炒球及鹽酥骨腩的做法。魚肉夠厚身,炒球口感自會好。鹽酥做法,令魚骨都可以食埋,喜歡香口的朋友肯定愛不釋手。六福的另一名物,椒鹽鮑魚,是每次去六福都必會吃的。大連鮑魚口感爽彈沒半點韌,加上惹味的椒鹽做法,從來不會失手。體型龐大的桶蠔,天婦羅做法,炸至酥脆而內嫩,以生菜包裹著,沾些沙律醬,滿足!吃此道,還是用手拿起才夠滋味。估唔到呢度既脆皮風沙雞咁出色,材料靚當然佔很大的因素,用上新鮮雞,吃起來是皮脆肉嫩又惹味

估唔到呢度既脆皮風沙雞咁出色,材料靚當然佔很大的因素,用上新鮮雞,吃起來是皮脆肉嫩又惹味,即使此時已很飽,都要連吃幾件才收手。
來個蒜蓉粉絲蒸茄子,以及醋炒芥蘭來平衡下,是非常恰當的安排。
經理送上椰青大菜糕,十分之清甜,連結尾的甜品都咁有水準,大家自然吃得笑逐顏開。
2025-06-15 336 瀏覽
星期六入左西貢食海鮮,最後揀左連續拎左好多年米芝蓮既六福菜館,咁多年一定有保證。 椒鹽鮑魚大大隻鲍鱼上面包住一層薄薄椒盐炸浆,外皮酥脆好似天妇罗,入面保持住溏心咁既软糯弹牙,完全唔硬。 低溫米水元貝米水煮元貝都係第一次食,好香米味再加埋大大隻元貝幾特別。 魚湯蕃茄薯仔加魚湯無得輸,傳統味道加鮮味,飲完好舒服。 天婦羅桶蠔生菜包超大隻桶蠔配生菜,兩個口感,必定要加埋沙律醬配撘一流,真係超好食。 藥膳辣酒煮花螺螺夠新鮮同大粒,完全唔會好硬,味道無得輸。 豉油王炒麵夠乾身,夠入味又唔油,佢比既醬都唔洗加都夠味。 蒜絲蒸茄子有心機咁去埋皮,條條都係白雪雪既茄子,再加埋蒜蓉粉絲去蒸真係好好食。

椒鹽鮑魚

低溫米水元貝
米水煮元貝都係第一次食,好香米味再加埋大大隻元貝幾特別。

魚湯
蕃茄薯仔加魚湯無得輸,傳統味道加鮮味,飲完好舒服。

天婦羅桶蠔生菜包

藥膳辣酒煮花螺
螺夠新鮮同大粒,完全唔會好硬,味道無得輸。

豉油王炒麵
夠乾身,夠入味又唔油,佢比既醬都唔洗加都夠味。

蒜絲蒸茄子

2025-06-07
六福菜館米芝蓮一星海鮮盛宴,$3288/4人竟吃出驚喜彩蛋 為家人慶生,值得豪一次!這次特意預訂了連續16年獲得米芝蓮一星的六福菜館,原本擔心$3288/4人的套餐會不會"高級但吃不飽"?沒想到每一道菜都份量十足,味道驚艷,甚至偶遇明星耶!🔸 椒鹽奇脆豆腐 外皮酥脆到"咔嚓"聲,裡面卻是嫩滑豆花口感!連平時不愛吃豆腐的妹妹都搶著夾第二塊。 🔸薑蔥炒蟶子王(4隻) 鑊氣十足!薑蔥爆炒的香氣撲鼻,肉質鮮甜彈牙,連底下的薑蔥蒜都超入味。 🔸椒鹽焗鮑魚(4隻) 全場MVP!鮑魚外層酥脆,內裡軟嫩帶溏心,椒鹽香氣濃郁卻不搶鮮味,連蒜片都炸得金黃香脆,家人一致讚不絕口! 🔸天婦羅桶蠔生菜包(4隻) 生蠔超超超大顆,外脆內爆漿!搭配新鮮生菜,清爽不膩,阿媽直呼"從來未吃過這口味"! 🔸上湯焗開邊龍蝦(2隻)配伊麵 龍蝦肉厚實鮮甜,伊麵吸滿龍蝦膏的精華,每一口都是濃郁海鮮香,差點想再追加一碟麵了! 🔸鮮菠蘿生炒骨做得相當出色!排骨外脆內嫩,裹著酸甜適中的醬汁,最驚喜的是新鮮菠蘿果香自然清甜,完全不是罐頭菠蘿的假甜味。🔸米湯浸時蔬這道粥水菜心絕對是驚喜之作!菜心浸在乳白的米湯中,入
六福菜館米芝蓮一星海鮮盛宴,$3288/4人竟吃出驚喜彩蛋

🔸 椒鹽奇脆豆腐

🔸薑蔥炒蟶子王(4隻)

🔸椒鹽焗鮑魚(4隻)

🔸天婦羅桶蠔生菜包(4隻)

🔸上湯焗開邊龍蝦(2隻)配伊麵

🔸鮮菠蘿生炒骨

🔸米湯浸時蔬
這道粥水菜心絕對是驚喜之作!菜心浸在乳白的米湯中,入口清甜爽脆,完全沒有一般水煮蔬菜的寡淡。

🔸自家製椰青大菜糕
最後的甜品是泰籍員工手作的椰青大菜糕,椰香清新,裡面還有椰肉,口感清爽,為這頓盛宴畫上完美句號。

🔴低調遇明星!
六福菜館是不少香港名人的飯堂,我們當晚就遇到一位我好喜歡的歌手在包廂用餐,當然我們也沒有去打擾人家。

🫶🏾食後感:
米芝蓮一星,值回票價 ,海鮮新鮮,份量足,4人吃完全夠飽。調味精準,不過鹹不油膩,長輩也大讚 。環境舒適,服務細心,換碟勤快 。人均$800+,比某些高級酒店中菜更抵食! 這頓生日宴,全家人都超滿意!下次慶祝紀念日,一定會再來。

💡小貼士:
建議預訂,週末經常爆滿 !
海鮮始終覺得係香港最地道好味~今次我選擇左米芝蓮六福菜館,仲要連續16年都keep 住個一星,以食新鮮海鮮價錢唔算貴~餐廳設有不同海鮮套餐方便第一次來的客人食到店家招牌菜~ 而我跟內行朋友過來當然是單點試下店家最新一系列特色招牌菜🔸魚湯(例)蕃茄魚湯真係濃郁魚鮮味到不得了,口感順滑~🔸低溫米水元貝第一次食到用低溫米水 煮,像綿滑粥底包裹鮮甜大隻元貝!🔸椒鹽鮑魚每次來都一定要食,店家招牌菜超大隻椒鹽鮑魚,炸皮很薄,保持鮑魚鮮甜彈性🔸天婦羅桶蠔生菜包大癲超巨桶蠔必食,炸得超酥脆!配生菜包沙律醬包住非常清新~ 🔸藥膳辣酒煮花螺 例藥膳辣酒唔會好油,花螺肉都幾大粒,Q彈鮮甜🔸豉皇炒麵別少看只是豉皇炒麵,炒得條條分明有鑊氣且非常惹味🔸蒜絲蒸茄子去皮茄子白雪雪精緻講究,加埋蒜蓉粉絲蒜好好味
海鮮始終覺得係香港最地道好味~

餐廳設有不同海鮮套餐方便第一次來的客人食到店家招牌菜~
而我跟內行朋友過來當然是單點試下店家最新一系列特色招牌菜

🔸魚湯(例)

蕃茄魚湯真係濃郁魚鮮味到不得了,口感順滑~

🔸低溫米水元貝
第一次食到用低溫米水 煮,像綿滑粥底包裹鮮甜大隻元貝!

🔸椒鹽鮑魚

每次來都一定要食,店家招牌菜
超大隻椒鹽鮑魚,炸皮很薄,保持鮑魚鮮甜彈性

🔸天婦羅桶蠔生菜包

大癲超巨桶蠔必食,炸得超酥脆!
配生菜包沙律醬包住非常清新~

🔸藥膳辣酒煮花螺 例
藥膳辣酒唔會好油,花螺肉都幾大粒,Q彈鮮甜

🔸豉皇炒麵
別少看只是豉皇炒麵,炒得條條分明有鑊氣且非常惹味

🔸蒜絲蒸茄子
去皮茄子白雪雪精緻講究,加埋蒜蓉粉絲蒜好好味
2025-06-07
  • 西貢地道魚湯