2011-10-08 23 瀏覽
某日行過旺角街頭,見到”築地”二字,以為係壽司、刺身舖,點知原來係拉麵館,便胆粗粗地走入去試吓。一室鮮紅色椅子,很搶眼,牆上則掛滿很多”日本拉麵名店”嘅名字,當中,我只係識”博多一風堂”,哈哈,一來,係漢字,二來,一風堂係香港都算名店呀。打開餐牌,第一版介紹東京築地,第二版都係介紹東京築地,不過係佢哋舖頭,東京築地拉麵,第三版介紹七輪製麵,第四版介紹五輪煮湯,恕我愚昧,我真的不懂什麼是七輪製麵,什麼是五輪煮湯,睇完佢嘅介紹,都唔覺有什麼特別,個人認為都係一些卓頭、花招吧了。第五版,就係人氣No.1嘅豚骨湯义燒拉麵,二話不說,就叫了一客;再掀,除了豚骨湯,仲有醬油湯、岩漿 (辣湯)和蕃茄湯。不一會,一碗豚骨湯义燒拉麵就擺在眼前,主要食材有半隻溏心蛋、三塊义燒、荀、蔥花等等;湯呈奶白色,油份唔算多。先呷一口湯,味淡,尚有少許肉味,亦都好膠,但稱不上好湯底,是否真的經過13小時嘅五輪大法來熬製就不得而知啦。再食一口麵,唔夠彈牙,質素非常一般,舖頭稱自家製麵,眼見有個開放式廚房,擺咗一台製麵機,雖然冇開 (因為已經係夜晚10:30),但係相信都係自製麵條,及後,舖頭高層見我拍照,更向我解釋製麵
某日行過旺角街頭,見到”築地”二字,以為係壽司刺身舖,點知原來係拉麵館
,便胆粗粗地走入去試吓。
位於旺角街頭嘅東京築地拉麵
,一來,係漢字,二來,一風堂係香港都算名店呀。
一室鮮紅色椅子,牆上則掛滿很多”日本拉麵名店”嘅名字
第三版介紹七輪製麵,第四版介紹五輪煮湯

不一會,一碗
人氣No.1嘅豚骨湯义燒拉麵,不過質素就...
先呷一口
湯,味淡,尚有少許肉味,亦都好膠,但稱不上好湯底
,是否真的經過13小時嘅五輪大法來熬製就不得而知啦。

再食一口
麵,唔夠彈牙,質素非常一般
),但係相信都係自製麵條,及後,舖頭高層見我拍照,更向我解釋製麵過程,並謂製好的麵,都會存放係雪柜內,兩日內必會食用,確保新鮮,相信佢所言非虛。
開放式廚房
製麵機
至於
义燒,肥瘦適中,亦夠味道,本應不錯
,只可惜一夾即散,非用匙羹搯上來食不可
,有點令人失望;
溏心蛋反而帶來驚喜,蛋黃的確溏心,半流質狀態,味道不鹹不淡,唔錯

雖然質素一般,但亦食哂成碗麵,更把湯喝乾
,咦
,原來湯碗嘅底,係有玄機,當你連湯都飲埋後,就會見到”感謝”兩個字,作為舖頭對客人嘅無言感激,頗有心思
碗底有玄機
同高層講開,原來佢哋係開舖前,專程派人去咗東京築地嘅井上拉麵拜師,整個製麵過程都係師承井上,只可惜公司與井上係專利權上未能達成共識,所以未能用井上嘅名義經營,只好用東京築地嘅牌頭營運。
2011-10-05
$48 (宵夜)
碗底有玄機
位於旺角街頭嘅東京築地拉麵