餐廳: 東京築地拉麵
資訊:

難食級數真係數一數二你同我講湯入面用魚介熬出黎既濃湯我絕對絕對唔信根本就係用醬油溝豆瓣醬既味道鹹到一個點懷疑個廚師未食過沾麵根本係侮辱左個湯底整到成碗嘔吐物絕對難食 冇之一仲收90蚊 連加一食過咁多拉麵舖 有個共同點大部份難食舖頭都要加一 請問服務左d 咩
難食級數真係數一數二
請問服務左d 咩

櫻花蝦沾麵
2019-09-28
2019-09-27 352 瀏覽
拉麵一直係我至愛之一今日咁岩係MK見到佢好似幾吸引,就食佢啦款式貴精不貴多,價錢都相宜前菜應該係尤魚黎,都幾香同爽口櫻花蝦沾麵叉燒夠晒厚,好有口感,而且肥而不膩櫻花蝦湯汁又香又濃睇下掛湯能力幾高就知啦黃金濃厚豚骨湯叉燒拉麵豚骨湯底好濃厚,但又唔會膩叉燒入口好鬆化,仲有好香油脂味麵質都爽口,而且有淡淡蛋香糖心蛋夠晒CREAMY,仲有好香蛋味香辣手羽單骨雞翼夠晒方便炸得外脆內軟而且辣辣地夠晒香口,又唔會過辣,岩岩好燒雞軟骨雞軟骨卜卜脆好爽口燒汁都整到好香日式柚子冰夏日炎炎最好就係整返杯透心涼既柚子飲品
拉麵一直係我至愛之一
今日咁岩係MK見到佢好似幾吸引,就食佢啦
款式貴精不貴多,價錢都相宜
前菜應該係尤魚黎,都幾香同爽口

櫻花蝦沾麵
叉燒夠晒厚,好有口感,而且肥而不膩
櫻花蝦湯汁又香又濃
睇下掛湯能力幾高就知啦
黃金濃厚豚骨湯叉燒拉麵
豚骨湯底好濃厚,但又唔會膩
叉燒入口好鬆化,仲有好香油脂味
麵質都爽口,而且有淡淡蛋香
糖心蛋夠晒CREAMY,仲有好香蛋味
香辣手羽
單骨雞翼夠晒方便
炸得外脆內軟
而且辣辣地夠晒香口,又唔會過辣,岩岩好
燒雞軟骨
雞軟骨卜卜脆好爽口
燒汁都整到好香
夏日炎炎最好就係整返杯透心涼既柚子飲品
2019-09-23 302 瀏覽
來到旺角辦點事,走在街上,人流比往常少,商鋪生意比較冷清,找心水美食容易了。[]日式前菜,有:中華沙律、芥辣八爪魚、味付螺肉, 挺不錯,吃著小食等主食。[]漂亮創新的吃法,首先把日式拉麵一小把一小把地夾起,然後浸泡在濃濃的櫻花蝦濃湯裏,讓拉麵沾上櫻花蝦湯,最後才放進口裏。[]鰻魚新鮮肥美,加上鰻魚醬汁拌著飯吃拉,香濃可口。[]多春被燒烤得脆卜卜,送啤酒一流。[]開胃好喝的梅子冰,我很喜歡。
[[中華拼盤]]
[[櫻花蝦沾麵]]
[[爐端厚燒鰻魚飯]]
鰻魚新鮮肥美,加上鰻魚醬汁拌著飯吃拉,香濃可口。
[[燒多春魚]]
多春被燒烤得脆卜卜,送啤酒一流。
[[和歌山紀州梅子冰]]
開胃好喝的梅子冰,我很喜歡。
  • 爐端厚燒鰻魚飯
  • 櫻花沾麵
2019-09-23 193 瀏覽
呢間分店位於雅蘭中心地庫,喺旺角站E1出口大約步行五分鐘就到,所以都好方便。店舖唔算好大,但座位都非常舒適。首先就試咗前菜帶子群邊同胡麻冷菠菜,帶子群邊非常爽口,作為前菜好合適。而我就非常中意胡麻冷菠菜,濃濃嘅胡麻醬淋喺冷菠菜上面,食每一啖菠菜嘅時侯都會食到好濃嘅芝麻香味。菠菜同胡麻醬都配合得好好,係一道非常開胃嘅前菜。之後我地再試左濃厚雞白湯拉麵同埋魚介沾麵。雞白湯拉麵嘅湯底非常濃郁,飲落去會飲到鮮雞嘅香甜。拉麵嘅軟硬度適中,唔會太稔又唔會太硬。而雞叉燒同豚肉叉燒都好嫰滑,整體黎講都好好食。魚介沾麵非常特別,麵質好彈牙,而醬汁係用豚骨同乾魚熬成,所以真係好濃郁。麵上面塊炙燒黑豚肉油脂分布均勻,食落去絕對唔會太油淋淋。小食方面,我地試左燒雞肉免治串,口感好特別,食落去會食到少少雞軟骨,而醬汁亦同串燒好夾。最後飲左日式柚子冰,柚子冰好足料,會飲到啖啖柚子肉,但又唔會太甜,夏天飲會feel到好清涼,亦同食物非常之夾。

菠菜同胡麻醬都配合得好好,係一道非常開胃嘅前菜。

之後我地再試左濃厚雞白湯拉麵同埋魚介沾麵。

食落去絕對唔會太油淋淋。

2019-09-17
  • 雞白湯拉麵
2019-09-21 136 瀏覽
今日星期六,忙碌了一個星期既工作,難得有半日假期,收工當然要搵間坐得舒服,食得開心既餐廳慢慢享受午餐原條鯛魚燒定食,因為係即叫即燒,所以想食就要一點點耐性囉但等餐時間合理,大約15至20分鐘定食配上中華沙律作餐前小食呢原條鯛魚上枱熱辣辣,魚的體積也不少,大約有2隻成人手掌咁大條大條肉厚。最欣賞師傅燒得外皮有一點點香脆,但肉質卻是多汁滑嫩曬上鮮檸檬汁,可以帶出燒鯛魚既鮮味。 另配上柚子蜜鼓油, 同樣跟鯛魚魚肉口感配合。 定食另配珍珠米白飯一大碗,飯粒煮得香軟綿滑原條燒鯛魚+白飯飯,通通吃清光餐飲點了牛奶咖啡少少少少冰水吧職員的確照顧食客要求 牛奶咖啡香香滑滑,有淡淡咖啡香, 配上合適甜度綜合而言,此定食一試難忙

原條鯛魚燒定食

白飯,牛奶咖啡

原條鯛魚燒定食,因為係即叫即燒,所以想食就要一點點耐性囉

但等餐時間合理,大約15至20分鐘

定食配上中華沙律作餐前小食呢

大條肉厚。
最欣賞師傅燒得外皮有一點點香脆,但肉質卻是多汁滑嫩

曬上鮮檸檬汁,可以帶出燒鯛魚既鮮味。
另配上柚子蜜鼓油, 同樣跟鯛魚魚肉口感配合。
定食另配珍珠米白飯一大碗,飯粒煮得香軟綿滑

原條燒鯛魚+白飯飯,通通吃清光

餐飲點了牛奶咖啡少少少少冰

水吧職員的確照顧食客要求

牛奶咖啡香香滑滑,有淡淡咖啡香, 配上合適甜度

綜合而言,此定食一試難忙

原條鯛魚燒定食
白飯,牛奶咖啡
2019-09-15 103 瀏覽
東京築地一帶是魚的批發市場,刺身新鮮就不在話下,唔知拉麵的味道是如何呢?濃厚雞白湯拉麵🍜看似較清淡口味的拉麵,食落味道卻是超濃郁,充滿着雞白湯嘅香味,再配上雞叉燒,豚肉叉燒,糖心蛋,筍片等食材,唯脂油頗多。魚介沾麵亦是超濃郁湯頭加埋乾魚熬出來的豚骨湯底,適合喜歡重口味的人食別低估碗仔細細,卻載着一件超厚的豚肉,配溏心蛋,份量十足!芝心餃子雞翼2隻未食已聞到陣陣濃厚的芝香,芝士未至於流心程度,味道是不錯的小食!推介🍹🍹翠梅梳打冰,酸梅粒食落仲脆卜卜,大大杯,爽!日式煎餃子🥟在鬧市中的餐廳,因為在地庫位置,埋藏了一種格外的神秘和寧靜,適合一個人或二人傾計的好地方!還有很多其他拉麵,飯或小食的選擇

濃厚雞白湯拉麵🍜

魚介沾麵
別低估碗仔細細,卻載着一件超厚的豚肉,配溏心蛋,份量十足!

芝心餃子雞翼2隻

推介🍹🍹翠梅梳打冰,酸梅粒食落仲脆卜卜,大大杯,爽!

日式煎餃子🥟

還有很多其他拉麵,飯或小食的選擇

2019-09-05 105 瀏覽
拉麵店位處於雅蘭地庫。有wifi唔驚收唔到電話。價格定位屬於中下。$6x就有碗拉麵。不過要收加一。鍾情港人最愛嘅豚骨湯。叫左黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵。拉麵有半隻流心蛋。2片叉燒。2塊紫菜。仲有啲木耳絲粟米粒蔥同荀。先試一啖湯底。不如其名般濃厚。味道唔重豚骨味。黑蒜油亦都唔夠香。勝在唔係味精味。麵底用粗身拉麵。口感偏淋。冇鹼水味。叉燒一夾就散。唔算厚。味道甜甜地算可以。流心蛋相對做得較出色。夠流心亦夠入味。整體而言味道屬於一般。如果只係止下口痕都尚算可以。
拉麵店位處於雅蘭地庫。有wifi唔驚收唔到電話。
價格定位屬於中下。$6x就有碗拉麵。不過要收加一。
鍾情港人最愛嘅豚骨湯。叫左黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵。
拉麵有半隻流心蛋。2片叉燒。2塊紫菜。
仲有啲木耳絲粟米粒蔥同荀。
先試一啖湯底。不如其名般濃厚。味道唔重豚骨味。
黑蒜油亦都唔夠香。勝在唔係味精味。
麵底用粗身拉麵。口感偏淋。冇鹼水味。
叉燒一夾就散。唔算厚。味道甜甜地算可以。
流心蛋相對做得較出色。夠流心亦夠入味。
整體而言味道屬於一般。如果只係止下口痕都尚算可以。
2019-09-03
2019-09-04 91 瀏覽
今日我同老公想食日本嘢,今日去咗築地點咗魚介沾麵,我係第一次食沾麵。魚介濃湯果然「濃」、「厚」、「掛」!好堅,是用豚骨熬煮出來的濃郁湯頭,再加入各色的乾魚一同熬製,真係好thick、好 sticky,好味道。黑豚肉一層肥一層肉,入口即溶。加了用心烹煮的糖心蛋, 有如畫龍點睛,成個沾麵造型好靚。爐端口燒鰻魚飯丼我一向都鍾意食鰻魚飯,有時會買啲鰻魚返屋企做鰻魚飯。呢度嘅爐端口燒鰻魚飯丼的鰻魚都幾大條又厚身,味道又一流,以呢個價錢,性價比很高。純情豬菇力卷,個菜名好搞笑,但係好好食, 今日嘅亮點,外面係豬腩肉片,入面係金菇,食落去有豬肉嘅香,有金菇嘅爽。日式煎餃子,皮薄,肉唔算多,算是一個比較輕型嘅小食,好味。和歌山紀州梅子冰,酸酸味味,幫助消化,等我唔使愈食愈肥🤣。

魚介濃湯果然「濃」、「厚」、「掛」!

爐端口燒鰻魚飯丼

日式煎餃子,皮薄,肉唔算多,算是一個比較輕型嘅小食,好味。

和歌山紀州梅子冰,酸酸味味,幫助消化,等我唔使愈食愈肥🤣。

2019-08-27 81 瀏覽
首先,呢篇係我打既第一篇有內容既食評。呢間餐廳已經見過好多次,係太興集團旗下嘅品牌,今日諗唔到食咩就自己一個黎試下,落到去感覺有啲神秘,冇greeting 冇日本餐廳既感覺,餐牌幾有趣,設計到報紙咁樣,由於我自己一個,都試唔到幾多野,叫左個赤神拉麵,本人自問食辣都ok, 先講個湯:食落個湯既感覺好中央廚房出品既感覺,可以保證到一定嘅衛生同質素標準,但除左辣同咸我就食唔到其它味。配料:有兩塊豚肉,一夾就散,口感有啲‘諧’,仲有啲葱同常見既配料,拉麵黎講,口感一般,一咬冇回彈感,屬於中等粗幼既麵,辣味蓋過咗拉麵自身嘅味,我冇特別加辣,如果唔食得辣就唔太建議了。但整體黎講,50蚊既質素算係咁,唔好抱好大既期望去試拉麵。
首先,呢篇係我打既第一篇有內容既食評。
呢間餐廳已經見過好多次,
係太興集團旗下嘅品牌,
今日諗唔到食咩就自己一個黎試下,
落到去感覺有啲神秘,
冇greeting 冇日本餐廳既感覺,
餐牌幾有趣,設計到報紙咁樣,
由於我自己一個,都試唔到幾多野,
叫左個赤神拉麵,
本人自問食辣都ok,
先講個湯:
食落個湯既感覺好中央廚房出品既感覺,
可以保證到一定嘅衛生同質素標準,
但除左辣同咸我就食唔到其它味。
配料:有兩塊豚肉,一夾就散,口感有啲‘諧’,
仲有啲葱同常見既配料,

但整體黎講,50蚊既質素算係咁,唔好抱好大既期望去試拉麵。
赤神拉麵
2019-08-27
2019-08-08 131 瀏覽
東京築地拉麵,位於旺角雅蘭中心嘅地庫,要由山東街果邊行落去呢!作為一間拉麵店,呢度有好多種拉麵選擇,亦都有日式小食,唔會獨沽一味。魚介沾麵($88)沾麵用上比較粗嘅麵條,而且放置左喺室溫底下,呢個值得加分;配料這燒腩肉好香,油脂豐富,呢個亦係加分位。但如果沾麵個湯底熱些少會更好呢!雞白湯拉麵($82)拉麵就用左幼麵,比較容易掛湯。雞湯味道合格,可以更濃呢!芝心餃子雞翼($36)雞翼起左骨,釀左芝士餡料,係一個唔錯嘅小食。日式煎餃子($38)拉麵店必備小食!翠梅梳打冰(+$8/杯)味道酸酸地嘅遊戲飲品,食完拉麵飲杯都唔錯哦。仲有拉麵/沾麵配上的精選小食

魚介沾麵($88)

雞白湯拉麵($82)

拉麵就用左幼麵,比較容易掛湯。雞湯味道合格,可以更濃呢!

芝心餃子雞翼($36)

雞翼起左骨,釀左芝士餡料,係一個唔錯嘅小食。

日式煎餃子($38)

拉麵店必備小食!

翠梅梳打冰(+$8/杯)

味道酸酸地嘅遊戲飲品,食完拉麵飲杯都唔錯哦。

仲有拉麵/沾麵配上的精選小食

2019-08-02 122 瀏覽
原本想去一間新開的cafe, 可惜cafe還未開,所以我們就去隨機進了間日本餐廳。因為想吃重口味的東西,所以我點了 赤神濃厚豚骨叉燒拉麵🍜 湯底是濃濃的辣豚骨湯,配料有日式叉燒、筍片、溏心蛋、紫菜等等。他們得溏心蛋很不錯,很入味,可惜只有半隻。拉麵不會太冧,口感也不錯。可惜湯底不夠熱辣辣,扣了分。餐飲揀了 凍咖啡 一個普普通通的拉麵,吃完我們就轉場喝咖啡。

一個普普通通的拉麵,吃完我們就轉場喝咖啡。
2019-07-29 143 瀏覽
又比我發現旺角有好野食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻就係東京築地拉麵,今次係又平又正,叫左勁多野食埋單都係2百幾蚊,而家出街食飯好貴,仲要貴得黎吾飽又吾好食😅今日我就地點左魚介沾麵,個湯底好香好濃味,其實好邪惡,再加埋舊豬腩肉😝舊豬腩肉好香好肥美,正👍🏻😋根住黎個鰻魚丼,個飯係用日本米好正,加埋個鰻魚汁超好味,我地仲叫左兩款小食,就係煎餃子同埋豬肉金菇卷,仲有杯梅子冰點綴,酸酸甜甜好開胃,食到我同朋友飽到不得了😝
又比我發現旺角有好野食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
就係東京築地拉麵,今次係又平又正,
叫左勁多野食埋單都係2百幾蚊,
而家出街食飯好貴,
仲要貴得黎吾飽又吾好食😅
今日我就地點左魚介沾麵,

個湯底好香好濃味,其實好邪惡,

個飯係用日本米好正,加埋個鰻魚汁超好味,
我地仲叫左兩款小食,
就係煎餃子同埋豬肉金菇卷,

仲有杯梅子冰點綴,酸酸甜甜好開胃,

食到我同朋友飽到不得了😝
2019-07-25
2019-07-22 102 瀏覽
同女友在旺角逛街,順便食埋晚飯,處處也要等位,剛好這店不用等,我倆就入去試試行落樓梯,打開門,裝修比我想像的風格更日式,而且坐得很舒適胡麻冷菠菜-囗感很有趣,清脆而且冰涼,夏天食好消暑,而且胡麻醬味濃,因此沒有因冰涼的感覺而令整道菜變淡燒免治雞肉棒-雞肉棒燒到剛剛熟,充滿肉汁,而且內裡有雞軟骨碎,好有口感黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵-黑鬼其實系黑蒜油,蒜香味很濃,而豚骨湯濃而且黏口,證明真材實料,充滿骨膠原,配合彈牙麵質,同厚切叉燒,高質而且價錢相宜黃金魷魚-這是跟沾麵送的小食,好好食,黃金魚子脆卜卜,由於淋得嚟有咬口,加埋一齊食好有口感魚介沾麵-麵質彈性極好,所以好有嚼勁,而且麵是冷的,湯是熱的,形成冰火的感覺,更有口感,叉燒比拉麵更厚,而且是五花肉,入口即融柚子冰-味道不像韓國的柚子冰,甜而且帶點點酸,但更冰涼

行落樓梯,打開門,裝修比我想像的風格更日式,而且坐得很舒適

胡麻冷菠菜

燒免治雞肉棒

黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵

黃金魷魚

魚介沾麵

柚子冰-味道不像韓國的柚子冰,甜而且帶點點酸,但更冰涼

胡麻冷菠菜
燒免治雞肉棒
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵
黃金魷魚
2019-07-20 69 瀏覽
又比我發現旺角有好野食,今次係又平又正,叫左勁多野食埋單都係2百幾蚊,首先嚟咗個魚介沾面,個湯底好香好濃味,根住黎個鰻魚丼,個飯係用日本米好正,加埋個鰻魚汁超好味,我地仲叫左兩款小食,就係煎餃子同埋豬肉金菇卷,仲有杯梅子冰點綴,酸酸甜甜好開胃,食到我同朋友飽到不得了😝
2019-07-17 50 瀏覽
和朋友去旺角行街,經過山東街雅蘭商場,見有很多間食肆,朋友選了這間「東京築地」食拉麵。餐廳在地庫,環境舒適,不會太嘈吵。餐牌很特別,是一份報紙,有多款麵和小食選擇。前菜:帶子裙,爽口有咀勁《魚介沾麵》$88 麵和醬汁分開,醬汁以傳統日式烹調法製出魚介濃湯,配上炙燒黑豚肉,紫菜和半隻溏心蛋,呈現出地道的日式沾麵。湯底以豬骨淆出,濃郁湯頭再加入各式的乾魚一同製,湯面和麵面都散了些鰹魚粉。把麵沾上濃湯,徐徐放入口,濃郁美味,麵身爽口彈牙。《爐端厚燒鰻魚丼》$78特厚爐端燒鰻魚,配合極尚鰻魚燒汁、蛋絲及珍珠米,不知不覺就食完了。《日式煎餃子》$38餃子皮非常薄,肉汁很多,一口一隻,鮮甜美味《純情豬菇力卷》$45名字改得不錯,有心思。這個餸大多數用牛肉片卷金菇,但這次是豬肉片卷金菇,豬肉片帶小小肥肉,加上燒汁和芝麻,好吃。《和歌山紀州梅子冰》加$8 梅子冰酸溜酸溜,又開胃又消滯。

前菜:帶子裙,爽口有咀勁

《魚介沾麵》$88

《爐端厚燒鰻魚丼》$78

《日式煎餃子》$38
餃子皮非常薄,肉汁很多,一口一隻,鮮甜美味

《純情豬菇力卷》$45

《和歌山紀州梅子冰》加$8
梅子冰酸溜酸溜,又開胃又消滯。

2019-07-15