2018-02-13 1712 瀏覽
今日有幸抽到時間做treatment ,唔洗湊女可以同姊妹撐枱腳,一於揀好耐無去的UCC,貪佢有自助沙律吧!由於做完treatment已經好夜,過左晚市人潮,唔洗排隊就可以直入餐廳。姊妹多數在家中食素,難得出街食,佢話要食好西,就嗌左個西冷扒,我就要煙肉火腿pizza大家share食。落左柯打,之後梗係要出去沙律吧”砌”沙律啦! 沙律吧的材料同以前一樣,有車厘茄,桃,菠蘿,薯仔沙律,紅腰豆,沙律菜,啫喱等等! 一路以來我最欣賞都係佢個薯仔沙律同啫喱,因為薯仔沙律夠晒綿無出水,薯仔,雞蛋,粟米等材料同沙律醬比例一流,簡簡單單但出色。 啫喱夠Q彈,味道又係啱啱好唔過甜,為沙律做出酸中帶甜的清新感覺!無幾耐pizza黎到,批底係簿脆的,可能係日式餐廳的關係,調味較清淡,比美式餐廳的pizza遜色。 西冷牛扒都一樣,唔似美式餐廳咁有火候,反而我欣賞隨碟附送的蕃茄意粉,因為每條意粉入口彈牙,而且擁有自然蕃茄味。其實總括黎講,唔難食但無驚喜,我諗下次我去UCC都係食返日式意粉或焗飯可能較驚喜