2009-11-28
呢日臨時臨急友人吹雞去長沙灣食大中華,難得一呼百應,一行六人出發。老店格局,店內沒有裝修可言,食材紙皮盒到處疊得一層又一層,絕大部份食客都係上了年紀的男士。友人明知我唔食羊佢地就叫個大羊腩煲,話我唔食就岩哂,佢地可以食多0的﹗腩煲相當足料。友人話唔食都要影低呢件,兩條骨夾住夠肉佢話係羊之極品﹗味道香、鬆、軟,肉多有咬口夠實在,羊肉不黐口半肥夠哂脂香。六個人有三個不吃羊,另外三個竟然成煲食哂,睇住佢地一件接一件一度食一度話正﹗好食程度真係可知一二﹗辣酒花螺﹗用的是小螺,肉質夠新鮮彈牙,份量絕不少我由頭食到尾都仲有得食﹗個汁做得有酒香而微辣夠惹味,不會太嗆喉,慢慢食用來送啤酒一流﹗蒜蓉粉絲蒸大蟶子,一人有一隻﹗粉絲下得夠多配以蒜蓉同吃鮮味非常﹗蟶子大隻肉質爽甜亦脆,正﹗這一煲是這天的重點,臘味煲仔飯﹗超大煲,六個人一人有碗半﹗每枱食客均有一煲,我地一行六人當然唔執輸,叫來試下﹗臘味是臘腸、臘肉及潤腸,切得細粒的骰,待應姐姐相當殷勤,幫我地加豉油撈勻再上枱。飯粒焗得香軟粒粒分別,配以煲仔飯我至愛的飯焦,雙重口感咬口一流,香口非常,正﹗豉油不是一味死鹹貨,鹹中帶甜,同煲仔飯相當配合。鍾意佢下得
腩煲相當足料。
友人話唔食都要影低呢件,兩條骨夾住夠肉佢話係羊之極品﹗
味道香、鬆、軟,肉多有咬口夠實在,羊肉不黐口半肥夠哂脂香。
好食程度真係可知一二﹗
辣酒花螺﹗
蒜蓉粉絲蒸大蟶子,一人有一隻﹗
粉絲下得夠多配以蒜蓉同吃鮮味非常﹗
蟶子大隻肉質爽甜亦脆,正﹗
這一煲是這天的重點,臘味煲仔飯﹗超大煲,六個人一人有碗半﹗
每枱食客均有一煲,我地一行六人當然唔執輸,叫來試下﹗
鍾意佢下得夠多蔥粒及花生粒,食落啖啖有料到香口惹味,下次要帶食家來試下先﹗
冰鎮青瓜,爽夾脆,健康之選﹗
冰鎮墨魚﹗
新鮮鮮甜,入口爽脆彈牙,蘸少少日式豉油同吃非常惹味﹗
呢個佢地話係咩秘製雞煲就麻麻地﹗
食落味道看似無咩主題,微辣少少鹹的雞,雞亦不算嫩及香,最後食剩餸就係呢煲野﹗
蒸魚頭﹗又係友人趁我唔食,叫個加大碼返來﹗
我嘆緊啤酒時友人要我影相,呢舊佢話係極品中極品﹗
入口滑溜得不得了,膠質重,口喉被那油脂骨膠原感包圍的感覺是絕妙﹗
聽佢講完,我唔食到感受到佢既興奮﹗
加多無數支啤酒,埋單位位二百,出品很不錯,老店能如此屹立不倒數十載自有其可愛之處,特別係個煲仔飯真係超好食,有興趣可以來呢度試下﹗
更多相: