2017-08-18 413 瀏覽
是日收工,同幾個朋友黎到尖沙咀打邊爐,本來今日心情一般,今次試左呢間喺厚福街嘅胡爐,質素唔錯,心情都好啲。火鍋店環境都ok,雖然唔算好大,但坐得舒適,裝修、餐具等等,都幾古色古香。雖然係平日,但都幾多人。店員好快安排好位置,我地點好湯底之後就開始畫野食。呢度一律散叫,本來想試佢地個九宮格鍋,但有朋友唔食辣,所以點左個紅白湯底,一邊麻辣,一邊係牛乳木瓜花膠湯底,幾滋補。麻辣個邊好足料!入面有豬皮、豬紅、腐竹呢啲材料,樣樣都好入味,辣度都幾高,朋友食得辣,都覺得有啲料到。之後都係加番麻辣湯,唔會話愈食愈淡;至於牛乳湯底,都好鮮甜呀,清清地,又有好腍嘅木瓜食。胡爐牛拼盤($488):出色之作,成碟牛切得好靚仔,份量分大、小,相差一百蚊,我地四個人點左個大嘅,足夠食。入面有牛舌、金錢展、手切肥牛、日本和牛、牛柳粒,啱哂想試多幾款肉嘅朋友。而且我地麻麻地豬肉,寧願留番個quota黎點牛肉。肉質都幾靚,基本上全部食落都腍身唔韌,完全唔老,特別係日本和牛,肉汁豐富,手切牛都唔差,嫩腍有咬口。牛汁芝士丸($88):推介呢個芝士牛丸呀,裡面有好多芝士,淥起一咬落去,啲芝士湧住出黎,熱辣辣,牛丸都好有牛味

牛汁芝士丸($88):推介呢個芝士牛丸呀,裡面有好多芝士,淥起一咬落去,啲芝士湧住出黎,熱辣辣,牛丸都好有牛味,有嚼勁。

手打墨魚滑($88):墨魚滑唔知係咪漏單,比較遲先上枱,質素都唔錯呀,食落爽口彈牙,混入粒粒蟹籽,淡淡蝦肉。

鮮蝦帶子水餃($108):水餃點左呢款鮮蝦帶子,就唔算好大粒,餃皮都夠薄身,但餡料唔夠豐富,一般水餃咁嘅水準冇乜蝦肉,帶子亦都係大過手指尾少少,唔係太抵食。

黃金墨魚丸($98):可能我自己好鐘意食有餡料嘅丸類,墨魚丸細細粒,入面有蛋黃架,食落新鮮爽口。

自家製響鈴卷:響鈴新鮮炸起,非常香脆,而且唔會好油膩,推薦!

豆腐:豆腐加入麻辣湯底好入味,加入牛乳湯底又好鮮甜。

皇帝菜:份量都幾多呀,個人就幾鐘意食呢隻菜,不過朋友覺得麻麻地,其實佢地仲有好多款菜可以揀。

啤酒、菊花蜜:菊花蜜雖然貴少少,不過味道唔錯,飲落唔會太甜,清涼解膩,如果重啲菊花味更好。

埋單前仲有甜品送,椰汁糕都幾好食呢,唔會太甜,食完麻辣啱哂。

2017-08-16