2020-10-27 821 瀏覽
新冠肺炎關係, 好耐都冇打過邊爐了近排見疫情有稍為緩和嘅跡象即約frd一齊去過返個邊爐癮今次我地選擇左渝味曉宇位於灣仔QRE Plaze(即合和中心對面)嘅分店由於朋友事先有book位所以我地馬上就被安排入座然後侍應就為我地送上紅棗雪耳糖水, 滋潤胃部枱上有即棄圍裙, 枱底又有籃提供俾客人放隨身物品剩係貼心程度, 已值得一讚湯底方面,我地選擇左鴛鴦鍋蕃茄湯底配麻辣鍋中辣湯底配合我同朋友唔同嘅口味湯底味道濃郁, 用料十足隨住蒸氣飄來嘅香味令我地急不及待想馬上開餐食物方面, 我地選擇左美國安格斯優質肥牛, 鴨血, 黑豚腩肉,手打墨魚滑, 白鱔, 萵筍片,苕粉, 淮山條, 炸豆皮同凍豆腐。當中肥牛, 鴨血, 墨魚滑同苕粉係我當晚嘅至愛, 每樣都好有水準。肥牛鮮嫩,鴨血一D腥味都冇,非常易入口, 墨魚滑爽口彈牙, 苕粉口感特別, 食落似薯粉但更加煙韌,值得一試。最後, 我地點左一份紅糖糍粑做甜品, 甜甜糯糯嘅口感, 中和返火鍋嘅辣味。強烈推薦大家黎打完邊爐後, 都可以點一份黎試下。
新冠肺炎關係, 好耐都冇打過邊爐了
近排見疫情有稍為緩和嘅跡象
即約frd一齊去過返個邊爐癮

由於朋友事先有book位
所以我地馬上就被安排入座
然後侍應就為我地送上紅棗雪耳糖水, 滋潤胃部
枱上有即棄圍裙, 枱底又有籃提供俾客人放隨身物品
剩係貼心程度, 已值得一讚

湯底方面,我地選擇左鴛鴦鍋
蕃茄湯底配麻辣鍋中辣湯底
配合我同朋友唔同嘅口味
湯底味道濃郁, 用料十足
隨住蒸氣飄來嘅香味令我地急不及待想馬上開餐