2021-12-30
一家三口約好食聖誕節飯,因為平安夜同聖誕節都各有節目。約在聖誕後,約好日子就立刻訂位,大約半個月前。可惜很多餐廳都訂不到了,最後想起這間食物好但人氣不算旺的Espuma在OpenRice 訂好了位,早一天有職員confirm booking。我最喜歡這店的牛肋骨,未去已經打算要吃,其餘吃什麼都沒有所謂。這是西班牙餐廳,有很多Tapas。我樣樣都想食,不過負責點菜的看不上。牛肋骨炆得很軟林林,味道略甜,是這店的風格(我覺得佢大部份菜都係比較甜)。配菜同埋薯條份量都好多。呢個Pizza都係少少甜嘅,因為個醬汁係有蜂蜜,pizza嘅底做得好好食,好脆好薄,唔係麵包所以唔會食到太飽。溫泉蛋意大利飯,有水準,個溫泉蛋整爛撈埋落啲飯到,有兒時阿媽俾隻生雞蛋撈飯嘅回憶。當然這個是高級版,出街食飯經常都會叫Risotto ,而呢個是有水準的。食到清碟。同埋呢一碟係全晚唯一唔甜嘅食物。香芒牛油果沙律,菜好新鮮,其實都已經飽飽地仲要留肚食甜品,不過冇叫過菜,就叫個沙律食下,好似健康啲。呢個沙律嘅醬汁都幾甜下,唔諗健唔健康嘅問題其實係好好味嘅。再加埋呢一個招牌甜品,今日真係血糖爆升,棉花糖唔使講,大家都知道
再加埋呢一個招牌甜品,今日真係血糖爆升,棉花糖唔使講,大家都知道係砂糖,個窩夫又真係幾好食, baileys 甜酒味,配襯埋杯baileys 咖啡,好有聖誕氣氛。
總結:食物有水準,樣樣都好食,淨係睇佢嘅沙律菜同士多啤梨都知佢啲嘢新鮮,裝修就唔算靚,價錢中上,人均$400 左右,侍應個個都有笑容幾nice,服務唔錯。
呢間店要上樓,雖然食物好服務好,但係可能呢個價位有好多選擇,令到佢唔算旺場,最多只見過佢7 成滿(晚市)。有次仲好似得兩三枱客,所以周圍冇位嘅時候,會是好選擇。