2016-12-27 346 瀏覽
好多人都問我聖誕係邊度食好西,我就話係聖誕節梗係走去食中菜,原因好簡單。平時係普通連鎖西餐廳,係聖誕節突然變成貴價餐廳,價錢貴到你無晒食慾。仲有,佢地要求你訂位前要Full Pay/Half Pay,仲要只得一個Menu揀,更慘係迫你揀時段。相反,中菜就唔同啦,平時旺場到爆的中菜館都會容易訂位,又唔會加價同趕你走。今次就試下係觀塘的私房菜,估唔到今日都全場爆滿,食物質素都應該有保證。講番試後報告,一黎就冷盤三碟: 木耳、青瓜同埋鮑魚菇,酸酸地幾開胃。之後係有機菜配特式芝麻醬,估唔到喜出望外,首先有機菜好新鮮,食落去的味道真係唔同,不過最特別係芝麻醬,一開始以為用「現成」芝麻醬,估唔到佢有調味。第三碟係茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,聽個名都夠勁,味道都一流,估唔到少少黑魚子醬有呢個效果,唯一美中一足係流心蛋同茄子好難同一時間食,同埋未諗到兩種食物味道點夾到。之後係冰鎮清酒慢煮南非飽魚,而家真係好興慢煮,冰鎮可以令鮑魚變得彈牙,但略嫌清酒味道唔夠出,所以未掩蓋到鮑魚少少的腥味,有待改進空間。搶攻完一輪後,中場休息飲燉湯 ─ 燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯,非常足料,用哈蜜瓜加頭令到燉湯夠晒甜,味

搶攻完一輪後,中場休息飲燉湯 ─ 燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯,非常足料,用哈蜜瓜加頭令到燉湯夠晒甜,味道不俗。之後係蝦球水芙蓉,蝦球入晒味,配上炸薑絲夠特別。話明係水芙蓉,當然要整條河出黎,佢用左甘筍汁做芡汁煮蛋白,雖然我覺得個配搭幾特別,不過味道稍嫌淡,反而驚喜位係粒杞子,味道甜到以為係食緊蜜棗。之後係魚湯菜苗,魚湯幾甜,算係正常的餸菜。

最後兩道菜係新會陳皮骨,陳皮醬汁入味,配上米通一齊食個口感幾特別。最後係海班球荷葉蒸飯,班球新鮮,配上蒜蓉醬係最佳配搭,但反而咁遮蓋左荷香味,我覺得荷葉飯如果無左荷葉香味,始終係美中不足,或者本人比較執著。正餐食晒後到甜品﹕蕃薯糖水同埋芝士芋頭波,蕃薯糖水薑味可以再加重些,芝士芋頭波新鮮即炸,味道一流,劃上完美句號。

總括而言,每人大約三百幾蚊,有10道菜,雖然有些菜餚有進步空間,但已算中上,有些菜式更驚喜,加上服務一流,都值得一試,不過建議大圍去仲好,因為可以試更多菜式。另外,都仲有改進的地方,首先上菜時間太快,冷盤還好,但熱葷就會令到有些餸菜凍左。加上由於係工廠地方,所以要用公眾洗水間,如果對衞生有較多要求,未必接受到。
題外話/補充資料: 小貼士﹕1. 食前要預先book位 2. 打咭同like有免費汽水送 3. 帶備足夠現金,因為俾現金可以免茶錢
2016-12-26
慶祝紀念