今日星期六, 上午要返工, 下午準備去觀塘參觀朋友想租的迷你倉, 因為廣告見得多, 實際情況未見過。約好三點到, 時間尚早. 出了地鐵了, 先去附近吃個午餐, 朋友介紹去成業街, 成運工廠大廈的新匯聚餐廳小廚, 因為朋友知道此餐廳經營多年, 老闆老實, 價錢合理.  離地鐵 B2 出口只行約 4 分鐘, 步上十多級樓梯便到了.  餐廳面積不算細, 座位闊落, 有圓枱, 卡座.看見牆上照片, 必是老闆了, 可以把自已照片 post 出來, 必然是自信心强, 更給顧客食品保證  打開餐牌, 食品豐富, 正想想點那些好 ?  有位店員哥哥立即推介他們的 懷舊鐵板餐, 看照片真的不錯, 便請落實.我們選了懷舊餐兩個:  西冷牛扒 和 鐵板吉烈原條龍脷柳餐每個餐也配香脆薯角雜菜,  可選蒜蓉汁 或 黑椒汁加$5可配飯/ 意粉/ 蛋黃醬蛋白沙律  再奉送餐湯熱飲  / 是日特飲有氣鮮檸蜜凍飲加$3店員態度好,送餐又快, 等了十分鐘店員哥哥拿來了一個木盤, 乘著熱騰騰的鐡板牛扒, 煎得勁香,又大件,未吃已流囗水了, 牛扒七乘熟, 切開肉汁豐富, 配惹味黑椒汁,  牛扒肉質很好, 稔甜加牛味濃厚,
我們選了懷舊餐兩個:  西冷牛扒 和 鐵板吉烈原條龍脷柳餐
每個餐也配香脆薯角雜菜,  可選蒜蓉汁 或 黑椒汁
加$5可配飯/ 意粉/ 蛋黃醬蛋白沙律
再奉送餐湯熱飲  / 是日特飲有氣鮮檸蜜凍飲加$3

店員態度好,送餐又快, 等了十分鐘店員哥哥拿來了一個木盤, 乘著熱騰騰的鐡板牛扒, 煎得勁香,又大件,未吃已流囗水了, 牛扒七乘熟, 切開肉汁豐富, 配惹味黑椒汁,  牛扒肉質很好, 稔甜加牛味濃厚, 拍得住酒店扒房, 而一般快餐店實在做不到.
配香脆薯角雜菜,  薯角炸得夠香脆, 有口感, 如調味可輕手些 (減少鹹味) 會更好!
雜菜很鮮味, 爽口, 份量也不少.
鐵板吉烈原條龍脷柳 也是用木盤加鐡板上檯,  魚柳也很大塊, 炸得非常香脆
所用的炸粉及麵包糠也用得適宜, 不太厚也不太油, 魚肉鮮嫩, 品質上乘. 伴有檸檬片, 夠貼心. 另配有蒜茸汁, 好好味, 如果再有白汁提供, 更隹.
配薯角和雜菜, 配搭不錯.
是日特飲有氣鮮檸蜜凍飲加$3
我們選了特飲, 看去像有氣凍檸蜜, 味道像梳打加檸蜜, 入口透心涼, 真超值, 又特別!

今次吃西式懷舊鐵板餐做得出色, 比其他餐廳更超值, 看見牆上的照片, 滿是中式小菜, 下次一定要來試試.