2021-07-03 111 瀏覽
今日出開銅鑼灣,周圍又搵下野食,係大廈樓下見到有老鍋,之前係尖沙咀打過邊爐都OK,入左 lift 發覺原來佢地 lunch 做埋米線,不如試下 !!我地坐底之後再睇下 menu,都真係好抵食。我地每人選左3個餸,仲可以選湯底。正 ~我仲左個酸菜湯,我叫左牛肉、午餐肉、生菜米線,同個湯底好夾,個湯底好甜,一路飲湯佢仲有一堆自家制酸菜,真係唔錯 ! 特別一提,個午餐肉佢都真係炸起出黎,仲脆架 ~ 如果你鍾意,千奇唔好浸湯。牛肉唔係好肥,仲好香牛味,都幾高質 !! 生菜落左個湯底變甜左 ! 整個米線都真係好食 ~隻佬叫左麻辣湯底,梗係要點番D夾架啦 !! 哈哈 ~ 鴨血、牛肚、大腸冇得輸 !! 個麻辣湯好香,同邊爐果個一樣,可以當湯飲。鴨血實左少少,但都好吸湯,牛肚同大腸都滷到好入味,連埋麻辣湯底一齊食,正 ~我地仲叫左個小食,甜不辣 !! 我地以為同台灣一樣,係魚餅 !! 但呢道係自家制,佢除左魚之外,入面仲好重本!勁多芋頭,一入口芋頭味好重,味道都幾淡,所以隔離個醬幫佢加番分。我地仲點做兩個 白桃烏龍茶,個桃味好香,烏龍淡左少少,但整體都唔錯 ~

變甜左 ! 整個米線都真係好食 ~

味道都幾淡,所以隔離個醬幫佢加番分。