餐廳: 老鍋台式火鍋 (京都廣場)
優惠: 食飯可賺里兼用里?立即訂枱吧!
用「里數加現金」付款,最高可賺$4=3里。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 會員每次賺取「亞洲萬里通」里數之消費上限為HKD10,000。
  • 會員凡於國泰夥伴餐廳用膳,每消費HKD4即可賺1里數。
  • 渣打國泰Mastercard®持卡人憑卡於夥伴餐廳簽賬消費,除可享基本餐飲類別之合資格簽賬HKD4=1里數獎賞及餐膳里賞HKD4=1里數獎賞外,於星期五、六及日的餐飲簽賬更可賺取額外HKD4=1里數獎賞("聯營信用卡餐飲簽賬里賞"),合共獲享HKD4=3里數。
  • 通過交易賺取里數時,不可使用與夥伴餐廳有關的其他推廣或折扣優惠。請於惠顧前先向有關餐廳查詢。
  • 賺取的里數(包括餐膳里賞及渣打國泰Mastercard餐飲簽賬里賞)將於認可餐膳消費交易後7個工作天內存入會員的賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2022-08-03 201 瀏覽
今日收工去左老鍋台式火鍋打邊爐。餐廳係正銅鑼灣港鐵站出口對面,位置方便。落單用二維碼。尚膳養生鍋 之前都係食膠原蛋白美人鍋多,今日試新野,試試尚膳養生鍋先。尚膳養生鍋材料有人參、當歸、紅棗、杞子、龍眼肉等藥材。個湯本身已經有好多材料,包括蜂巢豆腐、冬菇、粟米、香蔥同京蔥,好多野食。先飲一啖湯,好濃當歸味,鹹香適中,鹹中帶甘,好飲。呢個湯做湯底好,令食物好入味。我鍾意。涮鍋小羊肉片涮鍋小羊肉片一客10片,捲得靚靚上枱,淥一淥就食得,肉質嫩口,脂肪唔多,味道唔會太羶。墨魚丸,蛋餃,蝦墨魚丸食得出好新鮮,墨魚味鮮甜。蛋餃既蛋皮好簿又滑。4隻連殼鮮蝦用竹籤拮住。非常鮮甜。五彩鮮蔬雜菌盤 (小)五彩鮮蔬雜菌盤有油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇,本菇,南瓜,粟米,番茄。果然係五顏六色,食材新鮮。千張豆葉紙 千張豆葉紙一客9塊,淥兩秒就可以食,又薄又滑,豆味啱啱好,非常掛湯。凍冬瓜茶飲品叫咗兩杯凍冬瓜茶,用啤酒杯裝。甜甜地,味道好好。自助調料吧有辣椒,莞茜,蔥,豉油,炸蒜,香醋,沙茶醬,蒜泥汁。呢餐多菜少肉,食完感覺健康又飽肚。呢度有好多四人卡位,枱同枱之間既距離夠遠,有私隱度,座位舒適。最後多謝友人請客

落單用二維碼。

凍冬瓜茶

飲品叫咗兩杯凍冬瓜茶,用啤酒杯裝。甜甜地,味道好好。
自助調料吧

呢餐多菜少肉,食完感覺健康又飽肚。呢度有好多四人卡位,枱同枱之間既距離夠遠,有私隱度,座位舒適。最後多謝友人請客。
2022-08-03
凍冬瓜茶
「古式古鄉的台式鮮甜花膠椰青帝王滋養鍋」💖.🎈標題重點.為何說是帝王?原來三黃雞之名是著名皇帝欽賜的名字,下面有詳情。😊 .好好好滿意的一餐,性價比超高,給的價錢,絕對值回票價,食材的質素比付出的價錢要高!超級推介鮮甜花膠椰青三黃雞雞鍋💖還有五星服務!.✅超級推介鮮甜花膠椰青三黃雞雞鍋💖✅花膠多塊,每塊又大又厚肉✅除了鍋本身有不少椰肉外,還有全個椰青的椰青水及椰青肉✅有半隻三黃雞,帝王改名的三黃雞的確高質 ✅鍋湯包聞已超級椰香,飲落更一啖難忘,鮮甜度真的是第一次有這種驚喜感✅五星級服務,媽媽一坐下,想穿件外套,侍應便馬上行過來問是否冷,是否需要調低冷氣,好醒目,之後我和媽媽合照,侍應又主動建議先關爐,避免有陣煙霧影不清唔夠靚,每一位侍應都體貼有禮又醒目✅OpenRice 網上訂位七五折.母親節星期天,打算帶媽媽試下不同餐廳,鎖定了銅鑼灣,食完可以行下街,然後要可訂枱,上開飯啦搵,看到了老鍋台式火鍋,滿足了上述兩個要求 (地點和可訂位),而且我是母親節前一天才訂,都訂到,好開心,我訂的是午餐,還有75折,我見有很多好評,所以都十分興奮。.🎈環境.一入來,空間感大,枱與枱之間不會迫住,主要
「古式古鄉的台式鮮甜花膠椰青帝王滋養鍋」💖
🎈標題重點
✅超級推介鮮甜花膠椰青三黃雞雞鍋💖
✅花膠多塊,每塊又大又厚肉
✅除了鍋本身有不少椰肉外,還有全個椰青的椰青水及椰青肉
✅有半隻三黃雞,帝王改名的三黃雞的確高質
✅OpenRice 網上訂位七五折
🎈環境
一入來,空間感大,枱與枱之間不會迫住,主要有木製傢具的感覺,枱之間有個古式屏風間隔,有種古風感。

👇自助醬汁枱

貫徹古式古鄉的設計,巧用深色木器,火鍋湯也是用沉色金屬水煲。

🎈餐牌

🎈食物
👇花膠椰青三黃雞鍋 $288 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

超級正,完全意外驚喜,好鮮甜的湯,這個價錢,絕對值回票價。💖👍
👇本身鍋湯已經好多料,好多大大舊花膠,半隻三黃雞,仲有成個椰青連椰青水、椰青肉全部在食客前倒入鍋內。

花膠椰青三黃雞鍋

侍應溫馨提示,湯好鮮甜,先飲湯再開始火鍋,於是一滾就試啖湯,嘩,一啖就愛上了,完全無想過會可以咁甜。
厲害的係之後食火鍋,要加水,原來並非加滾水,可能係高湯,原以為加水或加湯會淡味,但竟然仲係好甜

花膠椰青三黃雞鍋

👇好足料,菇、粟米、芹菜、甘荀等,當然仲有花膠、椰青、三黃雞。花膠好多舊,亦大舊。

花膠椰青三黃雞鍋

👇很多塊花膠,每塊都又大又夠肉

🎈個鍋包半隻三黃雞
因湯已十分鮮甜,又有多塊花膠,加上有響鈴、牛骨髓等,本身以為如果太飽便不吃雞,誰知都想吃啖試下味,竟然十分滑嫩彈牙肉地,越吃越多,於是後來上網查一下究竟什麼是三黃雞?原來大有來頭。
“三黃雞”的名字由明太祖朱元璋
欽賜。在中國國家農業部的其中一本權威典籍《中國家禽志》中排名第一位!三黃雞肉質細嫩,味道鮮美。外貌“三黃”,指的是黃羽、黃喙(即黃嘴)、黃腳而得名。吃時口感肉質比較彈牙,雞皮完全不覺有層肥膏,爽口。

👇台灣水蓮$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

台灣特有,好爽口,特別,值得試。

台灣水蓮

👇牛骨髓 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

牛骨髓

👇響鈴卷全份8條 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

響鈴卷全份8條 $68,半份4條 $48,我們兩人,叫了全份,侍應溫馨提示半份已足夠,我說我喜歡,當時不知個花膠鍋那麼大,哈哈,當然最後都開心食晒。😋

響鈴卷

🎈總結
超滿意,性價比高,好好味,服務一流!超推介,會再去!
2022-05-08
台灣水蓮
牛骨髓
響鈴卷
2022-05-16 1723 瀏覽
第二次黎啦☺️今日唔算多人 佢啲位好闊落 坐得好舒服今日基乎一半人以上都係食緊火鍋🤣但我地晏就又食唔到咁多野😂下次一定要黎呢度試吓個火鍋先得!今日同老公黎左食lunch 我地叫咗個養生麻辣養生湯底💓💓有杞子、紅棗同埋雲耳等等估唔到夾烏冬又幾特別😽份量超足料 真係兩個人都食得飽lol貢丸好香好好食🤤 雞件好嫩滑‼️豬皮好似一粒方塊咁 好吸湯🤤🤤鴨血都好好食‼️ 仲有好特別既蛋餃基本上佢既食材真係食到尾都食唔晒小食我地叫左台灣蒜香腸份量都係好大碟😱食落真係啖啖肉另外仲叫鹽酥雞滷肉飯🤤🤤滷肉飯有種食緊梅菜扣肉飯既感覺🤣佢唔似傳統既口感 豬肉油脂感較種所以咬落油香滿溢🤤🤤🤤如果你鐘意呢種口感 就一定要試下‼️佢地既特色冷白桃烏龍泡茶係支裝夏天冰涼消暑 岩晒唔飲甜野既我😊😊又可以消除油膩感☺️#老鍋 #銅鑼灣米線 #老鍋米線 #台灣老鍋 #銅鑼灣美食 #麻辣 #麻辣米線 #養生 #米線 #hkfoodie #hongkong #香港 #飲酒吹水好地方 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
第二次黎啦☺️今日唔算多人
佢啲位好闊落 坐得好舒服

今日基乎一半人以上都係食緊火鍋🤣
但我地晏就又食唔到咁多野😂
下次一定要黎呢度試吓個火鍋先得!

今日同老公黎左食lunch

我地叫咗個養生麻辣養生湯底💓💓
有杞子、紅棗同埋雲耳等等
估唔到夾烏冬又幾特別😽

佢地既特色冷白桃烏龍泡茶係支裝
夏天冰涼消暑 岩晒唔飲甜野既我😊😊
又可以消除油膩感☺️

2022-05-14
Lunch都要打邊爐🍲難得放假就要慢慢食一餐好嘅!個日專登出咗去銅鑼灣~老鍋~打邊爐🥰好好味今次我叫咗個「膠原蛋白美人鍋」入面有原隻烏雞、桃膠、杞子、南棗、淮山、黨參、龍眼肉等等藥材,另外仲有冬菇、粟米,非常足料!所以令湯底好濃好甜,第一次打邊爐會飲埋啲湯!打邊爐必點響鈴,因為完全吸晒火鍋湯嘅味道😋原隻烏雞出色,侍應姐姐教我地要浸住個湯,慢慢滾啲肉會自然好易分開,肉質好鮮嫩,食到停唔到!食肉獸嘅我點咗個美國梅花豬,呢個推薦大家要試,個梅花豬係一片片,放落去滾1-2分鐘就ok,好新鮮因為食到好香嘅豬肉味,而且好滑!另外仲點咗魚皮餃、豬肉丸、蝦🦐魚皮餃都幾新鮮,豬肉丸入面爆汁💦個蝦好新鮮,啲肉係彈牙,想食海鮮嘅你都可以點!打邊爐必點🔸五彩鮮蔬雜菌拼盤入面有原粒冬菇、金針菇、雞髀菇、南瓜、生菜、菜心、車厘茄!全部都好新鮮,健康之選🥬最後一定要點返個台灣名產~王子麵🍜佢吸晒湯底嘅精華鮮甜,唔洗點醬汁,已經好好食😋出面都有個自助醬料區,好多選擇,而且好新鮮!
Lunch都要打邊爐🍲難得放假就要慢慢食一餐好嘅!
個日專登出咗去銅鑼灣~老鍋~打邊爐🥰好好味

打邊爐必點響鈴,因為完全吸晒火鍋湯嘅味道😋

另外仲點咗魚皮餃、豬肉丸、蝦🦐
魚皮餃都幾新鮮,豬肉丸入面爆汁💦
個蝦好新鮮,啲肉係彈牙,想食海鮮嘅你都可以點!

打邊爐必點🔸五彩鮮蔬雜菌拼盤

最後一定要點返個台灣名產~王子麵🍜
佢吸晒湯底嘅精華鮮甜,唔洗點醬汁,已經好好食😋
出面都有個自助醬料區,好多選擇,而且好新鮮!

• 膠原蛋白美人鍋
2022-04-16 1794 瀏覽
天氣似暖還寒,都係食返餐養生餐好。於是今日午餐去左老鍋食台式火鍋。落單用二維碼。膠原蛋白美人鍋 膠原蛋白美人鍋有桃膠,原隻烏雞,金華火腿,又有杞子,南棗,淮山,黨參,龍眼肉等藥材,仲有冬菇,粟米,香蔥同京蔥等蔬菜,材料豐富。上枱時桃膠特登放喺烏雞上面。烏雞一開二,好多肉食,皮滑肉嫩,吸左個湯味道鹹香,非常好食。個湯好清,味道少少鹹香,藥材味唔會太重,好飲喎,配香茜或香蔥飲更正。涮鍋小羊肉片涮鍋小羊肉片一客10片,捲得靚靚上枱,淥一淥就食得,肉質嫩口,脂肪唔多,味道唔會太羶。櫻花蝦櫻花蝦係用一片生菜包住一大舊蝦滑,上面加左唔少櫻花蝦仔。蝦滑食落非常彈牙兼重蝦味,正嘢,櫻花蝦仔份量好重手。千張豆葉紙 千張豆葉紙一客8塊,淥兩秒就可以食,又薄又滑,豆味啱啱好,非常掛湯。香菇貢丸,蛋餃香菇貢丸好彈牙同味道天然。 蛋餃既蛋皮好簿又滑。五彩鮮蔬雜菌盤 (小)五彩鮮蔬雜菌盤有油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇,鮮冬菇,本菇,南瓜,粟米。食材新鮮。王子麵王子麵係獨立包裝,寫明全素同不添加防腐劑,原產地係台灣。自助調料吧有辣椒,莞茜,蔥,豉油,炸蒜,香醋,沙茶醬,蒜泥汁。食完感覺健康又飽肚。餐廳係正銅鑼灣港鐵站

香菇貢丸,蛋餃

香菇貢丸,蛋餃

香菇貢丸好彈牙同味道天然。 蛋餃既蛋皮好簿又滑。

王子麵

王子麵

王子麵係獨立包裝,寫明全素同不添加防腐劑,原產地係台灣。

自助調料吧

食完感覺健康又飽肚。餐廳係正銅鑼灣港鐵站出口對面,位置方便。呢度有好多四人卡位,枱同枱之間既距離夠遠,有私隱度,座位舒適。
2022-04-16
5天前 0 瀏覽
老鍋台式火鍋🍲銅鑼灣抵食台式野😋 Lunch time黎唔算多人 坐得幾舒服😌始終打邊爐都係夜晚旺場啲今次黎試下佢啲set lunch▫️麻辣養生湯米線 ($78)份量有驚喜 超大碗😍 好彩兩個人黎食配料都有好多 鴨血、貢丸、竹笙、蟹棒、雞肉 仲有蛋餃 麻辣湯好入味 ▫️台灣蒜香腸拼滷肉飯 ($68)睇落平平無奇 估唔到咁好食👍 滷肉油香味好重 撈埋白飯一齊食每一口都好滿足😌 如果隻蛋係滷蛋就完美台灣腸切成一小塊 味道依舊懷念又諗起台灣夜市了🥺另外仲包埋兩杯飲品🥤烏梅汁解膩 冬瓜茶清爽解渴😌
老鍋台式火鍋🍲

銅鑼灣抵食台式野😋
Lunch time黎唔算多人 坐得幾舒服😌
始終打邊爐都係夜晚旺場啲
今次黎試下佢啲set lunch

▫️麻辣養生湯米線 ($78)
份量有驚喜 超大碗😍 好彩兩個人黎食

▫️台灣蒜香腸拼滷肉飯 ($68)
睇落平平無奇 估唔到咁好食👍
滷肉油香味好重 撈埋白飯一齊食
每一口都好滿足😌 如果隻蛋係滷蛋就完美
台灣腸切成一小塊 味道依舊懷念
又諗起台灣夜市了🥺
另外仲包埋兩杯飲品🥤
烏梅汁解膩 冬瓜茶清爽解渴😌
2022-08-02 0 瀏覽
銅鑼灣的朋友仔中午搵餐食真係好難嘅,周圍都排曬長龍。但亦有啲尚未畀人發現的餐廳嘅。今次就嚟咗駱克道呢間火鍋店食咗兩個午餐,食得舒適荷包又唔會太傷,真係多得朋友推介。呢個酸菜養心湯米線認真多材料,酸菜唔係我哋平時食酸菜魚嗰酸菜,而係酸大白菜,更加脆口,入邊有麵筋,腩肉,雞肉,冬菇,蟹柳, 魚肚,菜心,蛋角和豬紅,仲有紅棗及杞子,一餐飯有咁多嘢食,好滿意而且啲座位好寬敞,唔使同人逼,真係銅記午市的一個好選擇。另一個餐係滷肉飯配鹽酥雞,同樣地道台灣味道,望住天花掛住的台式天燈,想講聲,希望大家身體健康,知足常樂,能够發D小財亦很好吖。

2022-07-31 0 瀏覽
價錢普通可以接受,環境舒適!唯獨是冷氣不是太充足請檢討一下!食物方面質素都很好,湯底選擇不多但勝在好味,食物都多元化選擇,服務員態度也很好!請盡量改善一下空調問題!
2022-07-29
2022-07-31 0 瀏覽
剛剛離開動漫展,想在灣仔銅鑼灣附近找尋火鍋店,看到OpenRice上有七五折優惠,便決定碰碰運氣試一試,本身比較少吃這種單點火鍋,但看見是台式的便相對感興趣。整體食物質素一般,價錢不成正比,可能由於地段關係因此價格較高,相對於其他中上價格火鍋店,性價比唔高,店舖是用QR code落單,過程順利而且方便。湯底材料多但味道不夠醇厚,味道也沒有令人驚艷的程度,座位舒適,但未知是否因接近深夜(我們是在9:00左右到達火鍋店) ,因此服務質素欠佳,長時間也未見一位服務員經過,服務員態度也未見良好,只能稱為一般。整體感覺一般,亦沒有太多台式的感覺,總結不會考慮再光顧。

整體感覺一般,亦沒有太多台式的感覺,總結不會考慮再光顧。
2022-07-31 0 瀏覽
老鍋在香港有三家分店。今天朋友相約來到位於鐧鑼灣台式火鍋,有三十年台灣經驗的廚師主理,用新鮮湯料及食物的天然味道相結合。老鍋有四種湯底可選擇,有麻辣鍋、美人鍋、酸菜白肉鍋和養生鍋。今天我們選擇是女仕養顏至寶的美人養生鍋,湯底非常驚艷,原只鳥雞一開二,滋陰補腎,配以杞子、南棗、淮山、黨參、龍眼等多種藥材,老火熬制,加有含有豐富膠原蛋白的桃膠及菇類。開鍋加熱後先喝碗湯,鮮甜暖胃。牛肩肉呈雪花狀好靚,肉質軟腍,濃郁的牛肉味令人回味。蝦、魚蛋、蛋餃拼盤彈牙好味。五彩鮮蔬雜菌拼盤品種豐富而新鮮夠曬健康。
2022-07-31 0 瀏覽
到銅鑼灣打邊爐, 朋友推介台式火鍋 - 老鍋,  位置好方便, 在京都廣場2樓, 銅鑼灣地鐵站C出口斜對面就見到. 入到店望落環境唔錯,  店內仲見到不少明星上黎光顧既相, 唔知會唔會見到明星呢...😁叫左招牌尚膳養生鍋, 湯底有多種名貴藥材人參、當歸、枸杞、紅棗養生之選, 即刻要飲番兩碗先😋美國有機梅花豬肉: 唔肥又唔會太瘦岩岩好,厚薄適中,  食落好有肉味三秒響鈴卷: 半份有4條,  淥一淥就拎上黎岩岩好,又可以吸左D湯, 又唔會林哂, 真心正, 必食👍仲有魚皮餃, 肉丸同珊瑚蚌 : 新鮮爽口彈牙是日雜蔬菜拼盤, 每樣菜同菇都有,  娃娃菜、生菜、油麥菜、冬菇、金菇、粟米飲品叫左杞子杭菊露, 好潤又唔會好甜, 打邊爐首選♥️

仲有魚皮餃, 肉丸同珊瑚蚌 : 新鮮爽口彈牙

飲品叫左杞子杭菊露, 好潤又唔會好甜, 打邊爐首選♥️
2022-07-29 0 瀏覽
餐廳風格好古香古色,每個位既燈都以天燈既造型,座位亦好闊落坐得都好舒服,職員服務態度都好Nice👍👍尚膳養生鍋未加任何火鍋材料前,先飲左頭啖湯,第一下覺得好熟悉,好似呀媽煲既老火湯,證明勁足料😍,有啖啖既藥材同人蔘香味,好鮮甜清香好健康既感覺,入面有大量既蜂巢豆腐,香菇,粟米同紅棗杞子龍眼肉,仲有大大碌既人蔘,真係好涮鍋小羊肉片羊肉片羊味好濃郁,愈咬會愈香,配埋養生鍋,一路咀嚼會一路有羊香味同湯底既香味,配搭上黎都幾夾幾加分,就咁食都夠哂美食,如果食重口味啲,出面仲有醬料區可以自行選擇千張豆葉紙放左一陣就完全索哂湯既精華味道,超好食😋,因為湯底真係好鮮甜美味咸蛋貢丸一咬入口肉丸唔係好結實既咬口,比較鬆軟彈口,入面仲有咸蛋黃係中間,幾特別鮮蝦 鮮蝦非常新鮮彈牙魚皮餃 中規中矩,不過不失冷泡白桃烏龍茶,菊花茶

咸蛋貢丸

鮮蝦
鮮蝦非常新鮮彈牙

魚皮餃
中規中矩,不過不失

冷泡白桃烏龍茶,菊花茶
2022-07-25 59 瀏覽
老鍋是出名的台式火鍋原來午餐也很出色性價比好高先來餐前小食麻辣牛肚絲中等辣度 麻味十足#老鍋皇牌米線 配麻辣湯配料非常多蟹柳棒 木耳 魚皮餃 魚腐 豬肉冬菇 油菜 杞子好豐富麻辣湯底好惹味辛辣度剛剛好米線彈牙 吸收曬湯底嘅精華#鹽酥雞拼滷肉飯整碗熱辣辣 醬汁濃郁份量足夠兩人分享鹽酥雞 炸得外脆內軟 而且唔油膩除左食物飲品都好多選擇好多都適合炎夏杞子杭菊露冬瓜茶沖繩黑糖烏梅汁真材實料 清甜滋潤整體黎講 環境空間感十足lunch set多選擇

老鍋是出名的台式火鍋

真材實料 清甜滋潤

整體黎講 環境空間感十足
lunch set多選擇
2022-07-25 43 瀏覽
台式火鍋一直係我嘅最愛,特別鍾意佢哋嘅麻辣湯底同豆腐,銅鑼灣老鍋係我近期幾鍾意嘅一間台式火鍋。老鍋嘅位置好方便,一出銅鑼灣地鐵站就見到,上到去望落環境唔錯,卡位位置寬躺。台式火鍋一定要試麻辣湯底,入面除咗有鐵膽鴨血同豆腐,有好多龍眼係入面,即刻感覺無咁熱氣。即使鴨血同豆腐冇得refill,但鍋底已經有好多件😌牛肩肉 🥩 雪花好靚,唔肥又唔會太瘦岩岩好,而且唔會太薄,放落湯底一陣就熟左,食落口好有牛味。招牌響鈴浸3秒岩岩好,又可以吸哂d湯汁,又唔會浸到冧哂,仲有脆口既口感。芝心牛丸 咬落去好彈牙,入面既芝士仲好流心tim,好食到我要叫多一碟。食到最尾個湯底都唔油,湯底都可以飲埋。而且餐廳抽風系統好好,食完都唔會成身味👍🏻而家用OpenRice App訂座,晚上9:15分後仲有全單半價,真心抵食🤩

牛肩肉 🥩

招牌響鈴