餐廳: 老鍋台式火鍋 (京都廣場)
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
近排天氣開始轉涼, 大食妹嘅邊爐癮又起啦襯住weekend約埋朋友晏晝去銅鑼灣嘅老鍋撐枱腳<膠原蛋白美人鍋>因為食完晏有下場, 所以我地今次就唔食麻辣鍋啦反而揀左個養身嘅膠原蛋白美人鍋, 膠原蛋白美人鍋裏面超有料到, 有烏雞、粟米、菇菌等等膠原蛋白美人鍋裏面有成隻烏雞, 皮薄肉多, 而且唔會柴粟米都好鮮甜菇菌都幾有水分<甜不辣>因為有啲肚餓, 大食妹就先嗌左份甜不辣老鍋嘅甜不辣超大舊, 外面炸得脆卜卜, 裏面除左魚漿外, 竟然仲有芋頭, 小驚喜味道甜甜地, 大食妹超鍾意<老鍋丸餃井字拼盤>另外, 我地仲嗌左黎到老鍋一定要打卡嘅老鍋丸餃井字拼盤老鍋丸餃井字拼盤包含蛋餃同墨魚丸, 味道唔錯, 墨魚丸尚算彈牙<三秒響鈴卷>因為美人鍋已經有好多雞肉啦我哋就唔再嗌肉類, 反而嗌左份三秒響鈴卷響鈴卷掛湯一流, 吸曬美人鍋嘅精華<王子麵>食到最後, 當然要食埋包麵先最圓滿啦竟然有台灣經典嘅王子麵<杞子抗菊露>打邊爐比較重口味, 朋友嗌左杯滋潤嘅杞子抗菊露, 味道微甜<冷泡白桃烏龍茶>而大食
近排天氣開始轉涼, 大食妹嘅邊爐癮又起啦
襯住weekend約埋朋友晏晝去銅鑼灣嘅老鍋撐枱腳
<膠原蛋白美人鍋>
因為食完晏有下場, 所以我地今次就唔食麻辣鍋啦

膠原蛋白美人鍋裏面有成隻烏雞, 皮薄肉多, 而且唔會柴
粟米都好鮮甜
菇菌都幾有水分
<甜不辣>
因為有啲肚餓, 大食妹就先嗌左份甜不辣
味道甜甜地, 大食妹超鍾意

<老鍋丸餃井字拼盤>
另外, 我地仲嗌左黎到老鍋一定要打卡嘅老鍋丸餃井字拼盤

<三秒響鈴卷>
因為美人鍋已經有好多雞肉啦
我哋就唔再嗌肉類, 反而嗌左份三秒響鈴卷
響鈴卷掛湯一流, 吸曬美人鍋嘅精華

<王子麵>
食到最後, 當然要食埋包麵先最圓滿啦
竟然有台灣經典嘅王子麵

<杞子抗菊露>
打邊爐比較重口味, 朋友嗌左杯滋潤嘅杞子抗菊露, 味道微甜

<冷泡白桃烏龍茶>
而大食妹就嗌左無糖嘅冷泡白桃烏龍茶
  • 膠原蛋白美人鍋
  • 三秒響鈴卷
2020-10-17 159 瀏覽
這天和媽媽去銅鑼灣逛下街,當然要食番好的補充體力。靈機一閃,都好久沒食火鍋了,心血來潮一於試下好評如潮的「老鍋」。老鍋果然厲害🤩,門外貼了好多名人,名星藝人相。門外的掛了滿天天燈,好美啊,就像去了一程台灣打邊爐一樣。雖然我們食午餐,但這個時間12時左右,都有不少食客。但坐位都十分舒適闊落,環境好好。因為媽媽都不太食辣,要一個酸菜白肉鍋就最適合。↝ 1. 酸菜白肉鍋酸菜白肉鍋的湯味好濃郁,酸酸微微的帶有少許辣,酸香醒胃。這個白肉鍋真深藏不露鍋,除了白內和酸菜,鍋內配料非常豐富,有粟米、白菜、菇菌、蕃茄,還有我打邊爐最愛食的寛粉條,完完全全吸收曬湯汁,好滋味。誠意十足!👍↝ 2. 美國梅花豬肉 $98平時打邊爐就食得多牛肉,今次就試試老鍋的美國豬肉先。豬肉薄切得來肥瘦適中,好明顯看到肉質的肥紋。將豬肉輕輕過鍋,香口肉嫩,並不會有普通牛肉那種嚡口感覺,做邊爐配料實是一流。↝ 3. 老鍋丸餃井字盤 $98老鍋丸餃井字盤有三個選擇的,我們叫了比較特別的蛋餃和墨魚丸。井字擺盤似過三關的,好有創意。蛋餃的製作,配搭都好新穎,用上蛋皮包入豬肉,出面好少見到。墨魚丸則口感彈牙,質素不錯。↝ 4. 台灣蒜
↝ 1. 酸菜白肉鍋
酸菜白肉鍋
↝ 2. 美國梅花豬肉 $98
↝ 3. 老鍋丸餃井字盤 $98
↝ 4. 台灣蒜香腸 $48
雖然是火鍋店,但這裡都提供好多台式的小食。打邊爐同時我都好口痕,叫了在台灣旅行時夜市必食的台灣腸,邊打邊爐邊吃這個台灣蒜香腸,受台式風味。
台灣蒜香腸
老鍋的確是一餐好地道的台式火鍋店,既然現在仍未可以飛去台灣,一於來老鍋食番餐,一解思鄉之情吧 🇹🇼。
2020-10-11
酸菜白肉鍋
台灣蒜香腸
2020-10-14 239 瀏覽
踏入秋天,又到打邊爐嘅季節🤤呢間老鍋想試好耐啦!入到舖頭,地方算闊落,而且每張枱真係有隔1.5米嘅距離!😍好少舖頭真係做到,食都食得好安心! 醬料區都算幾齊全,我哋叫咗一個老撾秘製麻辣鍋🌶最鍾意就係佢真係好夠麻辣,入邊有啲蜂巢豆腐同埋鴨血😚吸晒啲麻辣味勁正!鍾意食辣嘅一定要叫呀😍我哋兩個人食,所以冇點好多嘢食,叫咗一個響鈴,響鈴係自家製😍完全唔係坊間嗰啲盒裝、勁多防腐劑嗰種!肉方面就叫咗一個美國梅花豬肉,佢嘅油脂分布得好平均,影出嚟勁靚仔!食落去都好重豬肉味,而且好淋!呢個真係值得一試啊😜咁打邊爐一定要食牛啦,我哋就叫咗個牛肩肉,佢嘅油脂都算平均,而且一啲都唔孤寒每片都切得好厚身下,入口勁有牛味,而且價錢都合理。另外我哋都嗌左個丸嘅拼盤,分別有有蛋餃同埋墨魚丸。佢嘅墨魚丸係即打嘅,食落去超級彈牙!而蛋餃就好特別,佢嘅皮係用蛋做嘅,入而佢係包住啲豬肉,呢個都好好味呀😍最後帶叫咗兩杯老鍋嘅特別飲品 - 白桃🍑烏龍茶,佢有淡淡既白桃味,而且係無糖嘅茶嚟嘅,用嚟解油膩一流呀👍🏻
踏入秋天,又到打邊爐嘅季節🤤呢間老鍋想試好耐啦!

醬料區都算幾齊全,我哋叫咗一個老撾秘製麻辣鍋🌶

2020-10-11
2020-10-09 239 瀏覽
呢排放大假,見天氣好舒服就過海行山行完就近近地去銅鑼灣醫肚由於近排低碳水飲食中,所以幾乎日日都打邊爐/食燒肉😛😛-話說,前一晚先home hotpot完今日就外食hotpot🤓-好多美顏養生鍋,但今日想開胃少少揀左酸菜白肉鍋要食海鮮要食牛既朋友都好多選擇不過因為早一日home hotpot食左太多今晚我就唔牛唔海鮮了~~~-酸菜白肉鍋好多材料,除左酸菜同白肉之外,仲有冬菇、粟米、蕃茄等等湯底酸酸甜甜超級開胃-食哂鍋中既白肉,飲兩啖湯都半飽🤭🤭鍋中仲有冬粉⋯好足料-呢個嘉美雞好滑身店員果然無介紹錯兩個人食呢個份量岩岩好👍🏻👍🏻-臭豆腐呀!忍唔住點甜醬食,炸到熱辣辣,好香又好臭果種好食,應該知音人先識欣賞😌食到一半約佢浸落湯底濕濕地食又係另一種臭🤤今餐打邊爐有得食臭豆腐簡係點綴!!!-呢款墨汁丸係估佢唔到咁好食,水準之上咬落去有輕微爆汁之餘,墨汁既油香出哂黎,好驚喜不過朋友就鍾意白色果款墨魚丸,覺得好彈牙好有咬口~ 呢兩款丸都係出奇地好食🥰一杯冬瓜茶、一杯菊花茶,再嘆住冷氣食台式火鍋行山後食翻餐好叉飽電可以再行街🤣
呢排放大假,見天氣好舒服就過海行山
行完就近近地去銅鑼灣醫肚
由於近排低碳水飲食中,所以幾乎日日都打邊爐/食燒肉😛😛
話說,前一晚先home hotpot完
今日就外食hotpot🤓
好多美顏養生鍋,但今日想開胃少少揀左酸菜白肉鍋

要食海鮮要食牛既朋友都好多選擇
不過因為早一日home hotpot食左太多
今晚我就唔牛唔海鮮了~~~

湯底酸酸甜甜超級開胃

食哂鍋中既白肉,飲兩啖湯都半飽🤭🤭
鍋中仲有冬粉⋯好足料

呢個嘉美雞好滑身
店員果然無介紹錯
兩個人食呢個份量岩岩好👍🏻👍🏻

臭豆腐呀!
食到一半約佢浸落湯底濕濕地食又係另一種臭🤤
今餐打邊爐有得食臭豆腐簡係點綴!!!

呢款墨汁丸係估佢唔到咁好食,水準之上
咬落去有輕微爆汁之餘,墨汁既油香出哂黎,好驚喜

一杯冬瓜茶、一杯菊花茶,再嘆住冷氣食台式火鍋
行山後食翻餐好叉飽電可以再行街🤣

2020-10-05
  • 酸菜白肉鍋
  • 老饕酸菜白肉鍋
  • 老鍋丸餃井字盤
  • 夜市炸臭豆腐
2020-10-08 164 瀏覽
趁著天氣開始轉涼,和朋友決定去邊爐。記得上次和朋友去台灣邊爐時吃得非常盡興,所以今次都選擇去台式邊爐,滿足一下想去寶島的願望!一進去便被滿天的天燈吸引著,真的很有台式風格!店內的座位亦非常舒適,好闊落,而且播放著台灣歌,好有feel。食物和鍋的選擇也很多,尤其是丸類和肉類都非常有特色。🍲老饕酸菜白肉鍋:朋友那天不想吃辣,所以就點了個酸菜白肉鍋,想不到湯底非常多料,有很多番茄、菜和菇,還有以酒味調過的腩肉片,非常有誠意老饕酸菜白肉鍋最驚喜的是底部有很多寬粉,非常入味,吃下去再點些蒜蓉辣椒,非常滋味😋還有,湯底的粟米真的很甜🌟美國梅花豬肉:最喜歡打邊爐時吃豬肉片,因為薄切得來肥瘦適中,不會有很邪惡的感覺,而且還吸了湯底的酸菜味,肉質也很好。🌟老鍋丸餃井字盤:感覺像在玩過三關,砌法頗特別,蝦丸的蝦味真的很重,亦很欣賞魚肉小湯包,外面彈口之餘入面都有湯肉。🌟三秒響鈴卷(半份):吃火鍋必點的食物之一,真的如其名三秒食得!去吃老鍋,感覺像飛了去台灣一轉!

一進去便被滿天的天燈吸引著,真的很有台式風格!

食物和鍋的選擇也很多,尤其是丸類和肉類都非常有特色。

老鍋丸餃井字盤

三秒響鈴卷(半份)

去吃老鍋,感覺像飛了去台灣一轉!
老鍋丸餃井字盤
三秒響鈴卷(半份)
2020-10-19 0 瀏覽
台式火鍋連鎖店老鍋於銅鑼灣及尖沙嘴均有店舖 cwb係旗艦店🥘🌶🌶呢間台式養生火鍋湯底足好帶出食材的天然味道😍有美人鍋酸菜白肉鍋等等美人鍋仲用上原隻烏雞 藥材熬煮😌😌不過我地好辣 就試麻辣鍋用上乾辣椒、花椒、八角等等多款香料點微辣都不錯 越熬煮越出味井字盤墨魚丸 蛋餃墨丸好彈牙有粒粒墨魚🦑肉 好鮮!蛋餃外皮經過香煎搭配肉吃得到蛋香味🤤美國梅花豬肉同台式蒜香腸吸滿麻辣湯汁 😋😋👍🏻👍🏻✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

呢間台式養生火鍋湯底足
好帶出食材的天然味道😍

有美人鍋酸菜白肉鍋等等
美人鍋仲用上原隻烏雞 藥材熬煮😌😌

不過我地好辣 就試麻辣鍋
用上乾辣椒、花椒、八角等等多款香料
點微辣都不錯 越熬煮越出味

井字盤
墨魚丸 蛋餃
墨丸好彈牙有粒粒墨魚🦑肉 好鮮!
蛋餃外皮經過香煎搭配肉
吃得到蛋香味🤤
美國梅花豬肉同台式蒜香腸吸滿麻辣湯汁 😋😋👍🏻👍🏻

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞
老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
2020-10-19 0 瀏覽
星期六既中午被老友約左出嚟陪食飯~估唔到佢會約我中午食火鍋!!!呢度係食台式火鍋,有四款主打既湯鍋鍋底;)我其實都係訓醒無耐,第一餐就唔想食辣,反而想食d酸野開開胃xpp所以我地要左個酸菜白肉鍋做湯鍋鍋底~鍋底未黎之前,我地先去拎反自己所需既調味醬料,仲要左一份台灣腸食住先xpp超大一鍋,入面仲都要超多料!!!d酸菜同腩肉片好似食極都仲有咁,除此之外仲有香菇、大蔥、粟米同蕃茄等蔬菜~最重要係有埋我最愛既寬粉添,真係淨食湯鍋本身既鍋料都飽左一半!所以我地都無點太多配料,只係點左一份蛋餃拼墨魚丸既拼盤、半份響鈴同王子麵~自己最愛彈牙既墨丸:)老友就最中意即炸既脆響鈴~仲有台灣直送既王子麵都幾掛湯;)個日我都飲左清甜既冰涷冬瓜茶,正!
星期六既中午被老友約左出嚟陪食飯~

估唔到佢會約我中午食火鍋!!!

呢度係食台式火鍋,有四款主打既湯鍋鍋底;)

所以我地要左個酸菜白肉鍋做湯鍋鍋底~

超大一鍋,入面仲都要超多料!!!

自己最愛彈牙既墨丸:)

老友就最中意即炸既脆響鈴~

仲有台灣直送既王子麵都幾掛湯;)

個日我都飲左清甜既冰涷冬瓜茶,正!

2020-10-18 4 瀏覽
-🔸老饕酸菜白肉鍋 $158🔸老鍋丸較井字盤 $98🔸涮鍋小羊肉片 $98🔸鹽酥一口豆腐 $48🔸冷泡白桃烏龍茶 $28-一向都好鍾意打邊爐,唔理春夏秋冬四季都要打,近排天氣涼涼哋更加係食火鍋嘅最好時機啊!近排成日都打港式邊爐,今日就嚟到銅鑼灣打個台式火鍋!啱啱起身未想食辣嘢住,所以冇揀到好吸引嘅麻辣鍋,轉移目標揀咗酸菜白肉鍋,酸酸哋嘅醃菜煮出嚟嘅湯底好開胃,再加埋大量冬菇、白菜、蕃茄、粟米,個湯底真係越煲越甜啊!個鍋本身都好多配料食,所以另外叫多少少就夠。羊肉片幾厚切有羶味好正、蛋餃包住juicy嘅肉饀都唔錯、墨魚丸都好新鮮彈牙,再叫多份一口豆腐,外層薄脆加咗椒鹽粉好惹味,內裡又好嫩滑,正啊!

🔸老饕酸菜白肉鍋 $158
🔸老鍋丸較井字盤 $98
🔸涮鍋小羊肉片 $98
🔸鹽酥一口豆腐 $48
🔸冷泡白桃烏龍茶 $28

2020-10-14 1 瀏覽
好想去旅行!!超懷念去台灣日食夜食嘅感覺,無得去唯有喺香港尋下寶。。。朋友超好,幫我尋左一間有得食火鍋又有我最愛嘅夜市臭豆腐!門口有發哥😀👍🏾都有自助醬料🙂不過唯一美中不足係得蒜泥汁冇我最愛嘅生蒜叫左個秘製麻辣鍋!超正呀!!入面有台式豆腐同豬紅!仲要係超多!食呢啲都幾飽🤣叫左美國梅花豬肉,味道一流,厚薄適中仲有鮮做水餸,好多餡料👍🏾老鍋丸餃井字盤- 魚皮餃好好味!平時都唔算好鍾意食,但呢個有啲唔同,皮唔會太厚同冇怪怪滑潺潺感黎到最正嘅夜市炸臭豆腐!好好味!必試!唔臭嘅其實,😆原來唔同時間入座係有優惠嘅👍🏾😀必讚嘅就係呢個飲品- 冷泡白桃烏龍茶、淡淡嘅桃味女生必愛❤️ 最後要多謝服務員好有禮貌👍🏾😊

門口有發哥😀👍🏾

都有自助醬料🙂不過唯一美中不足係得蒜泥汁冇我最愛嘅生蒜
老鍋秘製麻辣鍋

食呢啲都幾飽🤣
美國梅花豬肉

叫左美國梅花豬肉,味道一流,厚薄適中
鮮做極品水餃
綜合手工丸拼盤

仲有鮮做水餸,好多餡料👍🏾
夜市炸臭豆腐

黎到最正嘅夜市炸臭豆腐!好好味!必試!唔臭嘅其實,😆

原來唔同時間入座係有優惠嘅👍🏾😀

綜合手工丸拼盤
夜市炸臭豆腐
冷泡白桃烏龍茶
2020-10-12 8 瀏覽
一入呢間火鍋店,門口已經見到放天燈嘅畫面及一盞盞燈籠,很有台灣特色。裝潢亦古色古香。台式火鍋注重湯底,有秘製麻辣、酸菜白肉、膠原蛋白美人及尚膳養生鍋。 揀咗獨特醒胃嘅~老饕酸菜白肉鍋($158)鍋嘅材料好多,醃製大白菜、豬王花腩、寬粉絲、蕃茄、粟米、香菇等等。湯底酸味好香濃;寬粉絲吸收了湯汁,份外入味;花腩一層肥一層瘦,好有口感。小食:台灣蒜香腸($48)鍋物:特級美國安格斯雪花肥牛($188)涮鍋小羊肉片($98)梅菜豬肉丸半份($48)魚皮餃半份($48)我就喜歡雪花肥牛及梅菜豬肉丸,而細佬就好鍾意濃味的羊肉片及蒜香腸😋😋 大愛嘅冷泡白桃烏龍茶($28)清香去膩

揀咗獨特醒胃嘅~老饕酸菜白肉鍋($158)

小食:台灣蒜香腸($48)

鍋物:

特級美國安格斯雪花肥牛($188)
涮鍋小羊肉片($98)

梅菜豬肉丸半份($48)
魚皮餃半份($48)

大愛嘅冷泡白桃烏龍茶($28)清香去膩
  • 老饕酸菜白肉鍋
  • 寬粉條
  • 台灣蒜香腸
2020-10-10 10 瀏覽
今日同帶爸爸出銅鑼灣行吓 出到嚟去咗附近一間近近地火鍋店老鍋 叫咗個酸菜白肉鍋 同一份老鍋丸餃井字盤 再加一人一隻王子麵酸菜白肉鍋都幾豐富 有蕃茄粟米寬粉白肉同酸菜 仲有啲冬菇 蔥同埋粟米咁 味道酸香開胃唔油膩 老鍋丸餃井字盤 都算幾多種類 每款各兩 啱晒款款都試吓 兩人share之選 有墨丸貢丸 蛋餃水餃仲有個特式d好似小籠包咁既丸 全部都幾彈牙 質素幾好喎酸菜白肉鍋加入鴨血 鴨血彈滑 掛住些小酸香味 寛粉豆腐菜 等等既配料吸收咗湯既精華 好惹味 最後落埋個台灣好興既王子麵落去一分鐘 食落香脆爽彈 就係咁又食到好滿足既一餐
叫咗個酸菜白肉鍋 同一份老鍋丸餃井字盤 再加一人一隻王子麵

酸菜白肉鍋加入鴨血 鴨血彈滑 掛住些小酸香味
落去一分鐘 食落香脆爽彈 就係咁又食到好滿足既一餐
老鍋係銅鑼灣京都廣場,裝修古色古香,設有多張卡位座,想私隱度高仲可以包貴賓房,坐得舒服😌門前仲有台式電子天燈,有台灣特色之餘,仲可以寫上內容,幾特別調料吧整齊乾淨,多款配料都有,不過我覺得豉油味道比較淡------老饕酸菜白肉鍋 $158鍋裡面的火鍋配料有好多,白肉片、酸白菜、菇類、其他蔬菜等,湯頭的酸度適中,順口清爽,肉片半肥瘦,煮耐左都唔會好韌,而酸菜保持到脆度,開胃甘甜,整體不會很油膩👍🏻鹽酥一口豆腐豆腐真係好滑😋炸得出色,一來炸皮唔厚,二來粒粒豆腐都係完整,冇散開或者爛掉,如果再熱一點會更好,因為依家處微溫狀態千張豆葉紙其實係台灣「豆腐皮」,豆腐經高溫壓制而成﹐輕輕灼幾秒就食得,口感滑溜🤤仲吸埋湯汁

調料吧整齊乾淨,多款配料都有,不過我覺得豉油味道比較淡

------
老饕酸菜白肉鍋 $158