2020-05-30 181 瀏覽
我呢個老街坊今日去左附近老字號食飯,同家姐都係細食之人,揀左兩個比較輕食的晚餐😆~先黎粉葛紅蘿蔔豬骨湯,一大碗任飲,老火湯好正,唔係出面溝水個d例湯,係真材實料,用新鮮湯骨煲嘅,又有我鍾意嘅粉葛,岩哂我呢d少湯水飲嘅人,未食正餐都飽左一半😅。~蝦醬通菜牛肉,牛肉係新鮮嘅,夠淋滑;通菜以蝦醬再配牛肉係最夾,蝦醬味道岩岩好,唔會因太多蝦醬搶哂牛肉嘅味道😋~薑蔥枝竹雞煲,好多蔥,家姐最鍾意食;雞件滑,我覺得係新鮮雞的味道,整個煲食完都唔會好油👍晚餐逢星期一轉 menu,一星期通用。我見好多老主顧街坊一家幾口都係黎食海鮮類,薑蔥大肉蟹,有三斤,眼光都好大隻活生生,$688都唔算貴,街市都百幾二百蚊一斤,下次有機會要試下。聯興嘅食物係以新鮮食材為賣點,我好欣賞👍以街坊價,味道,份量更勝茶樓水準😎

2020-05-30