2025-06-15
最近聽講中環荷李活道新開左一間經典新派泰國菜餐廳「耀華力」,靈感來自曼谷唐人街「耀華力路」。餐廳裝潢好有泰國街頭特色,店內貼滿懷舊廣告海報,工業風格,空間寬敞,聽講晚市座無虛席!雖然再過兩星期就去曼谷旅行,但都忍吾住想黎試下先,感受下正宗泰國風味!🍜.炸蝦餅 $148一坐低就即刻叫左個炸蝦餅,真係物有所值!呢度既炸蝦餅吾係一般泰國餐廳食到,佢地自家製既,大量蝦肉包住原隻虎蝦,形狀似蟹鉗,成個乒乓波咁大,炸到金黃香脆。咬落去滿滿蝦肉,仲有原隻蝦肉增加層次感,配埋酸甜梅子醬,食到停吾到,驚喜滿滿!🦐.海鮮炒飯 $148食完真係覺得比係泰國食過既仲要香口同地道!炒飯少少濕身,但依然有鑊氣,用料超豐富,有虎蝦、魷魚、蟹肉、紅椒絲、蛋花等,啖啖都好有層次感。海鮮香味濃郁,材料份量多到爆,比以往食過既海鮮炒飯仲多料,超級推介!🍚.泰式辣椒炒蜆 $148味道完全刷新左我對呢道菜既印象!佢地用甜椒、泰國羅勒、煉乳d材料整成芡汁,爆炒新鮮蜆肉,每隻蜆都吸收左醬汁既精華,味道濃厚得黎吾會過鹹。每隻蜆都冇沙,食落去爽口又入味,值得一試再試!🐚.Thai Tea $58飲品方面叫左杯Thai Tea,味道吾會
炸蝦餅 $148
海鮮炒飯 $148
泰式辣椒炒蜆 $148
Thai Tea $58
飲品方面叫左杯Thai Tea,味道吾會太甜,茶味濃郁,好有泰國風味。飲落去好解渴,配埋辣辣地既泰國菜,岩晒!冰涼涼既感覺真係好正!
芒果糯米飯 $108
糯米飯淋上椰漿,上面覆蓋住新鮮芒果肉,仲灑上酥脆黃綠豆。芒果甜香得黎吾會膩,糯米飯有嚼勁,黃綠豆又脆口,幾種口感一齊入口,真係好滿足,完美ending!🥭