來了花墟買花,選了鄰近的陳儀興尚潮樓午餐。都聽聞過陳儀興呢個大名,有幾間店,終來到佢其中一間最靚店品嚐。呢間太子店位於三級歷史建築 改建的精品酒店 Hotel 1936 的地舖及一樓,環境古雅舒適,睇完OpenRice啲食評及環境都覺得吸引,Lunch set 都唔駛$100,性價比高。來到果然裝修好靚,樓底好高,一入去就畀個壯觀長樓梯吸引 (另都有lift可搭去1樓)。本想坐樓上,點知話Full晒,真係好生意。幸好地舖仲有位。叫了個鹵水自選套餐,選了鵝片雙拼 (拼墨魚)$88鵝片肉嫩,皮薄唔肥,墨魚片爽口,醬汁味濃,伴碟豆腐味道好跟餐選了潮州粥 ,綿滑有層次,仍有米粒口感,粥品關注組必試另加$20有時菜,選了較特別的豆醬炒通菜, 色香味非常,不似跟餐加配的程度,雖略油及鹹卻令人回味。花甲海鮮湯(餐湯)個人覺得冇落味精,好清鮮的湯品,略淡,始終是跟餐湯,不能有太高要求🤭本想叫招牌水晶白桃粿 $58,但無晒,又要留肚等陣食阿杏飯團, 唯有去叫我地最愛又邪惡的甜品反沙芋 。$88全份, 我地2人只叫了半份$58,有4件。似是即叫即整,我地等了好耐才有。夠熱又有驚喜,加了蔥,好香好味呀,芋頭
來了花墟買花,選了鄰近的陳儀興尚潮樓午餐。

叫了個鹵水自選套餐,選了鵝片雙拼 (拼墨魚)$88
鵝片肉嫩,皮薄唔肥,墨魚片爽口,醬汁味濃,伴碟豆腐味道好

跟餐選了潮州粥 ,綿滑有層次,仍有米粒口感,粥品關注組必試

另加$20有時菜,選了較特別的豆醬炒通菜,
色香味非常,不似跟餐加配的程度,雖略油及鹹卻令人回味。

花甲海鮮湯(餐湯)

本想叫招牌水晶白桃粿 $58,但無晒,又要留肚等陣食阿杏飯團, 唯有去叫我地最愛又邪惡的甜品反沙芋 。$88全份, 我地2人只叫了半份$58,有4件。似是即叫即整,我地等了好耐才有。夠熱又有驚喜,加了蔥,好香好味呀,芋頭好粉,一人食2件其實唔夠喉🤭

另食了清心丸綠豆爽,食了熱氣反沙芋,食呢個平衡返。
去殼綠豆配清心丸,口感多層次,不會過甜,感覺上凍食會較爽。當然現是冬天,熱食較啱。

今次食得唔多,唯有下次再來食多d👍😋

#潮州菜 #家己冷
#MagicCherry攻美食🍒