2023-01-17 315 瀏覽
銅鑼灣利園附近呢邊人流雖然冇咁多,不過都隱藏咗唔少美食,Firebird就係其中一間我常去嘅居酒屋,除咗環境氣氛唔錯,適合一班朋友聚餐,餐牌款式選擇十分多,如果好似我咁有選擇困難症,真係覺得花多眼亂啊。雜錦刺身他他杯有角切嘅三文魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚子、青瓜同牛油果,除咗平時就咁點豉油食,亦都可以用紫菜包住食更加有層次。火山熔岩鮭魚卷一放上枱造型已經好吸引,三文魚卷輕輕炸過更加香但唔會油膩,仲淋左好多熔岩芝士沙律醬,上面鋪滿大量脆脆增加口感。日本產霜降A4和牛&厚切牛舌燒和牛燒過之後油脂更加香,肉質仲保持粉嫩,牛舌燒嘅口感比較爽口,各有各特色。蟹味噌甲羅燒蟹膏味道鮮甜濃郁,仲加咗蟹肉同蟹子,包埋紫菜同飯一齊食好配合。日本產霜降A4和牛壽喜燒而家天氣凍冰冰,最啱食熱辣辣嘅鍋物,壽喜燒嘅湯底甜甜地幾香濃,和牛脂肪分布平均,輕輕灼熟之後肉質好嫩滑,鍋入邊除咗有蔬菜之外,仲有一啲煮好嘅牛舌粒好入味。

雜錦刺身他他杯

日本產霜降A4和牛&厚切牛舌燒