2016-01-25 255 瀏覽
去完香港仔,無精神等到返九龍先晚餐……唯有要大少去北角等我,因為我會搭巴士出北角落車~~落車之後,即到OR Search食肆,見到有間Cafe,大少好鍾意飲咖啡,所以即時決定試試~~一入門口,覺得裝修風格好特別,好有美式舊車站感覺,尤其有幾個時鐘,時鐘上顯示6個地方時間,好似真係置身於機場或者長途火車證站一樣荔枝紅茶梳打 - 大大杯,茶入面有一粒粒荔枝肉深海鮮蝦凱撒沙律 - 凱撒沙律第一次試用有少少醋味凱撒汁,但係味道唔會太酸,亦都好開胃,海蝦爽口,另外多款蔬菜,唔會只有生菜魔力雙人舞冷咖啡 - 大少覺得個名好得意,所以試試,咖啡底有啫喱粒,不過大少食唔出咩味道~蕃茄手工肉丸 - 我個人覺得呢個好味,因為我真係好鍾意食肉丸,例如IKEA瑞士肉丸,簡直大愛……原來用蕃茄汁、芝士焗肉丸可以好好味,我都想自己試焗~~芝士磨菇漢堡配辣肉腸 - 漢堡扒夠厚,大約6成熟度,所以漢堡扒非常juice,另外漢堡扒上面有一隻煎蛋,煎蛋屬於太陽蛋,所以一切……蛋汁會流落漢堡扒,麵包皮應該非一般嘉頓漢堡包包皮,一來因為比嘉頓都包大,二來,嘉頓會比較鬆軟,不過整體好味~~法式東坡肉 - 難以想象西式餐廳會有中
荔枝紅茶梳打 - 大大杯,茶入面有一粒粒荔枝肉
原來用蕃茄汁、芝士焗肉丸可以好好味,我都想自己試焗~~
法式東坡肉 - 難以想象西式餐廳會有中式食物,東坡肉一向感覺係……肥膩,不過……呢份完全無肥膩感,亦非常入味,醬汁非常香濃,撈飯一流,不過大少覺得如果用蜜糖芥辣會比普通芥辣好~~
2016-01-08
5 分鐘 (堂食)