2024-03-16 167 瀏覽
自從去咗澳門工作之後,我同屋企人見面嘅時間少左好多,更何況一齊食飯。今日難得放假返左香港同老豆飲茶,地點係老豆返工附近既張公館。茶壺下面有蠟燭一直坐熱,令客人可以一直飲到熱辣辣嘅茶。剛好今日落雨出面好凍,呢種體貼更令人深刻🥰一坐低就上左兩款前菜包括酸喬頭同炸魚仔。- 香茜叉燒腸腸粉非常香滑,叉燒同香茜好夾,叉燒味道香甜但有少少膩,香茜剛好可以降低叉燒既膩,而且有一種清新的感覺。- 魚湯鮮竹卷魚湯好鮮甜,而鮮竹卷完全索晒魚湯嘅精華,入面嘅鮮蝦好彈牙,再加上入面嘅蘿蔔絲同木耳絲,味道非常出色💯- 鹹水角外皮好香脆,而且比起其他茶樓食到既更加煙韌,入面餡料好豐富,整體味道微甜。- 奶皇包奶皇包一籠有三件,非常鬆軟,入面餡料微甜同時充滿奶香,可惜入面餡料唔係流心。- 蟹籽麻辣燒賣燒賣好大粒非常飽滿,麻辣味嘅燒賣真係第一次食,辣度中等,食落幾過癮。- 養眼紅棗糕口感軟糯而且唔黐牙,紅棗味好突出,味道唔太甜。無論點心同景觀都好出色,最緊要係老豆鐘意🥰

一坐低就上左兩款前菜包括酸喬頭同炸魚仔。

香茜叉燒腸

蟹籽麻辣燒賣

- 蟹籽麻辣燒賣

養眼紅棗糕
- 養眼紅棗糕
口感軟糯而且唔黐牙,紅棗味好突出,味道唔太甜。

無論點心同景觀都好出色,最緊要係老豆鐘意🥰
2024-03-11
香茜叉燒腸