2021-06-06
週末同朋友一齊喺荃灣買行山用品,買完之後佢帶咗我嚟呢度食晚飯,話呢間大排檔嘅小菜同小炒都好食,想同我一齊試吓😆呢度喺正「楊屋道街市」旁邊,雖然個名叫「大排檔」,但其實係一間舖頭,面積都相當大,裝飾有少少懷舊風格😆- $59嘅「豉汁生炒涼瓜片」:涼瓜新鮮爽脆,加豉汁炒味道非常濃郁,雖然簡單但係極有鑊氣,呢個餸有濃厚嘅大排檔風味😋- $149嘅「豉汁蒸大鱔」:大鱔肉質鮮嫩兼肥美,充滿油香😋;豉汁調校得好厚身,又係味道濃郁😋- $76嘅「梅子蒸排骨」:梅子少少酸,配排骨 食落好開胃😋- $20嘅「楚撚豬油🐷撈飯🍚」:呢個撈飯除咗有豬油,仲配有 醬油、芫荽、蔥,唔使食餸都可以好快食晒一碗「豬油撈飯」😋- 送「凍冰冰清補涼」同埋「熱辣辣番薯糖水」,一凍一熱兩個都好味,特別係「番薯糖水」有勁薑味,我鍾意😆