2019-07-30 282 瀏覽
深水埗維記咖啡粉麵既馳名豬潤麵係我最愛既茶記一,同一條街連開左三間,但係依然每間都很多人排隊生意超好。經過我食過好多次嘅經驗,我發現最舊嗰間鋪永遠都係最少人排隊,可能因為佢裝修舊啲感覺冇咁乾淨掛,所以我每次都去排最舊果一間。(其實三間食落都係完全一樣,冇分別)一坐低姐姐就會即刻問你食啲乜,點餐後都冇2分鐘,你嗌嘅嘢食就會送到你面前。(所有姐姐啲記性都超級好,從來唔需要寫低!👍🏾)豬潤,味道好濃郁而且完全沒有腥味,質感軟嫩又不會太粉,非常爽口。反而牛肉就偏瘦食落有啲軟身有啲硬身,不一致的口感。(可以選擇好多唔同嘅材料,例如配午餐肉都幾好味)另外,出前一丁公仔麵其實真係唔一定要配麻油味😏維記呢個豬潤配薑絲湯底十分濃郁,好飲到都吾識形容,總之就會飲晒佢啦!😋

豬膶牛肉麵

2019-07-27