2022-07-10 252 瀏覽
朋友試過霸王川莊話好食又有靚VIEW,所以帶我地去個GIRLS TALK NIGHT,順便好好RELAX 下。餐廳非常闊落,景觀開揚,夜晚的維港景色簡直係一流,幸運地被安排坐窗邊位,打卡有個維港夜景做背景真係正啊!餐廳主打新派川菜,以辣為主,菜式的選擇很多,我地都叫咗唔少特別的試下:瑪瑙紅油捧捧雞($148)造型超特別,食之前要用匙羹敲碎裝滿紅油的麥芽糖。芝麻醬汁拌手撕雞,加埋青瓜條令味道更清新,紅油帶少少刺激的辣味,係夏天必點的前菜。甜辣鳯尾魚($108)(推!)已經好耐無見過呢個菜式了,唔好睇佢細細條,酥脆的魚香令你一條接一條,同平時煲劇食薯片一樣停唔到口,炸香的魚仔外面包咗一層糖衣,魚骨香帶有少少辣,超野味。南充酸菜桂花魚(例牌)($358)(推!)用上新鮮桂花魚,魚鮮甜的味道絕對唔會比酸菜湯底蓋過,肉質非常嫩滑,薯粉更加滑嘟嘟。我都忍唔住食咗兩碗。䈑筍令湯底更加清甜,用料好足,有泡椒、花椒、乾辣椒,辣味唔會搶咗酸菜味,份量又大,抵食!烤北京片皮鴨半隻 ($288)薄薄的麵皮,配上蔥白絲、青瓜絲及甜麵醬,夾著脆卜卜的鴨皮,有幾塊係連住嫩滑的鴨肉,每啖都有濃郁的鴨油香,未食哂就要包
瑪瑙紅油捧捧雞($148)
甜辣鳯尾魚($108)(推!)
南充酸菜桂花魚(例牌)($358)(推!)
烤北京片皮鴨半隻 ($288)
薄薄的麵皮,配上蔥白絲、青瓜絲及甜麵醬,夾著脆卜卜的鴨皮,有幾塊係連住嫩滑的鴨肉,每啖都有濃郁的鴨油香,未食哂就要包定下一件。記得一上枱就要食,熱的片皮鴨係非常香㗎!
正宗四川擔擔麵($78)
擔擔麵係我至愛,要求很高。鐘意佢個麵條軟滑,每一條都掛到湯汁,很有自己的特色,就係花生味好出,之後先有辣味,用的麻醬唔算多,所以食落唔會好滯。
手抓孜然風味羊肉卷餅($148)
朋友係羊的愛好者,我就麻麻地,怕羊膻味。一上菜已經感覺到幾隻羊響草地奔跑,羊味濃烈,餅皮係師傅手搓,唔係現成皮,包住切得很薄的羊肉,加埋帶點辣的孜然醬汁,減輕咗羊膻味,我都接受到,唯一係每件的份量都好大,如果細件少少就咁哂女士們了。
左:荔枝椰果有汽檸檬水($62)
右:荔枝紅苺梳打($62)
天口咁熱,要嗌返啲消暑的飲品,一藍一紅好搶眼,椰果有少少𡁻口,但唔會太甜,檸檬水仲可以中和飽滯感。紅色個杯的紅苺味突出,如果鐘意少甜嘅就叫紅色個杯啦。
呢餐咁豐富,點可以唔叫甜品呢?
咱家擂沙湯丸($65)
煙韌的黑芝麻湯丸,表面裹上黃豆粉,係少甜系的女仔必叫的甜品,亦係今餐好好的收尾。
2022-07-06