2024-04-05 0 瀏覽
一行七個人嚟食午餐,叫咗午市優惠四百幾蚊有一個酸菜魚同埋半隻片皮鴨,另外加咗一個水煮牛肉,配料就要咗牛柏葉,牛肚同埋鴨血仲要咗兩個蔬菜,一個係黃金秋葵,一個係砂鍋炒花菜首先講吓水煮魚,魚片滑,份量適中,今次因為係午市嘅優惠,所以係細份量,另外入邊有一啲粉條,其他配料就冇咩啦水煮牛肉反而有啲驚喜,牛肉係用咗安格斯牛肉,另外要讚一讚牛柏葉同埋牛肚煮得時間啱啱好,一啲都唔會覺得韌,好爽脆另外兩個蔬菜味道係唔錯,但係估唔到個秋葵竟然係秋葵乾,唔係新鮮嘅,可能係想要佢個脆口,鹹蛋黃就幾香炒花菜有鑊氣,不過太鹹,但係想講嘅係呢兩個蔬菜我覺得定價都太貴,秋葵要$198跟住炒花菜要$188整體嚟講味道係唔錯,但係呢個價錢令到佢嘅性價比唔高

整體嚟講味道係唔錯,但係呢個價錢令到佢嘅性價比唔高
港府居然拨款每个月维港放烟花😮前几天刚好和朋友去吃了一家海景餐厅不知道未来会不会成为赏烟花胜地🤔是一家在25层高空的餐厅🍴270度的环绕海景🥹视野很开阔🌶️霸王川莊香辣河虾|这道菜是我心目中的全场坠佳🥰河虾油炸的脆脆的,但还是能吃出来肥美的虾肉~搭配上辣椒、花椒和各种香料,每一口都充满了辣椒和香料的麻辣味道!我的饭搭子说“虾头都好吃的程度”😋但不得不说低估了香港的辣椒,这道菜的辣味确确实实蛮地道的!!🌶️武隆秘汁煮嫩鸡|武隆嫩鸡的鸡皮微微油炸过,所以没有肥腻感👌🏻鸡肉如其名,Hin鲜嫩嘿嘿!搭配秘制酱汁,好下饭的~🌶️烤北京片皮鸭|鸭皮烤的黄金酥脆的😛包进饼皮搭配黄瓜丝、葱丝、和甜面酱✌🏻虽然不是北方人,但感觉还蛮地道的哈哈!!🌶️霸王小笼包|谁懂我在香港经常吃到厚皮小笼包😅但是这家店是薄皮的!而且还是灌汤小笼包🥹浙江人DNA狠狠动了~哦对!这家店的茶位准备的是八宝茶,里面的一些药材还可以解辣去火😋吃好多辣椒也不怕上火啦!!🐛
港府居然拨款每个月维港放烟花😮
前几天刚好和朋友去吃了一家海景餐厅
不知道未来会不会成为赏烟花胜地🤔

是一家在25层高空的餐厅🍴
270度的环绕海景🥹视野很开阔

2024-03-15 222 瀏覽
同幾個朋友想傾計又想食辣野尖沙咀I square 地點夠晒就腳仲要啱啱好8點睇幻彩詠香江我哋四個人叫咗三樣都夠晒✨酸菜魚(例牌)酸菜魚好大鍋入面已經有薯粉 所以姐姐都叫我哋唔好再另外加! 魚夠滑 嗰酸辣味都夠 當然我可以再食辣啲嘅✨大千雞大千雞係比較辣 真係醃到好夠味 肉質係比較實 所以食唔到辣就唔好叫😂✨土豆絲因為有朋友食唔到辣所以叫 我哋叫咗小辣 都好食!!少少酸辣咁 依到除咗嗰景加分 仲有啲服務都好好!仲有佢哋嘅茶係八寶茶
同幾個朋友想傾計又想食辣野
尖沙咀I square 地點夠晒就腳
仲要啱啱好8點睇幻彩詠香江

我哋四個人叫咗三樣都夠晒

✨酸菜魚(例牌)
✨大千雞
✨土豆絲

依到除咗嗰景加分 仲有啲服務都好好!
仲有佢哋嘅茶係八寶茶

2024-03-15 179 瀏覽
朋友生日想食中菜⋯所以選擇左尼間有海景既中菜廳。🔸八寶茶 配搭玄米 焗耐d 茶味更濃郁🔹蒜泥白肉 賣相吸引所以點了很多蒜泥可以覆蓋整舊白肉去食🔸乾鍋辣子爆肥腸 -肥腸不會太乾,又不會太油,可一食🔹翡翠黃金蝦 -蝦球有咸香但意想不到秋葵是秋葵乾而不是新鮮炒秋葵 有點失望 同愕然 🔸片皮鴨-鴨是正常水準,但包鴨的薄餅皮很薄,包起來不厚實 不會搶去鴨的味道 🔹拔絲香蕉-慶祝朋友生日而叫黎打卡的 味道一般另外點了菜苗、小籠包就正常水準
朋友生日想食中菜⋯
所以選擇左尼間有海景既中菜廳。

🔸八寶茶
配搭玄米 焗耐d 茶味更濃郁

🔹蒜泥白肉
賣相吸引所以點了
很多蒜泥可以覆蓋整舊白肉去食

🔸乾鍋辣子爆肥腸 -
肥腸不會太乾,又不會太油,可一食

🔹翡翠黃金蝦 -
蝦球有咸香但意想不到秋葵是秋葵乾而不是新鮮炒秋葵
有點失望 同愕然

🔸片皮鴨-

🔹拔絲香蕉-
慶祝朋友生日而叫黎打卡的 味道一般

另外點了菜苗、小籠包就正常水準

2024-02-04
生日
2023-11-08 1996 瀏覽
國際廣場iSquare有很多不同類型菜色的餐廳食肆,而且位於高層的餐廳更擁有廣濶的維港景,在享用美食的時候,也可欣賞國際知名的海港,令進餐成為樂事,也是不少香港市民及遊客喜愛的用餐地點。霸王川莊是一家摩登的四川菜館,雖然是川菜,但有些菜色可以向服務員要求少辣,照顧想吃川菜但又不能太辣的顧客。餐廳的裝修盡量利用了場地的優勢,在玻璃窗、可以望到維港景的都做了卡位,而中間的坐位則有一級高,就算是坐在餐廳中間也能可以享受海景,頗有心思。不過今次到訪時沒有午市套餐,散叫覺得有點貴,一行四人點了六款小菜,加一項甜品,埋單每人平均要$400,不算平宜。在今次點了的菜單之一,值得推介是拔絲香蕉,上枱的時候真有點驚喜,可以用澎湃來形容,師傳把拔絲發揮得淋漓盡致,亦見其功架十足,可以把糖拉出像頭髮般幼細的糖絲,賣相非常精美,最初有點不想破壞如藝術品一般的糖絲。然而,這個甜品是要即食、熱食,涼了糖絲便不好吃呢!茶飲是玄米紅棗茶,一人一杯本來是個人化的表現,可惜茶杯是盅杯,而茶飲是有大量的材料,喝時有點不便,這是需要跟進的地方。

玄米紅棗茶
小籠包
2023-11-07 1232 瀏覽
最近,我為了慶祝一位朋友的生日而造訪了尖沙咀的霸王川莊。餐廳的裝潢設計簡潔而雅致,我哋特登訂咗一張大枱可以望到後面美麗嘅海景,比朋友用嚟影相。菜單上的選擇相對普通,並沒有太多驚喜。我們點了一些經典的川菜和粤菜,菜品的味道一般,沒有太多特別之處。價格也屬於一般水平上,我哋訂咗張枱係有最低消費。我們品嚐了酸菜魚水煮牛同埋其他菜式,它們的味道都很平淡,並沒有給我們留下深刻的印象。然而,值得一提的是,菜品的份量還算大。服務方面,餐廳的服務員態度普通,沒有給我們留下太深的印象。總體而言,尖沙咀霸王川莊是一個擁有優美環境的餐廳。儘管菜品的味道一般,價格也屬於中上等水平,但舒適的用餐環境讓人感到放鬆和愉悅。這裡是一個適合與朋友或家人共聚的場所。

最近,我為了慶祝一位朋友的生日而造訪了尖沙咀的霸王川莊。

服務方面,餐廳的服務員態度普通,沒有給我們留下太深的印象。

2023-10-29 1273 瀏覽
嚟霸王川莊慶祝新抱仔生日撞啱做緊恒生卡七折優惠~好抵食兼美味嘅四人餐~😍😋🤤🎉🎂🌹🍾🎈🥳美景盛宴四人餐:👉怪味鮑魚~鮑魚切咗粒配咗青紅椒、味唔濃有微辣~特別嘅鮑魚煮法😍👉川瀘辣鵝掌翼~好好味😋👉竹笙花膠羹~料多美味不過4碗嘅份量每碗得半碗度確實係少咗啲😍🤗👉宜賓秘製羅氏蝦~蝦無鮮味靠調味料搭夠😅👉蒙古孜然牛肋肉~外脆內嫩、好有牛味但又唔會騷👍😍👉椒鹽辣脆皮豬手~炸得有啲過乾而且無麼肉食骨多😓👉四川豆瓣筍殼魚~西川豆瓣煮法好特別可惜條雪藏魚完全無魚鮮味😅👉咱家醬香牛肉炒飯~好香、個個都想食多碗🤭😍👉白雪燕麥番薯~好味、紫薯有啲爽如果再粉啲就perfect了🤗因爲一行有五個人於是同時order咗以下幾樣:👉南充酸菜桂花魚(珍寶)~又發掘到一間好好味嘅酸菜魚~要encore🤭😋🤤😍👉咱家海鮮炒麵~好味但海鮮料少咗啲🤭👉峨眉山乾鍋花菜~花菜唔夠入味😅👉拔絲香蕉~打卡必選 味道一般🤭飲品:👉荔枝椰果有氣檸檬水👉特大新鮮果茶~超大杯🤭👉柑橘熱情百香果估唔到四人餐嘅份量咁足,初頭仲驚五個人唔夠食,所以最後都食唔晒要打包~🤭

美景盛宴四人餐:
👉川瀘辣鵝掌翼~好好味😋
👉宜賓秘製羅氏蝦~蝦無鮮味靠調味料搭夠😅
👉蒙古孜然牛肋肉~外脆內嫩、好有牛味但又唔會騷👍😍
👉椒鹽辣脆皮豬手~炸得有啲過乾而且無麼肉食骨多😓
👉咱家醬香牛肉炒飯~好香、個個都想食多碗🤭😍

因爲一行有五個人於是同時order咗以下幾樣:

竹笙花膠羹
蒙古孜然牛肋肉
咱家醬香牛肉炒飯
南充酸菜桂花魚
平時我很喜歡組織朋友出來飯聚,但是這家餐廳提前一天給我電話cfm說的話,有點硬綁綁的感覺!(一個都不能少,10個人就10個人的位置,12個人就12個人的位置,第13個人過來沒有位置坐!)然後到烤鴨🦆,價錢是很實惠的,$558/個,但是我沒試過,烤鴨不當面給你切的,也沒有一鴨兩吃,直接幫我們開了就扔掉骨頭,後來我覺得奇怪,我説請問鴨骨呢,經理直接説扔了,你要的話我們還有20多個鴨骨,其實我也不是需要鴨骨,但是小夥伴們明白我説的話嗎?

好久没吃川菜,超想念那一口辣味!朋友说带我去吃一家超赞的新式川菜店,还能欣赏维多利亚海景~心情超激动的~ 去到才发现原来就在尖沙咀国际广场的25楼一进去就被270度的维多利亚海景吸引住了~在这里吃川菜简直就是香港川菜界的顶配了好吗! 我们幸运的被安排到了海景靠窗位~茶水配的是百宝茶,太特别了,在其他地方没喝到过~ ◆成都水煮桂花鱼必点的招牌菜之一,虽然是例牌,但是份量十足我们选了2度辣度,另外配菜有超多选择加了牛肚、大豆芽、娃娃菜和木薯粉 鱼肉大块滑嫩无骨,一点都不腥,鲜甜Q弹牛肚也很有嚼劲,大豆芽清甜,木薯粉吸满汤汁非常入味四川的辣味真的好过瘾!非常推荐一试! ◆干锅辣子爆肥肠干锅也是他家特色,上台时就被香味馋哭了~肥肠炸过后干香酥脆,香辣味浓郁里面还有我Zui爱的茶树菇真的一口接一口停不下来~ ◆孜然蒙古羊架蒙古羊架不同于一般的羊架,她是有可以媲美纽西兰羊架的美称!看得出来商家选材很讲究羊架香嫩多汁但不羶,配上天生一对的孜然真是吃完就有暖暖的幸福感~ 🌟 真的推荐喜欢吃川菜的宝子来这家尝一尝,非常地道的川味虽然这几天香港下雨,不过白天的海景依旧很让人心旷神怡要是晚上过来品尝,一边
好久没吃川菜,超想念那一口辣味!
朋友说带我去吃一家超赞的新式川菜店,还能欣赏维多利亚海景~
心情超激动的~

去到才发现原来就在尖沙咀国际广场的25楼
一进去就被270度的维多利亚海景吸引住了~
在这里吃川菜简直就是香港川菜界的顶配了好吗!

我们幸运的被安排到了海景靠窗位~
茶水配的是百宝茶,太特别了,在其他地方没喝到过~

◆成都水煮桂花鱼
必点的招牌菜之一,虽然是例牌,但是份量十足
我们选了2度辣度,另外配菜有超多选择
加了牛肚、大豆芽、娃娃菜和木薯粉

鱼肉大块滑嫩无骨,一点都不腥,鲜甜Q弹
牛肚也很有嚼劲,大豆芽清甜,木薯粉吸满汤汁非常入味
四川的辣味真的好过瘾!非常推荐一试!

◆干锅辣子爆肥肠
干锅也是他家特色,上台时就被香味馋哭了~
肥肠炸过后干香酥脆,香辣味浓郁
里面还有我Zui爱的茶树菇
真的一口接一口停不下来~

◆孜然蒙古羊架
蒙古羊架不同于一般的羊架,她是有可以媲美纽西兰羊架的美称!
看得出来商家选材很讲究
羊架香嫩多汁但不羶,配上天生一对的孜然
真是吃完就有暖暖的幸福感~

🌟 真的推荐喜欢吃川菜的宝子来这家尝一尝,非常地道的川味
虽然这几天香港下雨,不过白天的海景依旧很让人心旷神怡
要是晚上过来品尝,一边就着美味一边欣赏海景想必心情更美了!

📍 霸王川庄(iSQUARE国际广场)
地址:尖沙咀弥敦道63号iSQUARE国际广场25楼2501号铺

2023-08-13 838 瀏覽
老闆是念舊的人,早前說細個出來工作一出糧最開心就是去了尖東的一間高質中菜霸王山莊食好野!原來餐廳真的已有二十多年在尖沙咀!我們都昨日再來幫襯下,點了不少美食。酒浸乳鴿平時食開燒乳鴿,原來酒浸乳鴿都好有另一番風味!酒香四溢,味道更濃更鮮!小籠包子一籠小籠包在上海菜餚中不能缺少,皮薄肉嫩!韮菜炒饍糊我平常喜歡品嚐饍魚,而用韮菜炒特別惹味十足!糖醋松子桂魚 新鮮熱騰騰的煎得外脆內軟,加上酸甜味實在開胃呢!

我們都昨日再來幫襯下,點了不少美食。

酒浸乳鴿

小籠包子
一籠小籠包在上海菜餚中不能缺少,皮薄肉嫩!

韮菜炒饍糊
我平常喜歡品嚐饍魚,而用韮菜炒特別惹味十足!

糖醋松子桂魚
新鮮熱騰騰的煎得外脆內軟,加上酸甜味實在開胃呢!
2023-08-10 593 瀏覽
▫️成都水煮桂花魚桂花魚嘅肉質鮮嫩滑溜,厚薄啱啱好,唔會煮得太熟,食落有彈性幾爽口,仲要冇骨啖啖肉😆平時食開譚仔三小辣嘅我揀咗Level 1嘅辣度(Level 1-5, 5最辣),覺得好辣同好麻🌶️ 個湯底好香好濃勁惹味,啲配料吸晒啲湯汁好入味,份量亦都比得好足,雖然好辣但好食到停唔到口🤣 配料我哋揀咗鴨血、鮮腐竹、牛栢葉同木薯粉條。鴨血幾有咬口但唔算好煙靭,鮮腐竹份量好足幾掛汁,牛柏葉彈牙爽口,木薯粉條偏幼身、好煙韌入味👍🏻
▫️成都水煮桂花魚

【⭐️ 尖沙咀·霸王川莊🍴】.之前舊舖喺K11既時候已經食過,一直好掛住佢既辣妹子肥腸😍依家搬左去isquare有靚景梗係去試下啦🤩🤩🤩 .可能中午去唔多人,都比左窗邊位我地🥰 環境真係好舒服,相信夜景會更加靚🥹🥹 景觀靚左價錢方面加左唔少🥲 都明白既~ 另外茶位每位$20,有百寶茶飲,老人家幾鍾意呢個茶😃.雙味小籠包🥢:$88分別係原味同麻辣味各3個,咬落去有湯汁,皮唔算太厚,但無咩特別,正常發揮。.麻醬雞絲滑粉皮🍜:$128粉皮夠滑,醬料足夠,好味😋.歌樂山辣子雞🐔:$268夠辣夠香夠惹味👍🏻有椒麻香,好酥脆。.乾鍋辣子爆肥腸🐽:$188Menu無左辣妹子肥腸🥹呢個唔好食.火爆帶子鳳尾蝦🦐:$268大大粒帶子配合埋鳳尾蝦,兩個食材都新鮮,清清地幾好食😋蝦爽口彈牙,帶子鮮甜。.烤北京片皮鴨🦆半隻:$298比較失望,鴨皮只有幾塊脆,兼且有鴨騷味🥲 .南充酸菜桂花魚🐟例牌:$488雖然係例牌但好大盤,魚肉都好多,底下仲有好多薯粉,食都食唔哂😂 湯好濃好惹味,酸度辣度都剛剛好,魚肉好滑😋 水準Keep到👍🏻.白雪燕麥蕃薯:$138賣相好精緻好靚,係用燕麥包住紫薯同蕃薯炸,唔會好甜,不過就係普
【⭐️ 尖沙咀·霸王川莊🍴】
雙味小籠包🥢:$88
麻醬雞絲滑粉皮🍜:$128
粉皮夠滑,醬料足夠,好味😋
歌樂山辣子雞🐔:$268
夠辣夠香夠惹味👍🏻有椒麻香,好酥脆。
乾鍋辣子爆肥腸🐽:$188
Menu無左辣妹子肥腸🥹呢個唔好食
火爆帶子鳳尾蝦🦐:$268
烤北京片皮鴨🦆半隻:$298
比較失望,鴨皮只有幾塊脆,兼且有鴨騷味🥲
南充酸菜桂花魚🐟例牌:$488
白雪燕麥蕃薯:$138
賣相好精緻好靚,係用燕麥包住紫薯同蕃薯炸,唔會好甜,不過就係普通食紫薯同蕃薯囉,我麻麻地🥲
⭐️ 整體黎講,呢個價錢真係食環境為主🤔,但酸菜桂花魚的確保持到水準好食既,不過價錢真係唔平,如果有特別日子慶祝又想食中川菜環境又靚既,可以去下🥰🥰🥰
2023-07-15 480 瀏覽
環境-較暗,可能想突出維港景賣點,裝修好生硬,說白點無咩品味-背景音樂點解播流行曲,完全唔襯,更加破壞格調食物- 選擇都多,餐牌當然係辣食為主,不過同家人食,因為唔係食辣為主,所以只係點左 奶油菜(清水烚過咁),小籠包(正常),片皮鴨(面粉皮唔錯),素鵝(普通),燻魚(普通),蒜泥白肉(肉係無味都係蒜味),拔絲香蕉(個外型打卡係一流,不過主角味道失望)。可能叫了一堆都不是川菜,試一次 就算服務- 不是太專業,上菜同收碟 經常期望食客幫手,只能說有欠醒目同周到。香港真係好難請人,特別係餐飲業,一般後生都唔會想入行
-較暗,可能想突出維港景賣點,裝修好生硬,說白點無咩品味
-背景音樂點解播流行曲,完全唔襯,更加破壞格調

食物

2023-07-15 305 瀏覽
片皮鴨份量好細,性價比唔高。反而酸菜魚唔辣但係好香,而且有薯粉係底,非常飽肚。小籠包,炸饅頭,賽螃蟹都唔錯。而且環境都非常舒服,仲有花茶飲,適合多人而且有長輩嘅聚會。
2023-06-29 390 瀏覽
係ig見到之前係K11 art mall 既霸王川莊搬咗去I square🤓以前都成日去食 今日比我見到一於食完之後睇戲🤩南充酸菜桂花魚(例牌)以前去親都食呢個 今日嚟到新店緊係要試吓有無失準啦😎果然係無既 依然咁好味😋我哋叫咗小辣 嚟到即刻將所有辣椒拎走 因為驚越食越辣😝呢個真係超好味 酸同辣嘅味道剛剛好 未試過嘅一定要試吓 加上佢嘅魚片好滑又多 推薦👍🏻麻香水煮滑牛肉(例牌)(木薯粉、筍條、鴨血、牛肚)呢個係朋友叫嘅佢想食麻辣嘢所以嗌咗呢個 我就覺得呢個有啲油同有啲辣 不過佢包咗幾個餸所以都幾抵嘅 同埋唔食得辣就唔好叫呢個 應該會頂唔順🤣甜奶迷你小饅頭呢個真係為左狂點煉奶🤣🤣平時係屋企又唔會整 所以係街見到唔係好貴都會叫😆特大新鮮果茶(1300ml)解辣一流啊呢個又夠大杯 我地四個人叫左兩杯share 剛剛好😙

南充酸菜桂花魚(例牌)

麻香水煮滑牛肉(例牌)
(木薯粉、筍條、鴨血、牛肚)

甜奶迷你小饅頭

特大新鮮果茶(1300ml)