1K
2006-06-04 12 瀏覽
已經係第N次嚟食海南雞,平時只係同男友嚟,今次約多咗三位朋友,終於一嘗叫「全隻」海南雞嘅滋味。好時用嘅雞唔算大隻,肉質鮮嬾,連雞胸肉都咁滑,確實令人費解。雞油飯亦係好時嘅強項,可惜當晚嘅油飯比平日油,美中不足。另外叫咗馬拉盞炒芥蘭(見圖)、巴東牛肉和大蝦粉絲煲。芥蘭炒得非常爽脆,馬拉盞亦不過咸;大蝦粉絲以微辣的清湯完煲上,可算是好時最清淡的煲仔菜,大蝦肉非常彈牙、粉絲入味,推介!個人不喜歡吃醬料,但仍覺得巴東牛肉的味調得唔錯。牛肉被濕潤的辣醬包圍着,辣味不過份搶口,恰到好處。朋友最後貪得意點了類似「喳喳」的糖水($28),呢碗糖水認真揾笨!椰汁糖水裡有幾粒超粉芋頭、五顏六色既jelly狀物體和椰果,超甜,可以用難食嚟形容,賣$28蚊,有啲過份!P.S.我超怕油煙味,平日一至四都會訂走廊位,假日就會訂新extend嗰間房。