2022-09-23 1359 瀏覽
可以在全香港位處最高的星級酒店住宿兼品嘗進註的米芝蓮級餐廳,好別緻的體驗,服務態度非常好,令人有賓至如歸的感覺。今次有機會食到係ICC 102樓嘅著名中菜館 – 天龍軒,依間已連摘幾年米芝蓮2星嘅餐廳,平時晚市都好難Book位。天龍軒嘅茶都係好高質,一人各一壺,點了龍井及熟普,又香又濃,侍應都經常埋黎斟茶,超好服務。每道菜娓娓道來,完全係可以慢活地享受環境、美食,沉醉於天際。二人點了幾味招牌菜頭盤龍蝦湯左口魚蝦粉豆腐蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 即叫即燒,仲要係厚切上碟,叉燒裡面的肉質嫩而不肥,仲要係入面熱出來,掛埋外層蜜汁,甜度口感剛好。芝麻海蜇凍鮑絲較為清清淡味的冷盤,開下胃口蝦多士蝦肉同豬肉臽比料適中,炸到剛剛好,多士底好鬆脆花雕蛋白蟹鉗酒味滲入蟹鉗肉,並無搶走蟹肉的鮮甜味,加上蛋白令整個口感又滑又食到蟹鉗肉爽彈的質感對比炸釀鮮蟹蓋即炸上碟,外層炸粉好薄脆,用羹品嚐,啖啖蟹肉,份量超多龍軒東波肉一磚肉都有手心咁大嚿,好貼心咁幫我地一開4件慢慢食。醬汁香濃,滲哂入肉,燉到個入口即肉,不會有肥膩感。香芒楊枝甘露 最後點了清新甜品,香滑又好多芒果同柚子肉整體來講,以米芝蓮2星的質素,價錢算係幾

二人點了幾味招牌菜

頭盤
龍蝦湯左口魚蝦粉豆腐

蜜燒西班牙黑豚肉叉燒

芝麻海蜇凍鮑絲

較為清清淡味的冷盤,開下胃口

蝦多士

蝦肉同豬肉臽比料適中,炸到剛剛好,多士底好鬆脆

花雕蛋白蟹鉗

炸釀鮮蟹蓋

即炸上碟,外層炸粉好薄脆,用羹品嚐,啖啖蟹肉,份量超多

龍軒東波肉

香芒楊枝甘露
最後點了清新甜品,香滑又好多芒果同柚子肉

整體來講,以米芝蓮2星的質素,價錢算係幾抵👍🏻